Kto bol klavirista Ramsey Lewis?

Kto bol klavirista Ramsey Lewis?
Dávid Oláh

V septembri minulého roka zasiahla "jazzový svet" správa o úmrtí klaviristu Ramseyho Lewisa. Zomrel vo veku 87 rokov a je považovaný za umelca, ktorý revitalizoval mainstreamový jazz. Čo to vlastne znamená a v čom bol jeho prínos? 

 

Klavirista Ramsey Lewis (ročník 1935) zomrel vo svojom dome v Chicagu. Okrem toho, že sa venoval interpretácii straighahead jazzu, bol známy ako klavirista, ktorému sa podarilo prepojiť jazz s populárnymi žánrami. Časť kritikov a umelcov je presvedčená o tom, že jazz ako taký "zomrel" nástupom bebopu. Iní tvrdia, že sa tak stalo v 60. rokoch minulého storočia nástupom rock and rollu. Ramsey Lewis bol hudobníkom, ktorý úspešne prepájal jazz s popom a funkom. Jeho hudba priťahovala mladých poslucháčov. Neustále hľadal nové cesty spájania mainstreamového jazzu so žánrami, ktoré boli práve "in". Jeho prvým veľký úspechom v tejto oblasti bola prerábka dobového hitu The ‘In’ Crowd v roku 1965. Počas svojej kariéry celkovo trikrát získal ocenenie Grammy Awards, vyhral sedem zlatých platní a v roku 2007 bol ocenený najvýznamnejšou americkou cenou NEA Jazz Master.

 

 

Ramsey Lewis, celoživotný obyvateľ Chicaga, začal s klavírom už v detstve. K jazzu sa dostal keď jeho otec počúval nahrávky Duka Ellingtona a Arta Tatuma, jedného z Lewisových najobľúbenejších umelcov. Ako pätnásťročného ho v kostole oslovili na založenie kapely a následne vzniklo Ramsey Lewis Trio s kontrabasistom Eldeem Youngom a bubeníkom Reddom Holtom a v roku 1956 vydali debutový album. V polovici 60. rokov nahrali crossoverové hity Hang on Sloopy a Wade in the Water, ktoré si obľúbili nielen faúšikovia jazzu. Zostava jeho tria sa menila, jej členom bol aj bubeník Maurice White z kapely Earth, Wind & Fire, ktorý sa k Lewisovi vrátil v roku 1974 na nahrávanie albumu "Sun Godddes". Lewis spolupracoval aj so speváčkou Nancy Wilson, s ktoru nahral v roku 1984 album “The Two of Us”.

 

Lewis nahral vyše 80 albumov, posledný z roku 2021 nesie názov “Maha de Carnaval”. Keď sa ho v roku 2009 novinári pýtali na najlepší album všetkých čias, odpovedal, že taký neexistuje. Ako skladateľ a intepret sa venoval aj smooth jazzu, popu a funku. Všetky tieto žánre interpretoval štýlovo. Nechýbali v nich prvky blues a gospelu. Venoval sa aj interpretácii klasickej hudby a jeho obľúbeným skladateľom bol J. S. Bach.

 

 

Pre niekoľkými rokmi odišiel do dôchodku. Napriek tomu, že už nekoncertoval, stále predstavoval poslucháčom nových umelcov a púšťal svojich obľúbencov - moderoval jazzové programy verejnoprávnych rozhlasových a televíznych staníc v Chicagu. Bol tiež veľkým zástancom vzdelávania a podpory mladých talentov. V roku 2005 založil nadáciu Ramsey Lewis Foundation, ktorá prinášala hudobné programy ohrozenej mládeži. Spomenul si na svoje základné umelecké vzdelanie na štátnej škole v Chicagu, ktorá podľa jeho slov ponúkala rôzne kapely a voliteľné hudobné predmety.
 
Hudba bola pre Lewisa kyslíkom; nemohol prestať skladať pôvodné piesne ani po odchode na dôchodok. V rozhovore pre WGN v roku 2018 sa podelil o to, že sa stále zaoberá piesňou, ktorú začal písať pred 15 rokmi. Mnoho času trávil doma pri svojom milovanom klavíri Steinway, ktoré si podľa vlastných slov kúpil v roku 1962. Večný študent, túžiaci zdokonaľovať svoje schopnosti, počúval všetko, čo sa mu zmestilo do iPodu.

 

Autor: Dávid Oláh

Zdroj: edition.cnn.com

 

Galéria

Kto bol klavirista Ramsey Lewis?

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...