Vydavateľstvo Real Music House je na scéne už 11 rokov

Vydavateľstvo Real Music House je na scéne už 11 rokov
Peter Baláž

Vydavateľstvo Real Music House je na slovenskej hudobnej scéne už 11 rokov, za tú dobu sa podieľalo na vzniku viac ako 110 albumov. Vytvára samostatný priestor, ktorý udáva náročná dramaturgia postavená na kvalite a dobrých spoluprácach. Jeho zakladatelia a hudobníci Robert Pospiš a Martin Sillay musia reagovať na aktuálne meniacu sa situáciu, no aj v nej vytvárajú vlastné autorské projekty a vydávajú albumy, pričom sa postupne posúvajú od jazzu bližšie k vážnej hudbe.  

„Postupne vytvárame charakter vydavateľstva, a to spolu s ľuďmi, interpretmi, s ktorými sa nám dobre robí a zhodujeme sa aj v kvalite. Pri nahrávaní, vydávaní a produkovaní skladáme výrazový a zvukový charakter. Dobré vydavateľstvo je také, ktorého značka niečo predstavuje. A o to sa my snažíme, aby naše CD mali zvuk a dobré renomé. Naša, aj tak dosť prísna dramaturgia, je z roka na rok prísnejšia. Časom viac škrtáme než priberáme. Myslím, že ľudia už vedia, čo môžu pri našich albumoch čakať a to čo sa kvality, zvuku i nastavených hodnôt týka. Za tých jedenásť rokov sa nám – dúfam – podarilo vytvoriť vlastný priestor,“ povedal Robert Pospiš.

Vydavateľské i tvorivé ambície do veľkej miery definovalo nové štúdio, ktoré sa podarilo počas pandemického roku vlani otvoriť a to rozšírilo možnosti činností. Real Music House nie je len vydavateľstvo, ale aj základňou na intenzívnu tvorivú prácu a aktivity rôzneho charakteru, ako sú workshopy, rozhovory, audioknihy a podobne.

„Za tých jedenásť rokov sa toho veľa výrazným spôsobom zmenilo, posunuli sme sa. Rozdiel je najmä v našom myslení a v tom, s akými interpretmi spolupracujeme, na akých projektoch robíme. Vízie sa nám plnia a plány na ďalšie roky sa snažíme prispôsobiť aj tomu, čo danú situácia ovplyvnila, čo sa muselo zrušiť, čo presunúť,“ povedal k jedenásť ročnej existencii Martin Sillay. „A posunulo sa to u nás aj žánrovo. Vnímam to tak, že ideme od jazzu bližšie k vážnej hudbe, miešame to s pesničkovými, nadžánrovými projektami, no asi najviac nás to ťahá k skladateľom vážnej hudby. Edičný plán reaguje na interpretov, ktorí sa ozvú nám, alebo ktorých oslovíme my. Snažíme sa reagovať  na to, čo sa deje,“ doplnil.

Real Music House kreuje počas svojej existencie akúsi pomyselnú mapu rôznych žánrov, konkrétnych tvorcov, interpretov a spoluprác. Aj keď väčšinu tvoria slovenskí hudobníci, vydavateľstvo má svoje skúsenosti aj zo spoluprác so zahraničnými hosťami. 

 

Tlačová správa

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

CD Perforomances: Vzrušujúci výlet skrz tvorbu Ľuboša Šrámeka
Klavirista, skladateľ, aranžér, pedagóg a producent Ľuboš Šrámek patrí k jedným z...
Trombonista Michal Motýľ vydáva očakávaný album Sunflowers
V posledných týždňoch roku prichádza na pulty nový album z dielne slovenskej jazzovej...
Nikolaj Nikitin: V New Yorku sme nahrávali s legendami ako Tom Harrell, Drew Gress či Johnathan Blake
Nedávno som sa stretol s našim vynikajúcim saxofonistom, pedagógom, skladateľom a aranžérom ...
CD Young Slovak Jazz Generation: talentovaní hudobníci predstavujú svoj pohľad na jazz
Minulý rok sa na našej scéne objavilo zaujímavé CD. Pod hlavičkou vydavateľstva Real Music House...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...