Ako vznikol Postmodern Jukebox? Môže za to vyhadzov zo školy a množstvo dlhov

Ako vznikol Postmodern Jukebox? Môže za to vyhadzov zo školy a množstvo dlhov
Patrik Gömöri

Každý úspešný umelec má za sebou akýsi rozprávkový príbeh. Inak na tom nie je ani Scott Bradlee, otec projektu Postmodern Jukebox (PMJ).  V jednom z príspevkov na svojej stránke sa vypísal z toho, čo v skutočnosti prispelo k tomu, aby sa v apríli mohli aj slovenskí fanúšikovia tešiť z originálnych prerábok aktuálnych popových hitov. Málokto by povedal, že nápaditého hudobníka, ktorý dáva Rihanne, Beyoncé alebo Nickelbacku swing-jazzový kabát, vyhodili zo školy a videá začal robiť kvôli dlhom.
 

"Mal som vyše dvadsať rokov, vyhodili ma zo školy a na krku mi zostali tony študentských dlhov. Tvorba Youtube videí určite nebola tou správnou cestou na to, aby som sa z toho vyhrabal, ale aspoň bola dostatočným kreatívnym únikom," začína svoj príbeh na webstránke virálnej senzácie Postmodern Jukebox jej hlava Scott Bradlee

 

Svoje prvé video nakrútil svojpomocne v roku 2010. Vtedy si na paškál vzal skladbu Paparazzi od Lady Gaga. Ako inštrumentalista píše, skontaktoval sa so svojimi najtalentovanejšími priateľmi z vysokej školy a pozval ich na spoluprácu. Už tu vznikol koncept charakteristický pre Postmodern Jukebox - hudobné teleso, kvalitná vokalistka a popový hit v úplne iných aranžmánoch. Nakrúcať sa začalo 20. februára 2010 bez akýchkoľvek jasných predstáv o hudobnej stránke celého experimentu.

Basgitarista Chris Anderson, saxofonista Ben Golder-Novick, harfista Brandee Younger a speváčka Emma Walker dostali len veľmi jednoduché inštrukcie, vďaka čomu celé video získalo dojem improvizácie. Walker dokonca zabudla v druhej strofe na text dovtedy pre ňu neznámej skladby, čím videoklip iba nabral na autentickosti. Ako Bradlee píše ďalej, neočakával veľkú odozvu a tešilo ho aj zopár tisíc videní.

 

Na titulke internetu

 

Slovné spojenie Postmodern Jukebox sa dostalo do širšieho povedomia až jazzovou cover verziou singla Thrift Shop dvojice Macklemore & Ryan Lewis. Rap o "sekáčoch" nadobudol svoju spievanú podobu a vrátil sa v čase z roku 2013 do roku 1930.

Jednou z výhod spolupráce s PMJ je aj to, že poskytuje priestor talentovaným vokalistom, a to bez ohľadu na to, či sú ostrieľaní alebo nie. Takýmto spôsobom sa k sláve dostala aj Robyn Adele Anderson. Sympatická pin-up girl si pôvodne vo videoklipe k spomínanej cover verzii nechcela ani zahrať, pretože sa na to necítila dostatočne profesionálna. Bradlee ju presvedčil a videnia, ktoré sa tento raz rátali na stovky tisícok, jej zabezpečili status dvornej speváčky tohto originálneho hudobného telesa. Navyše sa v tom čase dostali na "titulku internetu", ako sa sociálna sieť Reddit, sama nazýva, čo znamenalo stály prísun nových fanúšikov.


 

V apríli aj na Slovensku

 

Medzitým stihol spolok venujúci sa žánrom ako jazz, swing a ragtime minulého storočia po žánrovej a časovej stránke zreštaurovať skladby od Adele, Coldplay, Radiohead, ale aj Skrillexa. Tridsaťštyriročný multiinštrumentalista sa v rámci svojho európskeho turné chystá spolu s Postmodern Jukebox aj na Slovensko. Prostredníctvom série koncertov projektu Orange Music Live v Starej tržnici sa slovenskému publiku predstaví 21. apríla 2016.Používatelia aplikácie Orange Výhody majú stále možnosť využiť poukážku v hodnote 5 eur na nákup vstupenky cez predajnú sieť Ticketportal.

 

O zahriatie návštevníkov milujúcich černošské žánre v kombinácii s tanečnou elektronikou sa postará dvojica dídžejov Swing Thing a Papa Django. Obaja elegantní džokeji electroswingovej hudby majú spoločné nielen to, že vystupovali v metropolách ako Berlín, Viedeň, Varšava či Budapešť, ale taktiež aj zdieľanie pódia so zvučnými menami. Boli predskokanmi projektom ako The Parov Stellar Band, Nouvelle Vague, Dunkelbunt alebo Kormac.

Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

Swing Thing & Papa Django.jpeg

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...