,,Women in jazz’’ predstavuje: Speváčka Jazzmeia Horn a jej nový album ,,Love and Liberation’’

,,Women in jazz’’ predstavuje: Speváčka Jazzmeia Horn a jej nový album ,,Love and Liberation’’
Lenka Molčányiová

Afro-americká speváčka a skladateľka s príznačným vlastným menom Jazzmeia Horn už nie je len vychádzajúcou hviezdou, ale skutočnou Ellou Fitzgerald či Sarah Vaughan súčastnosti. Jej úžasný tón, neskutočný rozsah, swingové frázovanie, drive a originálne sketovanie je naozaj očarujúce. Tento rok prichádza so svojim druhým albumom ,,Love and Liberation’’, ktorý vám spolu s ukážkami predstavujeme.

 

Narodená v texaskom Dallase do hudobníckej rodiny (mama gospelová speváčka, otec bubeník a stará mama klaviristka), už ako trojročná snívala o vystupovaní na veľkých pódiách. Hoci ako priznáva, bola zprvu donútená ísť spievať do gospelového zboru, avšak vďaka tomu mohla odhaliť a ďalej rozvíjať svoj talent a čarovný hlas. ,,Nemala som rada jazz," spomína Jazzmeia. Čo znie až neuveriteľne pri mene, ktoré jej stará mama dala. Dnes ju avšak aj práve jej meno robí výnimočnou.

V rodnom Dallase absolvovala strednú umeleckú školu (Booker T. Washington School for the Performing and Visual Arts), ktorá bola miestom, kde objavila jazz. Alebo ako Jazzmeia vraví ‚,jazz objavil mňa’’. Táto škola je známa aj vďaka výnimočným umelcom, ktorí z nej vyšli ako Roy Hargrove, Norah Jones či Erykah Badu. Vďaka jej stredoškolskému učiteľovi a mentorovi Roger Boykinovi si prvýkrát vypočula CD legendárnej speváčky Sarah Vaughan. Ten moment, kedy prvý raz počula hlas a hudbu Sarah, pohol niečím v jej vnútri a ona vedela, že jazz je tou cestou, ktorú chce objavovať a nasledovať. Jej inšpiráciou okrem spomínaných speváčiek, ku ktorým patrili aj Betty Carter či Nancy Wilson, sú aj inštrumentalisti ako John Coltrane či Miles Davis, ktorých hudobný odkaz počuť aj v jej vokálnych improvizáciach.

Hneď po maturite odišla vďaka štipendiu do New Yorku, kde nástupila do školy pre jazz a súčasnú hudbu na skvelej ,,The New School’‘ v New York City. Počas jej pobytu v New Yorku sa venovala najmä sólovej kariére vystupujúc na rôznych festivaloch a v miestnych jazz kluboch. Získala skoro reputáciu ,,vychádzajúcej hviezdy’’ a nie tak dlho po skončení školy už vystupovala s veľkými menami jazzovej scény ako Billy Harper, Junior Mance, Peter Bernstein, Johny O’Neal, Vincent Herring či Frank Wess.

V roku 2013 získala prvenstvo na súťaži Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition a dva roky na to vyhrala aj prestižnu Thelonious Monk International Vocal Jazz Competition, vďaka ktorej získala nahrávanie v známej spoločnosti Concord Records.

Následkom týchto udalostí bolo nahratie jej debutového albumu ,,A social call’‘ v roku 2017, ktorý je silnou výpoveďou o živote v našej spoločnosti a vzťahoch. Album získal aj nomináciu na Grammy Awards a jej živé predvedenie skladby ,,Moanin’’ na ceremónií publikum ocenilo ,standing ovation’.

 

 

Momentálne Jazzmeia učí na NJPAC (New Jersey Performing Arts Center) v programe ,,Wells Fargo ­Jazz for Teens’’ a je súčasťou projektu Jazz in The Schools v Newarku. Objavuje sa pravidelne na domácich aj svetových pódiách najmä zo svojou dynamickým zoskupením “The Artistry of Jazz Horn”, ktoré tvorí klavirista, basista, bubeník, saxofonista, básnik a tanečnica.

,,Som vďačná za príležitosť profesionálne hrať hudbu a mať tú hlbokú túžbu povznášať duše ostatných v núdzi prostredníctvom môjho umenia v duchu hudby,‘‘ pokorne priznáva Jazzmeia, ktorá si nevie predstaviť, žeby v živote nebola hudobníčkou. Žije si svoj sen a robí naplno svoje umenie.

 

Jedna z najkrajších piesní The Peacocksjazz

 

Love and Liberation

Čerstvý augustový album z dielne Concord Records, speváčkin v poradí už druhý, je odvážnym vyjadrením hudobnej vyzretosti, kultúrnej identity a osobného rastu. Je tvorený dvanástimi rôznorodými skladbami, na ktorých môžeme počuť skvelých hudobníkov: Victor Gould (klavír), Stacey Dillard (tenor saxofón), Josh Evans (trúbka), Jamison Ross (bicie/spev), Ben Williams (basa), a hosťujúci klavirista Sullivan Fortner.

Skladby s intenzívnym nádychom jazzovo – bluesovej tradície, ktorú rozhodne Jazzmeia obľubuje a potvrdzuje ňou svoje korene, nájdeme aj piesne s prvkami R&B či hip-hopu. Osem z dvanástich skladieb na albume sú originálne kompozície, ktoré krásne dýchajú a prepájajú sa. Obzvlášť vynikajú melodické linky a spevavé, hravé, či lyrickejšie motívy. Dôraz je najmä na text a hlboký odkaz v slovách.

,,Všetky tieto piesne sú o mne a mojich skúsenostiach, ale sú tiež súčasťou cesty každého mladého človeka. Posolstvo, ktoré všetky piesne zdieľjú je to, že sa musíte učiť - o ľuďoch, o vzťahoch, o biznise,  o láske alebo čomkoľvek. Skladby nerozprávajú iba príbeh jednej osoby, avšak mnohých ľudí,‘‘ vysvetľuje Horn

Album otvorí príjemná, dynamicky zaranžovaná skladba ,,Free Your Mind’’, ktorá je žiadosťou väčšej medzi ľudskej interakcie než pozornosti digitálnym médiam). Nasleduje ďalšia originálna kompozícia, jemná, krátka balada s názvom ,,Time’’, ktorú vystrieda rýchlejší swing, so zaujímavými dychovými backgroundmi ,,Out the Window’’, na ktorom sa Jazzmeia predvedie v pôsobivom sóle. ,,Only You’’ je pôvabným rozprávaním čisto dvoch hlasov, akoby milencov, ktorých myšlienky sa spájajú, rozchádzajú a znova zbližujú.

Niektoré zo skladieb na albume nie sú úplne nové, no kapela ich hráva pravidelne na koncertoch už nejaký ten rok. Sú to napríklad ,,Legs and Arms‘‘ či ,,Searchin‘‘. Pre mňa veľmi silnou a krásnou je skladba ,,Green Eyes’’ pôvodne od Erykah Badu, s intenzívnou, gradujúcou záverečnou improvizáciou, ktorá mi naozaj priniesla zimomriavky.

 

 

Z prevzatých skadieb tu nájdete tiež Jon Hendrickov ,,No More‘‘, či lyrickú ,,Reflection of My Heart’’ od Rachelle Farrell alebo skvelý duet s kontrabasistom ,,I thought about You‘‘. Týmto známym štandardom od Jimmy Van Heusena/Johnny Mercera uzatvára celý album.

Album vrelo odporúčam, veľmi príjemne sa počúva. Mne úplne pripomenul ten prvýkrát, keď som Jazzmeiu naživo počula a videla priamo v srdci newyorského Harlemu vrámci Charlie Parker Festivalu. Bolo to neskutočné, tak dúfam, že sa čoskoro zastaví koncertovať aj u nás.

 

Lenka Molčányiová

Zdroje: www.concord.com, www.theartistryofjazzhorn.com

 

 

 

Ďalšie články

Rodí sa ďalší jazzový cimbalista: Ľubomír Gašpar sa chystá koncertovať a nahrávať CD
Na jar sa objavil na českej súťaži Jazz Fruit - Mladí ladí jazz, pred pár týždňami získal dve...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Ďalší hudobný prírastok na československej scéne: Martin Konvička vydáva debutový album s názvom Coming Homo
Mladý český klavirista Martin Konvička už o pár dní vydá svoj debutový album. Akustický formát tria...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...