Začiatkom novembra sa uskutoční koncert spojený s krstom výnimočného projektu. František Báleš ansámbel predstaví album Sonety

Začiatkom novembra sa uskutoční koncert spojený s krstom výnimočného projektu. František Báleš ansámbel predstaví album Sonety
Dávid Oláh

Až 100 rokov po smrti Pavla Országha Hviezdoslava sa podarilo zhudobniť jeho sonety do jazzu. „Rád experimentujem, ale popasovať sa s jazykom nášho najväčšieho básnika, ktorého poézia je pre mnohých iba témou školských lavíc, chcelo väčšiu odvahu,“ povedal František Báleš, ktorý zhudobnil 10 sonetov a so svojím ansámblom vydáva debutový album. Už v pondelok 8. 11. 2021 sa v bratislavskom DPOH uskutoční krst albumu "Sonety".

 
 
Presne 8. 11. 2021 uplynie 100 rokov od odchodu nášho velikána, a práve v tento deň sa v divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave vrámci podujatia Hommage á Hvie100slav uskutoční koncert, počas ktorého jazzové kvarteto uvedie do života svoje nové CD. 
 
„Pri vytvorení tohto cyklu ma inšpirovala čarovná zvukomalebnosť neexistujúcich slov ako čaropohár, krasopani či maľovidlá,“ dodal Báleš.
 
 Sonety vytvárajú v programe jeden celok, vďaka ktorému sa spolu s hudobníkmi a básnikom vydáte na nočnú cestu ku hviezdam. Začína sa pevne na zemi, no človek sa postupne odpútava od pozemských vecí a snaží sa dosiahnuť vesmírny nadhľad. Básnik ponúka návod, ako sa oslobodiť od strachu nie len zo životnej neistoty ale aj smrti ako takej.
 
 
 „Našťastie moja babička je slovenčinárka, čo mi pomohlo pochopiť, o čom vlastne sonety sú,“ povedal spevák Matúš Uhliarik. Vďaka tomu pripravil pre FB stránku FrantisekBalesAnsambel krátky hviezdoslavovsko-slovenský slovník s prekladmi a vysvetlivkami.
 
Cyklus desatich piesní je vytvorený pre mužský hlas, vokálny ansámbel a jazzovú kapelu. Ponúka prienik bohatej harmónie, rytmov, melódií a improvizácií. Album vychádza vo vydavateľstve Hudobného Fondu – Musica Slovaca. 
 
Účinkujúci: František Báleš Ansámbel (Matúš Uhliarik spev, František Báleš klavír, Vladimír Máčaj kontrabas, Juraj Šušaník bicie nástroje a perkusie) a hostia (Mária Reháková flauta, Ondrej Juraši krídlovka, šesťčlenný vokálny ansámbel WAF band (Kristína Gotthardt, Jana Jakubíková, Adriana Čatlošová, Ján Pallo, Matúš Uhliarik, Jakub Kováč)).
 
Lístky si môžete zakúpiť tu: predpredaj.zoznam.sk
 
 
 
Tlačová správa

Galéria

Začiatkom novembra sa uskutoční koncert spojený s krstom výnimočného projektu. František Báleš ansámbel predstaví album Sonety
Začiatkom novembra sa uskutoční koncert spojený s krstom výnimočného projektu. František Báleš ansámbel predstaví album Sonety

 

 

Ďalšie články

Juraj Griglák uviedol do sveta nové CD: Krstným otcom sa stal jeho mladý kolega Aaron Hodek
V pondelok 21. októbra sa v bratislavskom klube Pod lampou uskutočnil neopakovateľný večer. Okrem...
František Báleš ansámbel predstavil zhudobnené básne: Nechýba im múza ani muzika
V sobotu 6. októbra sa v bratislavskom Scherz Kafé uskutočnil predposledný koncert nového...
Lucia Lužinská zaspieva na košickom festivale Leto v parku
Lucia Lužinská zostáva verná svojej večne experimentujúcej povahe. V nedávnom projekte Multivízia-...
Pokračovanie projektu Básne Múzické: František Báleš predstavuje nahrávku zhudobneného Hviezdoslava
Vynikajúci slovenský klavirista, skladateľ, aranžér a pedagóg František Báleš zverejnil nahrávku...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...