Juraj Griglák uviedol do sveta nové CD: Krstným otcom sa stal jeho mladý kolega Aaron Hodek

Juraj Griglák uviedol do sveta nové CD: Krstným otcom sa stal jeho mladý kolega Aaron Hodek
Dávid Oláh
V pondelok 21. októbra sa v bratislavskom klube Pod lampou uskutočnil neopakovateľný večer. Okrem koncertu americko-slovenskej kapely nášho basového velikána Juraja Grigláka, sa tam konal aj krst ich nového albumu „From The Bottom“. Kapela hrala v základnej zostave spolu s bubeníkom Poogiem Bellom, klaviristom Eugenom Vizvárym a saxofonistom Chrisom Hemingwayom. Okrem nich sa však na pódiu objavili aj iní zaujímaví hostia, ktorí prispeli k posilneniu zážitku z tohto koncertu.
 
Náš vynikajúci hudobník, skladateľ, kontrabasista a basgitarista Juraj Griglák oficiálne privítal na svet svoj nový produkt. Okrem samotného krstu išlo o hlavne o výborný koncert tohto kvarteta, čo nás všetkých veľmi potešilo. Osobne mám totiž väčšinou takú skúsenosť, že pri krstoch sa akoby symbolicky zahrajú 2-3 skladby z nového CD, následne sa prejde k samotnému krstu a tým sa skončí večer.
 
V pondelok sa tento scenár neudial, čo bolo pre poslucháčov výborné. Kapela Juraj Griglák and Company, ktorá je momentálne na koncertnom turné, predviedla skvelý výkon. V hre týchto pánov je cítiť, že spolu spolupracujú už zopár rokov, čo spôsobuje ich čoraz lepšiu zohratosť a istotu. Band znel ako jeden organizmus. Po zvukovej, dynamickej, interpretačnej aj sólistickej stránke. U Grigláka je dobrým zvykom, že vždy predvedie vynikajúci výkon a nebolo tomu inak ani v tomto prípade. 
 
Zaujímavý je lídrov rukopis na najnovšom CD „From The Bottom“. Okrem veselých a nápaditých kompozícií, sú na tomto albume aj skladby, ktoré sú koncepčne a zvukovo odlišné – pomalé africké groovy plné farieb a moderných harmonicko-melodických postupov.
 
Po krátkej pauze sa pokračovalo druhým setom, v ktorom prišlo na samotný akt krstu CD. Krstilo sa veľmi zaujímavým a unikátnym spôsobom – cigaretovým dymom z úst Eugena Vizváryho a jeho IQOS cigarety. Krstným otcom bol náš mladý zázrak – Griglákov najmladší kolega na našej scéne, Aaron Hodek. Okrem toho, že bol Aaron krstným otcom CD, na krste si aj zahral s touto vynikajúcou kapelou, a ako vždy, svojim výkonom priviedol publikum do úžasu. Okrem Aaronka sa na pódiu objavili aj ďalší hostia participujúci na tomto albume – Daniel Griglák na basgitare a Dávid Hodek na bicích nástrojoch.
 
Krst spojený s koncertom vyšiel na výbornú. V príjemnej atmosfére sme mali možnosť počúvať špičkovú autorskú hudbu tých najlepších domácich aj zahraničných hudobníkov. Viac o tomto albume sa onedlho dozviete z našej recenzie. Dovtedy vám odporúčam si z neho vypočuť aspoň zopár ukážok. 
 
 
Dávid Oláh
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Mladý Áron a jeho hudobná cesta: Rodina Hodekovcov prosí verejnosť o pomoc
Rodina chlapca, ktorý sa doslova narodil s basgitarou v ruke, prosí verejnosť o pomoc. Tento...
Andreas Varady - iPod má problém s prstami gitaristov
Piatok 13. januára určite nebol nešťastný pre bratislavský klub Hlava 22. Práve v ňom sa totiž...
Eugen Vizváry: Vďaka albumom spoznáva človek sám seba
Stretol som sa so slovenským hudobníkom, klaviristom a skladateľom Eugenom Vizvárym. Hovorili sme...
Eugen Vizváry debutuje s albumom Part One
Jeden z najvyhľadávanejších slovenských klavíristov, Eugen Vizváry sa dočkal svojho debutového...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...