Zakladateľ Newport Jazz Festivalu George Wein ocenený prestížnou cenou

Zakladateľ Newport Jazz Festivalu George Wein ocenený prestížnou cenou

George Wein, zakladateľ prvého open air jazzového festivalu v histórii Newport Jazz Festival, bude začiatkom roka 2015 ocenený vyznamenaním The Recording Academy Trustees Award, ktoré je odovzdávané za výnimočný prínos v hudobnej oblasti mimo samotného vystupovania. Wein sa tak tento rok pridruží ku producentovi pop music Richard Perry-mu a skladateľskému duu Barry Mann & Cynthia Weil.

 

Svetoznámy producent a legendárny zakladateľ (nielen) jazzových festivalov George Wein začal svoju kariéru ako majiteľ teraz už legendárneho klubu Storyville v Bostone v roku 1950 a zároveň založil aj nahrávaciu spoločnosť s rovnakým názvom. Jednou z vystupujúcich hviedz v klube bol aj génius altsaxofónu Charlie Parker, spolu s Red Garland-om, Roy Haynes-om, Kenny Clarke-om a inými.

 

O pár rokov neskôr, v roku 1954 Wein založil spolu s rezidentmi Newportu prvý open air jazzový festival pod názvom Newport Jazz Festival (NJF), ktorý funguje dodnes. Na jeho pódiu stáli už prakticky všetky veľké mená jazzu - nielen tí najlepší zo súčasného jazzu ako Branford a Wynton Marsalis, Pat Metheny, John Scofield, Herbie Hancock, Stanley Clarke, ale aj legendy jazzu ako Miles Davis, Duke Ellington, Thelonious Monk, John Coltrane a mnohí iní.

 

Wein okrem NJF založil aj Newport Folk Festival, Playboy Jazz Festival v Los Angeles a New Orleans Jazz & Heritage Festival. Zároveň bol prvým  priekopníkom myšlienky finančného sponzoringu jeho udalostí veľkými komerčnými spoločnosťami a jeho "Schlitz Salute to Jazz" a "Kool Jazz Festival" boli prvými jazzovými eventmi, ktoré mali takúto sponzorskú podporu - pivo Schlitz a cigarety Kool.

 

George Wein je týmto vyznamenaním poctený a vyjadril sa nasledovne: "Som veľmi nadšený, že dostávam toto ocenenie za moju celoživotnú prácu a som vďačný, že organizácia The Recording Academy ma vybrala ako jedného z ocenených. Taktiež je pre mňa cťou získať také isté ocenenie, ktoré bolo v minulosti odovzdané výnimočným hudobným leaderom a mojim priateľom, medzi nimi Ahmet a Nesuhi Ertegun, Duke Ellington, Billy Strayhorn, Allen Toussaint, Marian McPartland, Norman Granz, John Hammond a mnohým iným."

 

Ocenenie The Recording Academy Trustees Award bude odovzdávané na špeciálnej ceremónii 7. februára 2015 a bude oficiálne uznané počas 57. každoročných GRAMMY Awards, ktoré sa budú konať 8. februára 2015. Počas svojej existencie bolo toto ocenenie pripísané osobnostiam ako Stephen Sondheim, Quincy Jones, Carole King, Frank Sinatra, Clive Davis, Cole Porter, Dick Clark, Johnny Mercer, George and Ira Gershwin, Don Cornelius, Steve Jobs, Holland/Dozier/Holland, The Beatles, Rudy Van Gelder, Bruce Lundvall, Burt Bacharach & Hal David, Thomas A. Dorsey a iným, ktorí sa zaslúžili o významné posuny v oblasti nahrávacieho priemyslu.

 

Zdroj: allaboutjazz.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Štipendium George Weina: Granty v mene zakladateľa Newport Jazz Festivalu smerujú ku mladým hudobníkom
Spoločnosť Natixis Global Asset Management oznámila mená tohtoročných výhercov štipendia George...
Zakladateľ Newport Jazz Festu opäť ocenený: George Wein dostáva cenu od Rhode Island Philharmonic Orchestra
George Wein, zakladateľ a prvý producent legendárneho Newport Jazz Festivalu a spoluzakladateľ...
George Wein ocenený na Highlights in Jazz
  V rámci koncertných sérií Highlights in Jazz sa každoročne udeľuje ocenenie. Posledné...
Newport Jazz Festival oslávi hudbu vytvorenú v Chicagu
Tento ročník festivalu Newport Jazz Festival predstaví svojim návšetvníkom medzi iným aj hudbu,...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...