Zomrel textár Hal David

Zomrel textár Hal David
jazz.sk

 

Hal David, americký textár, bol známy hlavne vďaka jeho spolupráci s hudobným skladateľom Burtom Bacharachom. Spolu napísali desiatky piesní, ktoré odzneli v podaní mnohých jazzových hudobníkov a v máji tohto roku obdržala skladateľská dvojica Gershwinovu cenu za populárnu skladbu. Ráno 1. septembra zomrel Hal David vo veku 91 rokov.
 
Harold Lane David sa narodil v Brooklyne v meste New York, kde aj vyrastal. Jeho kariéra začala v štyridsiatych rokoch, kedy písal pre Sammy Kayea a Guy Lombarda. Začiatkom päťdesiatych rokov sa jeho piesne objavili vo filmoch. S Burtom Bacharachom sa stretol v roku 1957 v kanceláriách Brill Building a v tom istom roku naspievala Marta Robbins ich prvú skladbu The Story of My Life. Krátko na to naspieval Perry Como Magic Moments, avšak výrazný úspech im priniesla spolupráca so speváčkou Dionne Warwickovou. Mnohé ich piesne, ktoré naspievala, sa stali hitmi: Don't Make Me Over, Walk On By, Alfie, I'll Never Fall in Love Again, alebo napríklad I Say a Little Prayer
 
Medzi známe hity, ktoré spoločne napísali tiež patria (They Long to Be) Close to You (naspievali the Carpenters), What the World Needs Now (Jackie DeShannon), Raindrops Keep Fallin’ on My Head (B.J. Thomas), What's New Pussycat? (Tom Jones), Wishin' and Hopin“ a The Look of Love (Dusty Springfield) a mnohé iné. Skladbu Walk On By naspievala aj Alicia Keys vo svojom albume The Diary z roku 2003. Piesne z ich dielne sa objavovali vo filmoch ako What's New Pussycat?, Alfie, alebo Casino Royale a medzi jazzovými hudobníkmi hrajúcimi ich skladby sú mená ako Steve Tyrell (v albume Back to Bacharach z roku 2008), George Duke, Stan Getz, Charlie Byrd, David Sanborn, Kenny G, Frank Sinatra, Tony Bennett, Kurt Elling, Diana Krall, Rosemary Clooney, Bill Evans, Count Basie, Sonny Rollins, Peggy Lee, Astrud Gilberto, Nina Simone, Carmen McRae a mnohí ďalší. 
 
David a Bacharach prestali spolupracovať v roku 1973. David písal piesne aj naďalej, známou skladbou je napríklad To All the Girls I've Loved Before, duet napísaný pre Willie Nelsona a Julia Iglesiasa, ale aj piesne nahraté Louis Armstrongom či, Sarou Vaughan. 
 
Hal David zomrel ráno 1. septembra na následky spôsobené mŕtvicou v zdravotnom stredisku Cedars-Sinai v Los Angeles. Mal 91 rokov.
 
-nat-
Foto: pitchfork.com

 

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...