Zverejňujú videá z koncertov a peniaze idú hudobníkom: Smalls Jazz Club sprístupňuje svoj 10-ročný archív

Zverejňujú videá z koncertov a peniaze idú hudobníkom: Smalls Jazz Club sprístupňuje svoj 10-ročný archív

Smalls Jazz Club je jedným z najznájmejších súčasných newyorských jazzových klubov. Minulý rok sa jeden z jeho majiteľov, klavirista Spike Wilner rozhodol, že vytvorí nový systém odmeňovania hudobíkov - okrem bežnej výplaty za hrania dostávajú jazzmani aj tantiémy zo svojich videí natočených v klube, ktoré sú umiestnené na stránke SmallsLIVE. Smalls tento týždeň prvý krát medzi nich rozdeľuje tieto príjmy - v slušnej hodnote $8,000.

 

Celý názov tantiemového modelu je "SmallsLIVE Revenue Share Project" a jeho cieľom je nájsť nové spôsoby získania príjmov do klubu aj odmeňovania hudobníkov. Smalls Jazz Club každý deň vo svojom programe ponúka minimálne 3 niekoľko hodinové koncerty - obvykle v čase od pol ôsmej večer až do štvrtej rána. Všetky tieto vystúpenia sú v reálnom čase streamované cez internet do celého sveta. Zároveň sú videá zaznamenané a uložené na server SmallsLIVE, kde ich majú návštevníci možnosť sledovať kedykoľvek a kdekoľvek. 

 

Na stránke SmallsLIVE sa nachádzajú takmer všetky záznamy z koncertov (video a audio) od roku 2007. Všetko, čo za prístup ku nimSmalls požaduje, je registrácia na stránke a výber z jednotlivých programov. Návštevníci môžu zdarma pozerať všetky živé koncerty, za prémiový prístup ku kompletnej zbierke videí z minulosti sa musia stať "podporovateľmi" (supporter) za 10 dolárov mesačne.

 

Práve z tohto 10 dolárového príjmu dokáže Smalls následne vyplácať hudobníkov, ktorých videá si diváci pozerajú, veľmi podobným spôsobom ako funguje prerozdeľovanie tantiémov podľa hranosti v rádiách u nás. Na základe dohody so Smalls Jazz Club vlastnia hudobníci práva na videonahrávky a môžu s nimi narábať podľa svojej ľubovôle - vrátane ďalšieho predaja alebo zverejňovania. Taktiež môžu pri každej z nahrávok rozhodnúť, či chcú, aby bola zverejnená na stránke SmallsLIVE alebo nie. Celkové príjmy sa delia medzi hudobníkov a klub v pomere 50/50. Bližšie informácie si môžete prečítať na https://www.smallslive.com/revenue-share. To, že je daný spôsob pomerne výnosný, dokazuje aj prvá výplata - tento týždeň program SmallsLIVE prvý krát rozdeľuje peniaze hudobníkov, v celkovej hodnote $8,000. 

 

Je možné, že SmallsLIVE vymyslelo skutočne pozitívny spôsob odmeňovania hudobníkov, ktorý je na rozdiel od streamovacích služieb ako napr. Spotify skutočne výhodný pre výkonných umelcov. Verím, že v blízkej dobe uvidíme viac podobných služieb a jazzový priemysel (aj celý hudobný priemysel menšinových žánrov) bude opäť raz prekvitať!

 

 

Zdroj: smallslive.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Bill Evans: Raritné video zvukovej skúšky
Prinášame vám k nahliadnutiu unikátne video klaviristu Bill Evansa z roku 1966. Záznam...
50 koncertov zadarmo. Montreux Jazz Festival vydáva záznamy z celej svojej 54-ročnej histórie
Jazzový festival vo švajčiarskom Montreux sa má tento rok konať počas prvých dvoch júlových týždňov...
Hudba ma nebaví (1. časť): Ako MP3 kompresia vysáva radosť z hudby
Nový výskum ukazuje, že mp3 komprimovanie hudobných nahrávok, bežná prax poskytovateľov hudby...
Netflix pre jazz? Quincy Jones a jeho Qwest TV spustí digitálny prenos koncertov a jazzových filmov
Na počiatku jazzu obdivovali jazzoví fanúšikovia svojich hrdinov mimo živých vystúpení najmä...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...