BLOG: Jazzové úpravy rockových hitov

František Báleš
BLOG: Jazzové úpravy rockových hitov

Súčasné dianie (nielen) na slovenskej jazzovej scéne prináša mnoho zaujímavých žánrových spojení. Lákadlom pre niektorých jazzmanov sú rockové hity. Vo svete, najmä  v USA, to nie je žiadna novinka a u nás tiež nie. Renomovaní jazzoví hudobníci po tomto spojení príležitostne siahajú snáď od momentu, akonáhle im melódia populárneho hitu vyvolá predstavu harmonickej a rytmickej spracovateľnosti a o improvizácii nehovoriac.

Od roku 2009 existuje fungujúci projekt Jazz Pops Up, ktorý spája rockové molódie od kapiel ako napr. Metallica, Nirvana, Guns´n Roses, Depeche Mode, atď. Dovolím si tvrdiť, že aranžmány skladieb sú nápadité, siahajúce od swingu cez latino až po moderný jazz. Navyše nepárne 7/8 a 5/8 takty sú v kapele bežnou rutinou. Sami hudobníci resp. návštevníci portálu jazz.sk a tiež verejnosť vedia o čom je reč, hlavne vďaka bohatej koncertnej činnosti kapely a dvom albumom so spomínaným obsahom.

Ako hudobníkovi mi neprináleží kritizovať, alebo haniť nič, čo by mohlo byť podobné, či už horšie, alebo lepšie. Ako kapelníka, klaviristu a aranžéra Jazz Pops Up ma však mrzí zavádzajúca tlačová správa, týkajúca sa propagácie nového albumu nemenovaného slovenského speváka, ktorá sa objavila včera na tzv. topkách. Pevne dúfam, že tvrdenie, že jeho "projekt, ktorý nemá v našich zemepisných šírkach obdoby" vyplýva, len z nevedomosti, nepozornosti a nie z bezohľadnosti. 

Ako uvádzam vyššie, našťastie obdobu mal a aj stále v našich zemepisných šírkach má. 

Na záver dodávam, že hudobníkov, ktorí sa na projekte spomenutého speváka spolupodieľali si vážim, pretože ich kvality poznám a opakujem, že ide o reakciu na, do istej miery, zavádzajúcu reklamu.

Prajem nám všetkým viac kvalitnej hudby ako reklamy a pripájam dva linky na skladby z najnovšieho albumu kapely Jazz Pops Up s názvom "Hits In Blue".

https://www.youtube.com/watch?v=aS09L7Of4yE

https://www.youtube.com/watch?v=Wz9wxU7-oUM

 

Fero Báleš  za  Jazz Pops Up

Link na predmetnú TS: http://hudba.zoznam.sk/spravy/02-02-2015-robo-opatovsky-prekvapil-takto-s-jazzmanmi-prespieval-hit-depeche-mode/

 

 

Koncerty

«  
  »
Po Ut St Št Pi So Ne
1
 
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
 
17
 
18
 
 
 
21
 
22
 
23
 
24
 
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...