Saxophone Syncopators v Indii

Jana Dekánková
Saxophone Syncopators v Indii

TLAČOVÁ SPRÁVA

Bratislava, 17.02.2015 – Len nedávno vznikli a už žnú zahraničné úspechy. Saxofónové kvarteto Saxophone Syncopators bol pozvaný reprezentovať Slovensko v Indii! Pozvanie toto zoskupenie dostalo od významnej indickej rodiny, ktorá okrem iných aktivít podporuje vzdelanie dievčat, vybudovala niekoľko stredných dievčenských škôl a postavila divadlo v Kalkate. Štyria saxofonisti priniesli minulý týždeň do Indie ragtime a hot jazz 20-tych rokov minulého storočia, ale aj slovenskú klasickú hudbu.

O indickom pobyte kvarteta Saxophone Syncopators nám bližšie porozprával zakladateľ a člen tohto kvarteta, pôvodne klavírny virtuóz, Ladislav Fančovič:

 

„V Indii máte pocit, že čo je u nás jedna, tam je sto. Koncerty sme hrali, pre nich v takom bežnom divadle, pre 2500 ľudí. Prvý koncert bol pre žiačky stredných škôl, ktoré jazz ako taký doteraz nikdy nepočuli. Musím povedať, že ich reakcia na ragtime a ranný jazz bola nečakane pozitívna! Dostali sme na našej webstránke a sociálnej sieti od týchto mladých dám úžasné spätné väzby. Okrem jazzu sme však hrali aj klasickú hudbu. Mimoriadne náročné dielo od Alexandra Glazunova: Kvarteto B-dur op. 109 a môj aranžmán dvoch ranných klavírnych diel od Eugena Suchoňa: Červená ruža a Balerína, v úprave pre štyri saxofóny. Keďže som klavirista a v sále bol nádherný klavír značky Steinway, nedalo nám to a uprostred koncertu sme zaradili aj skladbu pre barytón saxofón a klavír od americkej skladateľky Catherine McMichael: Fusion Suita, ktorú sme odohrali s Frederikou Babuliakovou. Druhý koncert sa konal pre 2000 významných hostí usporiadateľov, ktorí boli našim repertoárom rovnako nadšení. Pre nás to bola obrovská skúsenosť, nakoľko klasickou hudbou, rovnako ako jazzom, sa v našich zemepisných šírkach len ťažko podarí odohrať koncerty pre niekoľko tisíc ľudí. Sme za túto možnosť nesmierne vďační.“

 

Organizátor koncertov nám prezradil, že toto netradičné slovenské kvarteto nebolo v Indii posledný krát a plánuje nadviazať spoluprácu aj s ďalším slovenským jazzovým zoskupením.

 

Najbližšie si môžete toto unikátne teleso vypočuť naživo 29.3.2015 v kaviarni St. Germain v Bratislave.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SAXOPHONE SYNCOPATORS je unikátne saxofónové kvarteto, ktoré sa špecializuje najmä na autentickú interpretáciu hudobného žánru ragtime v aranžmánoch pre štyri saxofóny, ktoré pôvodne hrávali zoskupenia ako napr. Six Brown Brothers, Columbia Saxophone Sextette, The Missouri Entertainers, Joe Thomas Saxotette, Hollis Saxophone Quintet.

 Aranžmány týchto skladieb pochádzajú z rokov 1910 až 1920, kedy saxofón ako hudobný nástroj zažíval svoj najväčší vývoj, a stal sa veľkou inšpiráciou pre interpretov, ale aj pre hudobných skladateľov takzvanej vážnej hudby. Saxophone Syncopators majú preto v repertoári aj skladby vážnej hudby napr. od Alexandra Glazunova, Catherine McMichael či Jevgenija Iršaja.

Na dosiahnutie čo najvernejšieho a najautentickejšieho zvuku používajú Saxophone Syncopators zrekonštruované originálne dobové nástroje z 20tych rokov minulého storočia.

Obsadenie Saxophone Syncopators:

Pavol Hoďa - soprán/alt saxofón, klarinet

Ján Gašpárek - alt saxofón

Ladislav Fančovič - tenor saxofón, aranžmány

Frederika Babuliaková - barytón saxofón

Galéria

India Saxophone Syncopators (1).jpg
India Saxophone Syncopators (2).jpg
India Saxophone Syncopators (3).jpg
India Saxophone Syncopators (4).jpg
India Saxophone Syncopators (5).jpg

 

 

Koncerty

«  
  »
Po Ut St Št Pi So Ne
 
 
1
 
2
 
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
 
23
 
24
 
25
 
26
 
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...