Slovenské zastúpenie v medzinárodnej jazzovej súťaži!

Tomáš Lukáč
Slovenské zastúpenie v medzinárodnej jazzovej súťaži!

 

            Práve z článku na jazz.sk sme sa dozvedeli o možnosti zapojiť sa do Czech Jazz Contest 2013. Času nebolo veľa, no zhodou okolností práve v tomto období sme dokončovali nejaké nové nahrávky a povedali sme si: prečo nie? Nejako sme tomu ale nevenovali pozornosť, takže náš postup do semifinále nás neskôr viac ako potešil..

            Súťaž sa odohráva(la) v pražskom Reduta Jazz Club-e systémom štyroch semifinálových kôl, pričom každé kolo trvá dva večery, a  každý večer vystúpia dve súťažné kapely. Z každého kola (štyroch súťažiacich) vyberá porota jedného postupujúceho, k tomu sa pridá jeden zvolený hlasovaním publika – piati finalisti sa teda napokon “pobijú o titul”. Víťaz a niekoľko vysoko umiestnených kapiel má možnosť získať hodnotné ceny hmotného charakteru, ale aj možnosť zahrať si na International Jazz Fest Praha, usporiadať vlastný koncert v Redute a ďalšie.

            No ocenenia nie sú v prípade Czech Jazz Contest ani zďaleka to najhodnotnejšie, s čím sa človek stretne. Prvá vec, ktorá by zarazila kohokoľvek zvyknutého na podmienky muzikantov v našom regióne, bol prístup. Aj napriek tomu, že sme pomerne neznáme jazzové trio mladých muzikantov z Bratislavy (a to nie je žiaden New York, to si treba priznať), zamestnanec z klubu organizujúci súťažné večery s nami jednal ako s vážnou kapelou – rovnako ako by jednal s kýmkoľvek, koho by si klub objednal. Ten pocit, kedy s vami jednajú naozaj ako s rovnocenným partnerom, teda ako s človekom, by som doprial každému, kto u nás začína s jazzom – ako vieme, nezvykne to byť úplne že pravidlo..

            Okrem samozrejmého kvalitného ozvučenia house zvukárom klubu, apratúry, či konzumného (to spomínam po skúsenostiach s 10%-nými zľavami na konzumné a podobne..) nám bolo dokonca poskytnuté ubytovanie priamo nad klubom, čo nám slúžilo ako backstage, miesto odpočinku, a nocľaháreň zároveň. Keďže medzi nami a českými kolegami neexistuje jazyková bariéra, pred aj po koncerte sme si v príjemnom a uvoľnenom duchu pohovorili s organizátorom klubu, barmanmi, zvukmajstrom, ale pár slov sme prehodili aj s Ondřejom Štveřáčkom – jedným z porotcov prvého súťažného kola. Aj napriek značnej konkurencii klubov v meste nám ľudia z Reduty sami navrhovali miesta kde je možné usporiadať koncert a vysvetľovali nám ako to u nich funguje. Nesnažili sa za každú cenu potopiť konkurenciu, ale nám v priateľskej rovine  poskytnúť pár cenných rád. Prahe je, čo sa týka úrovne, naozaj čo závidieť.

            V klube vládla príjemná atmosféra, na naše prekvapenie bolo plno, aj napriek tomu, že bol utorok a v klube hrali dve neznáme triá zo zahraničia (to u nás tiež nebýva zvykom). Na pódium sme sa dostali ako druhí po fantastickom rakúskom triu Adi Gaspar Trio (http://www.facebook.com/ADRIANGASPARTRIO). Bicie, akustická basgitara a piano predviedli svoje ponímanie súčasného jazzu s veľmi precíznymi aranžmánmi Adriana Gaspara, dokazujúc že jazz sa stále vyvíja a nepozná hranice. S chalanmi okolo Adiho sme sa po našom sete prirodzene stretli, dali sme sa do reči, a vznikla z toho veľmi nádejná spolupráca do budúcnosti – už v máji chystáme spoločné vystúpenie vo Viedni, ak sa podarí aj v Bratislave.

            Takže čo pre Jazz Nut Trio znamenal Czech Jazz Contest 2013? Skúsenosti, kontakty, no hlavne dôkaz o tom, že aj v kultúre sa to dá. Dá sa dosiahnuť minimálne európsku úroveň – stačí len trocha vôle a ochotnejší prístup.

 

 

            Sme Jazz Nut Trio, sme z Bratislavy, Czech Jazz Contest 2013 bol vynikajúci, želáme Vám veľa krásnych hudobných zážitkov a tešíme sa na Vás pri najbližšom koncerte. Veríme, že za skvelých podmienok!

 

http://www.facebook.com/jazznuttrio

 

 

 

Koncerty

«  
  »
Po Ut St Št Pi So Ne
 
 
1
 
2
 
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
 
23
 
24
 
25
 
26
 
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...