10 najobľúbenejších albumov: akú hudbu najviac obľubujú legendy svetového jazzu? 2/3

10 najobľúbenejších albumov: akú hudbu najviac obľubujú legendy svetového jazzu? 2/3
Dávid Oláh
Na sociálnych sieťach už dlhšie obdobie prebieha medzi hudobníkmi i laikmi hra, v ktorej jeden priateľ vyzve druhého, aby uviedol svojich 10 najobľubenejších albumov. V rámci karanténneho stavu sa do tejto hry zapojili aj umelci na svetovej úrovni, ktorí by na to za bežných okolností nemali čas. Pozrite si zoznam obľúbench albumov žijúcich legiend ako je Joe Lovano, Sonny Rollins a Dave Liebman.
 
 
Vybraných 10 albumov Davea Liebmana:
 
 
John Coltrane – Crescent
 
Viem, že mnohí hudobníci si vyberajú práve tento album za ich obľúbený z mnohých Coltraneových diel. Sóla na tomto CD na mňa pôsobia akoby boli napísané -majú perfektnú výstavbu, logiku a zároveň sú plné vášne. Taktiež rytmická sekcia dosiahla "feeling", ktorý je pre ňu unikátny.
 
 
John Coltrane – Live at Birdland
 
Toto CD spolu s "Live at The Village Vanguard" zachytáva aspoň probližnú atmosféru živého koncertu tejto kapely. Mal som to šťastie byť na ich koncerte veľakrát. LP malo síce obmedzenú časovú kapacitu, ale nahrávky kde hrá Coltrane na sopránovom saxofóne, ("The Promise" a "Afro Blue") sú neskutočné svojou intenzitou. 
 
 
Miles Davis – Kind of Blue
 
Album "Kind of Blue" má právom veľa pozornosti. Nielen, že vynikajúco sumarizuje dovtedajšiu jazzovú históriu, ale aj ukazuje jeho ďalšie smerovanie. 
 
 
Miles Davis – Sketches of Spain
 
Toto je jedna z mojich najobľúbenejších albumov vôbec. Hudba pre mňa dosiahne obrovský úspech vtedy, keď zachytáva a zobrazuje živý obraz a pocit. Gil a Miles trafili kliniec po hlavičke a podarilo sa im nejazzovým spôsobom namaľovať obraz bohatej a rôznorodej kultúry. 
 
 
Miles Davis – Four and More
 
Miles spolu s touto rytmickou sekciou v zložení Ron Carter, Tony Williams a Herbie Hancock, ktorí boli mladí a pripravení hrať naplno. Pocit, ktorý je zachytený na tomto albume je úžasný.
 
 
Wayne Shorter – Speak No Evil
 
Wayne je pre mňa skladateľ s veľkým "S" našej doby. Na tejto doske to kompozície dokazujú. Sú melodické, náročné a harmincky intenzívne. Kapela zložená z Freddieho Hubbarda, Elvina Jonesa, Hancocka, a Waynea hrá hladko s veľkým záujmom a swingovaním.
 
 
Bill Evans – Sunday at the Village Vanguard
 
Kapela maľuje náladu, ktorá je taká silná, že je na tejto nahrávke skoro skľučujúca. Spontaneita, komunikatívnosť a delikátnosť tejto úžasnej kapely spolu s fantastickou harmóniou sa stala klasickou ukážkou toho, ako má znieť moderné jazzové trio. 
 
 
Sonny Rollins – A Night at the Village Vanguard
 
Opäť nahrávka z klubu Village Vanguard, čo je pre hudobníka výborný priestor na koncert. Na tejto nahrávke vyniá toto trio svojou interaktivitou a spontaneitou. Sonnyho zvuk tu patrí k tým najlepším vôbec.
 
 
Herbie Hancock – Maiden Voyage
 
"Maiden Voyage" je ako "Sketches of The Spain". Vytvára silný obraz pomocou vysoko sofistikovaných kompozícií a prístupu jednotlivých hráčov. Skladby "Dolphin Dance" a "Maiden Voyage" sú klasickými kompozíciami z viacerých dôvodov. V základe je to však ukážka "čistého" Hancocka s jeho jedinečným zmyslom pre harmóniu.
 
 
McCoy Tyner – The Real McCoy
 
Nahrávka spolu s Elvinom Jonesom, Joeom Hendersonom, Ronom Carterom je skvelým jazzovým výletom. Kompozície majú modálny charakter, ktorý sa perfektne hodí všetkým hráčom.
 
 
 
 
Dávid Oláh

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

10 najobľúbenejších albumov: akú hudbu najviac obľubujú legendy svetového jazzu? 1/3
Na sociálnych sieťach už dlhšie obdobie prebieha medzi hudobníkmi, ale aj laikmi hra, v ktorej...
10 najobľúbenejších albumov: Akú hudbu najviac obľubujú legendy svetového jazzu? 3/3
Na sociálnych sieťach už dlhšie obdobie prebieha medzi hudobníkmi ale i laikmi hra, v ktorej jeden...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...