Ako vzniklo rozlúčkové CD so Slovenskom: Hanka Gregušová album Twin Flame venovala klaviristom

Ako vzniklo rozlúčkové CD so Slovenskom: Hanka Gregušová album Twin Flame venovala klaviristom

Hanka Gregušová (aka Hanka G) pripravila spolu s vynikajúcim slovenským klaviristom Ondrejom Krajňákom pre svojich fanúšikov nové CD pod názvom “Twin Flame“, ktoré plánuje vydať v októbri tohto roku. Album bol nahrávaný v duu a nachádza sa na ňom osem inštrumentánych skladieb – kompozícií od svetových ako aj domácich jazzových klavíristov. Hanka k piatim skladbám napísala vlastné texty a previedla ich do vokálnej podoby. Hoci v súčasnosti už žije a úspešne posobí v New Yorku, našla si čas na krátky rozhovor o svojom najnovšom počine.

 

Ahoj Hanka, v prvom rade gratulujem ku úspechom za veľkou mlákou, počul som, že koncertne sa ti to pekne rozbieha! Aké boli prvé mesiace od tvojho augustového sťahovania?

 

Ďakujem pekne Martin. Mám za sebou veľmi pekné úspešné vystúpenia. Je to však ako začínať na novom mieste, všetko trvá dlhšie a chce to veľa úsilia. Prvý mesiac som strávila vo Woodstocku, mestečku pri New Yorku, u mojej mentorky, kde som si sčasti oddýchla po hektickom odchode zo Slovenska (nahrávanie nového CD, realizácia množstva koncertov a výnimočného fotenia s ateliérom Grus Grus a fotografkou Valentínou Nídelovou) a sčasti som viedla rozhovory s mojou agentúrou, ktorá ma zastupuje v USA, o mojom ďalšom posobení. Hľadanie ubytovania v New Yorku a sťahovanie z Woodstocku bola samostatná kapitola a bolo to pomerne náročné. Prvý mesiac v New Yorku som bola každý večer do rána v kluboch a snažila sa čo najviac spievať a zoznamovať sa s muzikantmi. Neskor prišli prvé úspešné koncerty vo Washingtone D.C. s fantastickými americkými jazzovými muzikantmi ako Anthony Wonsey (piano), Kriss Funn (kontrabas) a John R. Lamkin (bicie), ktorí patria k jazzovej špičke v USA. Bolo úžasné naskúšať s nimi môj repertoár z albumu Essence a počuť ich kultúrny prínos v podobe jazzu, soulu a gospelu do našich slovenských ľudoviek krásne zaranžovaných vynikajúcim klaviristom Ondrejom Krajňákom. V New Yorku spievam aj v gospelovom kostole Memorial Baptist Church, čo je pre mňa fantastická skúsenosť a škola hlavne čo sa týka harmónií a vobec základom pochopenia gospelu a vývoja do soulu, blues a jazzu. Neskor ma Anthony Wonsey prizval do svojho inštrumentálneho projektu Wonsey/Cox Octagon s ktorým sme premiérový koncert v NY jazz klube Fat Cat.

 

Foto: Hanka G, Anthony Wonsey, Kriss Funn a R. Lamkin na Slovenskej ambasáde vo Washinton D.C.

 

Vráťme sa ku pôvodnej téme rozhovoru - už čoskoro ti na slovenskom trhu vyjde najnovšie CD s názvom Twin Flame, ktoré si nahrala v duu s Ondrejom Krajňákom. Na čo sa môžu fanúšikovia tešiť, v čom sa bude líšiť od tvojich ostatných duových albumov?

 

Práve dnes som počúvala finálny mix a master CD, ktorého sa ujal Martin Čema z Cobra Sound a musím povedať, že som zamilovaná do tohto CD, neskutočne sa mi páči. Spolu s Ondrejom sme do neho vložili obrovskú dávku úsilia, energie a kus svojho srdca. Album je z môjho pohľadu krásnou ukážkou našej dlhoročnej hudobnej spolupráce s Ondrejom, ale aj mojim hudobným, producentským ako aj osobným vyzretím. Na albume sa nachádza 8 originálnych inštrumentálnych kompozícií od svetových ako aj domácich jazzových klaviristov (Oscar Peterson, Herbie Hancock, McCoy Tyner, Chick Corea, Thelonious Monk, Mal Waldron, ale aj Ernest Oláh a Ondrej Krajňák), kde som k piatim napísala vlastné texty a zvokálnila ich. Prvý krát v mojej hudobnej kariére som kreovala tento nápad skoro rok a písala postupne texty počas mojej prípravy na odchod do USA. Mapovala som tvorbu všetkých významnejších jazzových klaviristov a hľadala vhodné skladby. Nie je to typický duo album, ale ani môj posledný album “Essence” nezapadal do žiadnej škatulky… je skrátka iný a silný. Poslucháči sa majú na čo tešiť! Do poslednej chvíle som netušila, či sa realizácia CD podarí po finančnej stránke a napokon najma vďaka Fondu na Podporu Umenia sa to podarilo, za čo im veľmi ďakujem.

 

Ku piatim skladbám si napísala vlastné texty, kde si čerpala inšpiráciu? Odráža to nejakým spôsobom tvoj vzťah ku jednotlivým klaviristom?

 

Písanie textov je akýmsi pre mňa prirodzeným sposobom vyjadrenia mojich pocitov, životných situácií, ktorými prechádzam. Vždy ma zaujímalo, aký príbeh sa skrýva za inštrumentánymi skladbami a tak som postupne začala spolupracovať s našim výborným kontrabasistom Štefanom Pištom Bartušom a neskor s úspešným saxofonistom Nikolajom Nikitinom, kde som napísala texty k viacerym ich skladbám. Prirodzene som tak pokračovala aj na tomto CD. Zamerianie sa na jazzových klaviristov prišlo akosi prirodzene, keďže počúvam aj veľa inštrumentálnej hudby a zrazu som zistila, že vačšina mojich textov je práve na ich skladby, čo dávalo zmysel aj na nahratie CD v duu s Ondrejom Krajňákom. Chcela som zachovať určitú silu výpovede a našej spoločnej spolupráce, keďže naše posledné koncerty v SR v duu boli mimoriadne úspešné. Myslím, že to bola pre nás oboch výzva…

 

Máš nejakú obľúbenú skladbu na novom CD? Takú, ktorá ti špeciálne vyšla alebo sa z nej obzvlášť tešíš?

 

Ku každej skladbe na albume mám špeciálny vzťah, keďže odráža kus môjho životného obdobia, príbehu alebo pozorovania. Skladba od Oscara Petersona “Hymn to Freedom”, ktorú Oscar napísal po zavraždení Martina Luther Kinga ma inšpirovala k napísaniu textu, ktorý je pomerne revolučný a je vyjadrením mojej podpory Afro-Američanom bojujícim už desaťročia za svoje práva. Ja som vo svojej podstate dosť introvertná, čo by málokto povedal a často veľa premýšľam nad tým, čo sa deje vo svete, o medziľudských vzťahoch… Milujem históriu a vobec hľadanie pravdy. Mojou veľkou inšpiráciou je speváčka a textárka Abbey Lincoln, ktorá mala neskutočný dar písania textov, príbehov a nebála sa poukázať na témy, ktoré boli pre iných tabu a hľadať pravdu… V duši mám kúsok tej rebélie, kedže neznášam nespravodlivosť a čím som staršia, tým menej sa bojím vyjsť s kožou na trh. Možem povedať, že toto CD je aj akýmsi prvým krokom k objaveniu svojej vlastnej vnútornej ženskej sily a potenciálu. Ondrej reprezentuje mužskú silu a po všetkých stránkach sa úžasne zhostil svojej úlohy na CD. Jeho originálna kompozícia po ktorej som pomenovala tento album a nazvala ju “Twin Flame”, ktorú mi skromne zahral na jednej skúške, je absolútnym diamantom na CD.

 

Môžu sa slovenskí fanúšikovia tešiť na nejaké domáce turné spojené s repertoárom nového albumu?

 

Keďže v súčasnosti posobím v New Yorku a snažím sa rozbehnúť hudobnú kariéru tu, je náročnejšie niečo plánovať na najbližšie obdobie. Určite sa však plánujem vracať domov a na budúci rok by som chcela zrealizovať či už turné po SR, ČR práve s týmto projektom v duu alebo samostatné vystúpenia na festivaloch. Na oboch plánujem pracovať a určite dám vedieť…☺ Časť skladieb z nového CD som si vyskúšala aj v kvartete na koncerte vo Washingtone D.C. a tiež sa mi to pozdávalo… Uvidíme, čo prinesie budúcnosť.

 

A na záver dôležitá informácia, kde si budú môcť toto CD poslucháči kúpiť?

 

CD si budú mocť fanúšikovia zakúpiť či už v hudobných obchodoch na Slovensku ako aj online cez bežne dostupné obchody… Na všetkom ešte pracujem a určite dám vedieť aj cez moju web stránku www.hankag.com.

 

Hanka, ďakujeme za rozhovor, tešíme sa na CD a snáď teda aj na budúce koncerty na domácej pôde, zatiaľ Ti prajeme veľa štastia v NYC!

 

Autor: Martin Uherek, Hanka Gregušová

Foto: Valentina Nidelova z Grus Grus

Galéria

14799041_10210513146722233_242737797_n.jpg
14813386_10210513170162819_790423645_o.jpg
14813554_10210513149962314_563513256_n.jpg
14825725_10210513157682507_2141001388_n.jpg
14826196_10210513158242521_1486013050_n.jpg

 

 

Ďalšie články

Rodí sa ďalší jazzový cimbalista: Ľubomír Gašpar sa chystá koncertovať a nahrávať CD
Na jar sa objavil na českej súťaži Jazz Fruit - Mladí ladí jazz, pred pár týždňami získal dve...
Splnený sen pre Hanku Gregušovú: Odchádza spievať a žiť do New York City
Zhruba o mesiac sa pre Hanku Gregušovú začne nová etapa jej života - podpísala zmluvu o zastupovaní...
Víkend na Liptove patril jazzu
V dňoch 25. – 27. 2014 sa konal jubilejný, 10. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu....
Večer najlepšieho slovenského jazzu po prvýkrát v televízií: Esprit 2017 v nedeľu na Dvojke
Tí z vás, ktorí osobne nestihli, alebo by si radi pripomenuli tohtoročný Esprit 2017, slávnostný...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...