Splnený sen pre Hanku Gregušovú: Odchádza spievať a žiť do New York City

Splnený sen pre Hanku Gregušovú: Odchádza spievať a žiť do New York City

Zhruba o mesiac sa pre Hanku Gregušovú začne nová etapa jej života - podpísala zmluvu o zastupovaní s americkou agentúrou Ojah Media Group a odchádza žiť a tvoriť priamo do centra jazzu, New York City. O jej pocitoch, boji o realizáciu svojho sna ako aj o doteraz nemedializovanej spolupráci s Cassandrou Wilson sme sa s Hankou G porozprávali pred pár dňami!

 

Nedávno sme sa v redakcii dopočuli úžasnú správu - sťahuješ sa do New Yorku, je to pravda?

 

Áno, veľmi sa teším! ☺

 

Máš v NYC aj niečo isté, alebo cestuješ naslepo a veríš, že nájdeš nejaké príležitosti?

 

Prestahovať sa úplne na slepo je do tejto krajiny v celku riskantné, plánovala som to intenzívne už dva roky. Podarilo sa mi podpísať zmluvu o umeleckom zastupovaní s agentúrou Ojah Media Group, ktorá zastupuje úžasných umelcov vrátane dvojnásobnej držiteľky Grammy a podľa časopisu TIME najlepšej jazzovej speváčky na svete, Cassandry Wilson. Bolo fantastické vidieť svoje meno v zozname umelcov, dozvedela som sa to na Vianoce. ☺

 

Prípravy na to museli byť určite náročné, víza, hľadanie ubytovania, práce… ako dlho to celé trvalo a ako si to všetko zvládala? Je niekto, kto Ťa počas tohto procesu podporoval?

 

Nebudem klamať, ale bola to zatiaľ najťažšia výzva v mojom živote. Hľadala som pomerne dlho spôsob, ako si zabezpečit zastupovanie potrebné pre umelecké víza v USA, až sa to napokon podarilo! Stretla som sa s množstvom odmietnutí a prekážok… Niekoľko krát som navštívila New York a intenzívne si budovala sieť kontaktov v umeleckej branži. Vďaka koncertu v decembri 2014 z cyklu City Sounds, som otvárala s našim fantastickým jazzovým klavíristom Gabom Jonášom na Novej Scéne pred Cassandrou Wilson a toto stretnutie mi bolo osudné. Zahrali sme skladby z môjho posledného albumu Essence, vydaného vo vydavateľstve Hevhetia, ktorý prekrásne zaranžoval a produkoval vynikajúci klavírista Ondrej Krajňák a vzdáva hold slovenskému folklóru. Na CD sa spolupodieľali naši a českí najlepší jazzoví muzikanti ako Josef Fečo (kontrabas), Marián Ševčík (bicie), Radovan Tariška (saxofón), Štefan Bugala (perkusie), Erika Fečová (vokály) a Cimbálovka Ivana Heráka.

 

Hanka Gregušová: Červené Jabĺčko (album Essence)

 

Svôjmu snu som podriadila celý svôj život a verím, že to bude stáť za to. Umelecké víza sú pomerne nákladná a náročná záležitosť, vrátane množstva odporúčaní od profesionálnych umelcov, ktorí so mnou počas mojej kariéry spolupracovali a portfólia, ktoré som musela pripraviť a vo finále malo vyše 400 strán…!! Všetko čo som sa doposiaľ v živote naučila mi bolo teraz veľmi užitočné, ako dobrá angličtina pri prekladoch a komunikácii, ekonomické vzdelanie a predovšetkým cibrenie schopnosti “vytvárania profesionálnych vzťahov”. Počas celého procesu som hlavne musela nájsť silu v sebe, bolo to také zocelenie osobnosti a sily ísť za svojim cieľom. Popri speve pracujem v personálnom konzultingu a tak skĺbiť prácu, spev a ešte prípravy na víza bolo pre mňa veľmi náročné. Prirovnala by som to ku športu. Veľmi mi pomohla viera v Boha, blízki priatelia, sestra, moji rodičia, Cassandra a mnohí špičkoví muzikanti, ktorí mi dali odporúčania, vrátane Petra Lipu, za čo im veľmi ďakujem.

 

S Cassandrou si sa teda prvý krát osobne stretla počas City Sounds v roku 2014, ja som ale počul, že odvtedy ste spolu strávili veľa spoločného času, dokonca si chvíľu pracovala v jej osobnom tíme.. čo je na tom pravdy?

 

No, trošku to poopravím... S Cassandrou som sa stretla počas koncertu na Novej Scéne, ale neboli sme odvtedy veľmi v kontakte, keďže bola zaneprázdnená prípravou svojho nového albumu Coming Forth By Day, ktorým vzdala hold legendárnej Billie Holliday, tá by v minulom roku oslávila 100. narodeniny. Sporadicky sme si písali, no až na jeseň minulého roka sa naša komunikácia zintenzívnila. Keďže vedela, že popri speve pracujem v manažmente, ponúkla mi možnosť pripojiť sa ku jej tímu na európske turné, ktoré prebehlo v roku 2015. Bola to úžasná životná skúsenosť po všetkých stránkach. Byť v blízkosti takejto speváckej legendy bolo pre mňa ako splnený sen. Veľakrát sme sa rozprávali o hudbe, živote, cítila som, že som súčasťou niečoho mimoriadneho...

 

Zanechávaš za sebou na Slovensku kus kariéry, viacerých hudobníkov, s ktorými si už viac ako 10 rokov spolupracovala. Plánuješ tieto kontakty udržiavať, prípadne zachovať spoluprácu aj cez oceán alebo svoj odchod vnímaš ako úplne novú kapitolu svojho života, ešte nepopísanú stranu svojej kariéry?

 

Som neskutočne šťastná, že mám možnosť na Slovensku hrať s tými najlepšími jazzovými muzikantami, pri ktorých som sa neustále učila a zlepšovala. Bolo pre mňa veľkou výzvou vybudovať si profesionálne uznanie v prevažne mužskej muzikantskej jazzovej spoločnosti. Určite plánujem zostať v kontakte s našou lokálnou scénou a rada sa sem budem vždy vracať, prípadne ak sa to podarí, pozvem niektorých aj za veľkú mláku na sériu koncertov… V každom prípade, USA bude určite nová a zaujímavá životná skúsenosť na ktorú sa veľmi teším! ☺

 

Kedy presne odchádzaš? Budú mať tvoji fanúšikovia možnosť sa s tebou ešte na nejakých koncertoch rozlúčiť?

 

Odchádzam už za mesiac a týmto by som chcela všetkých srdečne pozvať na môj posledný verejný koncert v Lu Café na Kolárovom námestí už tento štvrtok, 14. júla od 19:30. Spolu so mnou vystúpia špičkoví jazzoví muzikanti ako Ondrej Krajňák (piano), Tomáš Baroš (kontrabas), Marián Ševčík (bicie) a špeciálny host: Radovan Tariška (saxofón). Tešíme sa na Vás!!!

 

Hanka, ďakujeme za rozhovor a držíme palce v USA!

 

Zdroj: hankag.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Večer najlepšieho slovenského jazzu po prvýkrát v televízií: Esprit 2017 v nedeľu na Dvojke
Tí z vás, ktorí osobne nestihli, alebo by si radi pripomenuli tohtoročný Esprit 2017, slávnostný...
Dávid Hodek v New Yorku: Niečo, čo musíte zažiť
To, že náš talentovaný mladý bubeník Dávid Hodek bol v New Yorku, ste možno od niekoho počuli....
VRAVELO SA V COTTON CLUBE - Letný vánok z Charlestonu
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
Cassandra Wilson: Hudba je hudba, s nástrojom v ruke ide o odbúranie vlastného ega...
Cassandra Wilson interview, 10.12.2014 Cassandra Willson (1955), americká špičková speváčka s ...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...