AMC Trio dnes vydáva nový album. Pokrstí ho 7-násobný držiteľ Grammy Randy Brecker

AMC Trio dnes vydáva nový album. Pokrstí ho 7-násobný držiteľ Grammy Randy Brecker
Peter Baláž

Prešovské AMC TRIO má po štyroch rokoch nový autorský album. Nemá konkrétne pomenovanie, ale na obale nájdete označenie AMC TRIO Plus, čo značí, že sa na ňom podieľali okrem trojice Peter Adamkovič, Martin Marinčák a Stanislav Cvanciger aj ďalší hudobníci. K nim sa navyše pripojili renomovaní hostia, huslistka Regina Carter a saxofonista Eric Marienthal. Novinku predstaví AMC Trio naživo domácemu publiku už tento utorok 10.12. v prešovskom Stromoradí. Do života ju uvedie sedemnásobný držiteľ Grammy, trubkár Randy Brecker, s ktorým si nové skladby aj spoločne zahrajú.

Novinka AMC TRIO Plus obsahuje 9 skladieb, z ktorých sú dve spievané. Petra Lipu môžete počuť v piesni Because of your sad eyes, ktorú poznáte z druhého albumu kapely s Ulfom Wakeniusom, ale dostala nový, modernejší šat. Lina Mayer naspievala Take me to the sky. Celková dĺžka albumu predstavuje 47 minút a obsahuje úplne novú tvorbu, ktorá vznikla po vydaní predošlej radovej platne Very Keen Attack (2015). Prešovčania priznávajú, že pre jej vznik nemuseli prevetrávať šuplíky. Naopak, ako uviedol pre médiá klavirista Peter Adamkovič, jedná sa o úplne nový materiál a zachováva si kapelový rukopis.  „Niekomu môže znieť rôznorodo, možno aj preto, že tam máme okrem inštrumentálnej hudby dve spievané skladby. Napriek tomu je to stále naša hudba, naše kompozície, niektoré typické, iné zas odvážnejšie a môže sa stať, že niekomu budú znieť niektoré kompozície rockovejšie, ale to je vždy skôr vecou aranžmánu.“

Nahrávanie prebiehalo v New Folk Studio so Stanom Balážom, s ktorým AMC Trio vydalo úspešnú platňu AD Fontes, kde prepojili svety jazzu a slovenskej ľudovky. Strih a mastering potom dokončili v štúdiu Umpax s Martinom Migašom. K hudobnej spolupráci si pozvali už osvedčené mená. „V každej skladbe hrá na gitaru Samo Marinčák, Mirko Szirmai na perkusie a ďalšie klávesy Peter Kočiš. Sme radi, že budete môcť počuť husle Reginy Carter v skladbách Lapis Refugi a Autumn Desires a saxofonistu Erica Marienthala v Melting Pot, Breaking News a Last Moment,“ dodáva Adamkovič.

AMC Trio absolvovalo v uplynulých dňoch štyri koncerty v Poľsku s Randym Breckerom, ktorý album uvedie do života na utorkovom koncerte v Stromoradí. Kapela ho viackrát žiadala od vydania spoločného albumu v roku 2013 o nejaký termín na ďalšie spoločné účinkovanie. Po dlhšej dobe sa im podarilo zladiť kalendáre a vyšlo to na december tohto roka, čo sa hodilo aj vzhľadom na to, že teraz vychádza nová platňa AMC Tria. Randy Brecker, sedemnásobný držiteľ Grammy a čoskoro krstný otec albumu je na túto nahrávku pyšný, čo prezradil aj po nedeľňajšom koncerte v Krakove. „Práve som odohral koncert s mojimi dobrými priateľmi z AMC TRIA. Dnes vychádza ich nový album, na ktorom hrajú ľudia ako Eric Marienthal a mnoho ďalších hostí. Sú to úplne nové skladby, všetko úžasné harmónie, filmové, dramatické tóny. Skladby, ktoré hrám veľmi rád, takže viem, že to je skvelý album a verím, že si ho vypočujete, kúpite, pozriete naživo a budete púšťať všetkým svojím kamarátom. Je naozaj výborný.“

Album AMC TRIO Plus vychádza v pondelok 9.12.2019 vo vydavateľstve Hevhetia. Už o deň neskôr ho 10.12. predstaví AMC Trio naživo na koncerte v prešovskom Stromoradí, kde ho do života uvedie jeden z najvýznamnejších hráčov na trúbku Randy Brecker.

 

 

Redakciu jazz.sk informoval Edo Kopček, PR manažér Stromoradie

Foto: AMC Trio archív

 

Galéria

amc cover.jpg
amc trio s randym breckerom.jpg
amctrio randy brecker druhý sprava.jpg

 

 

Ďalšie články

Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Fotoreport: AMC Trio s Markom Whitfieldom v Banskej Bystrici
AMC Trio nie je potrebné jazzovej komunite zvlášť predstavovať. Na jazzovej scéne sa trio v zložení...
Recenzia CD: AMC Trio a ich návrat domov
Pamätám sa ako som v lete 2011 zavítal do predajne Hevhetie na Alžbetinej 22. v Košiciach...
Spolupráca dvoch stálic slovenského jazzu: AMC Trio spája sily s Petrom Lipom
Slovenská kapela AMC Trio, ktorá je na scéne viac ako zabehnutým a stabilným pojmom, už stihla...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...