Bol vyhlásený deň Tonyho Bennetta

Bol vyhlásený deň Tonyho Bennetta
Dávid Oláh

Koncom júla sme sa dozvedeli smutnú správu o odchode jedného z najznámejších jazzových spevákov. Tony Bennett zomrel vo veku nedožitých 97 rokov, ktoré by oslávil 3. augusta. Práve tento deň sa bude v Amerike oslavovať ako Deň Tonyho Bennetta. Rozhodol o tom americký senát, ktorý takýmto spôsobom vzdal úctu ikonickému umelcovi.  

 

Práve 3. august si budú Američania každoročne pripomínať Tonyho Bennetta. Senát jednomyseľne prijal uznesenie uctiť si legendárneho speváka, ktorý zomrel pred dvomi týždňami. „Na Tonyho Bennetta narazíte len raz za život,“ povedal minulý štvrtok o dlhoročnom Newyorčanovi líder senátnej väčšiny, Chuck Schumer. "Nezáležalo na tom, či si bol mladý alebo starý, alebo niekde medzi tým, nezáležalo na tom, či si bol priateľom fanúšika - takmer každý miloval Tonyho a Tony miloval takmer každého."
 
Schumer tiež poznamenal, že Bennett bol nielen výnimočným hudobníkom a vynikajúcim maliarom, ale aj „veľmi dobrou ľudskou bytosťou“, keďže slúžil v armáde počas Druhej svetovej vojny a v roku 1965 pochodoval spolu s Martinom Lutherom Kingom Jr. "Bol celoživotným zástancom občianskych práv a pochodoval po boku Martina Luthera Kinga Jr. v Selme v roku 1965, v čase, keď agenti umelcov a zabávačov odrádzali od účasti na sociálnych a politických prejavoch s odôvodnením, aby nestratitili niektorých fanúšikov," povedal zástupca demokratov v New Yorku. "Tonymu to však bolo jedno, veril v rovnosť!"
 

 

 

 

Líder senátnej väčšiny Chuck Schumer bol nápomocný pri schvaľovaní rezolúcie pre národný Deň Tonyho Bennetta. Len dva dni po jeho smrti Schumer prvýkrát vyzval na rozhodnutie počas tlačovej konferencie na Bennettovej lavičke v Central Parku. "Toto je muž, ktorý spieval o svojom srdci, zatiaľ čo jeho duša bola vždy tu v New Yorku," povedal. "Kráľ Croon je milovaný od pobrežia po pobrežie, jeho dosah zahŕňal žánre a generácie - ale je a vždy bude Newyorčan, ktorý urobil toľko dobra." Podobné uznesenie predložila v snemovni Bennettova dlhoročná priateľka, poslankyňa Nancy Pelosiová. "Toto uznesenie náležite oceňuje Tonyho výnimočný odkaz a oslavuje jeho neprekonateľné umenie a vlastenecké vodcovstvo," uviedol kalifornský demokrat vo vyhlásení.

 

Autor: Dávid Oláh

Zdroj: nypost.com

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Tony Bennett
  Tony Bennett je taliansko-americký jazzový spevák. V roku 1951 na seba upozornil hitom „...
Jazzman týždňa: Brian Newman
Jazz už nie je tým, čím býval, no pre trubkára a speváka Briana Newmana práve o to ide. Americké...
Spoločný album Tony Bennetta a Lady Gaga už o pár týždňov
Je to tu, spoločný album Lady Gaga a Tony Bennetta, o ktorom sme na portáli písali začiatkom...
Našiel sa klenot: Objavil sa videozáznam dua Tony Bennetta s Billom Evansom
Niektorí možno poznajú spoločný album Bill Evansa a Tony Bennetta s názvom Together Again, ktorý...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...