Odišiel maestro Tony Bennett

Odišiel maestro Tony Bennett
Peter Motyčka

Umelecký svet stratil ďalšiu zo speváckych ikon. Pred niekoľkými dňami zomrel vo svojom rodnom meste, New Yorku, americký spevák, maliar a tiež aktivista Anthony Dominick Benedetto, ktorého fanúšikovia poznali pod menom Tony Bennett. Odišiel vo veku 96 rokov a hudobne bol aktívny prakticky až do svojho odchodu. Jeho úspešná kariéra trvala takmer osemdesiat rokov.

 

Hoci jeden z najväčších Bennettových konkurentov, Frank Sinatra, ho ešte v polovici 60. rokov označil za „najlepšieho speváka v tomto biznise“, mladšie generácie zachytili počiny legendárneho speváka najmä v súvislosti s jeho spoluprácou s popovými ikonami ako Amy Winehouse alebo Lady Gaga. Bennett bol tiež rešpektovaným maliarom a jeho diela by ste našli napríklad v Metropolitnom múzeu v New Yorku. Napriek tomu, že mu v roku 2016 diagnostikovali Alzheimerovu chorobu, v koncertovaní a nahrávaní pokračoval až do roku 2021.

 

 

Anthony Dominick Benedetto vyrastal v chudobných pomeroch a jeho prvé verejné spevácke pokusy začali počas štúdií na umeleckej priemyselnej škole. Po návrate z armády sa začal spevu a herectvu venovať serióznejšie a už v tomto období sa snažil napodobňovať frázovanie inštrumentalistov. V roku 1950 podpísal zmluvu s vydavateľstvom Columbia Records a nahral svoje prvé hity Strangers in Paradise, Rags To Riches alebo Because of You. A o desaťročie neskôr aj svoju najslávnejšiu pieseň I Left My Heart in San Francisco, ktorá mu priniesla prvú cenu Grammy. Vtedy určite netušil, že do konca svojej kariéry ich zhromaždí takmer dve desiatky.

 

 

Rovnako netušil, že popularitu jazzovým spevákom ukradnú v sedemdesiatych rokoch rockandrollové a rockové hviezdy. Bennett to ťažko znášal a po presťahovaní na Západné pobrežie Spojených štátov prepadol kokaínu, marihuane a alkoholu. Patril však k šťastlivcom, ktorým sa podarilo zo závislostí vymaniť a jeho kariéra pozvoľne pokračovala aj vďaka populárnym televíznym show. Pomerne často sa objavoval dokonca vo vysielaní ikonickej hudobnej televíznej stanice MTV a pozornosť tiež získali série albumov venovaných jeho vzorom a kolegom („Bennett/Berlin“, „Perfectly Frank“, „Tony Bennett on Holiday“, „Here's to the Ladies“). K svetlejším okamihom Bennettovej kariéry v tomto období patrila dvojica komorných albumov, ktoré nahral len v duu s klaviristom Billom Evansom. Na nahrávkach „The Tony Bennett/Bill Evans Album“ (Fantasy 1975) a „Together Again“ (Improv Records 1977) sa objavuje aj ikonická Evansova téma Waltz for Debby, ako aj séria klasických štandardov (We'll Be Together Again, My Foolish Heart, But Beautiful, Days of Wine and Roses, A Child Is Born, You Must Believe in Spring).

 

 

V miléniovom období mali obrovský úspech duety, ktoré Bennett nahral s popovými hviezdami ako Barbra Streisand, Elton John, Elvis Costello, Bono, Sting, Lady Gaga, Queen Latifah, Amy Winehouse, Michael Bublé či Natalie Cole. Dvojica albumov „Cheek to Cheek“ a „Love For Sale“, na ktorých v rokoch 2013 a 2018-2020 spolupracoval so speváčkou Lady Gaga, mala nesmierny komerčný úspech. Prvý z albumov tiež sprevádzalo monumentálne turné v roku 2015, kde sa dvojica objavila na 36 koncertoch v Severnej Amerike a v Európe (napríklad na viacerých legendárnych festivaloch ako Copenhagen Jazz Festival, North Sea Jazz Festival a Gent Jazz Festival). Bennett bol najstarším umelcom v histórii, ktorého album sa dostal na vrchol hitparády Billboard (US Top Jazz Albums). Vynikajúcu odozvu mala tiež jeho spolupráca so speváčkou Dianou Krall a triom klaviristu Billa Charlapa na albume „Love Is Here to Stay“. A návrat s Lady Gaga na albume „Love For Sale“ z roku 2021 sa stal zároveň posledným štúdiovým počinom nezabudnuteľného umelca.

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Tony Bennett
  Tony Bennett je taliansko-americký jazzový spevák. V roku 1951 na seba upozornil hitom „...
Jazzman týždňa: Brian Newman
Jazz už nie je tým, čím býval, no pre trubkára a speváka Briana Newmana práve o to ide. Americké...
Spoločný album Tony Bennetta a Lady Gaga už o pár týždňov
Je to tu, spoločný album Lady Gaga a Tony Bennetta, o ktorom sme na portáli písali začiatkom...
Našiel sa klenot: Objavil sa videozáznam dua Tony Bennetta s Billom Evansom
Niektorí možno poznajú spoločný album Bill Evansa a Tony Bennetta s názvom Together Again, ktorý...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...