Jazzman týždňa: Tony Bennett

Jazzman týždňa: Tony Bennett

 

Tony Bennett je taliansko-americký jazzový spevák. V roku 1951 na seba upozornil hitom „Because of You“ a preslávil sa vďaka jazzovým štandardom. Okrem hudby sa Bennett venuje tiež výtvarnému umeniu – je uznávaným maliarom a vystavuje svoje práce pod menom Anthony Benedetto.
 
Anthony Dominick Benedetto sa narodil 3. augusta 1926 v meste Astoria v štáte New York. Vyrastal v chudobnej rodine, počas ekonomickej krízy a jeho otec zomrel keď mal Tony Bennett len deväť rokov. Bennett spieval už od mala a počas štúdia na strednej umeleckej priemyselnej škole začal pracovať ako spievajúci čašník. Počas Druhej svetovej vojny slúžil v armáde a po návrate z vojny začal študovať spev a herectvo v American Theatre Wing. Tony Bennett sa v tomto období naučil dôležitú vec: nenapodobňovať iných spevákov, ale radšej inštrumentalistov. 
 
Tony Bennett ako mladý spevák používal pseudonym Joe Bari, keď naňho natrafila herečka Pear Bailey a následne ho v roku 1949 ako speváka najal Bob Hope, ktorý mu navrhol, aby začal vystupovať pod jeho známejším menom Tony Bennett. V roku 1950 podpísal zmluvu s Columbia Records a začal spolupracovať s producentom Mitchom Millerom. Medzi prvé hity, ktoré vtedy naspieval, patria „Strangers in Paradise“, „Rags To Riches“ a „Because of You“. Najznámejšiu skladbu naspieval v roku 1962, „I Left My Heart in San Francisco“, ktorá mu neskôr priniesla cenu Grammy. 
 
Úspešný Tony Bennett chcel skúšať nové skladby a iné štýly hudby, avšak v Columbii pre ktorú nahrával, po ňom chceli opakovať štýl, ktorým sa preslávil. Nakoniec sa s vydavateľstvom dohodol na kompromise – polovicu skladieb vyberal producent a polovicu si vyberal sám. Keď však po dvadsiatich rokoch chcelo vydavateľstvo začať opäť nahrávať jeho staré hity, Bennett sa rozhodol ukončiť spoluprácu. Tony Bennett potom založil vlastnú hudobnú značku, nahrával aj pre iné značky a neskôr sa na niekoľko rokov odmlčal. Tony Bennett sa okrem spevu venoval aj maľbe a v roku 1977 začal svoje výtvarné diela vystavovať a pod menom Anthony Benedetto. 
 
V sedemdesiatych rokoch nastúpil na hudobnú scénu rock and roll a Tony Bennett už nebol zaujímavým spevákom pre mladú generáciu. Približne v tom istom období sa presťahoval do Californie a začal užívať kokaín a marihuanu. Po tom ako kvôli drogám takmer zomrel, sa Bennett rozhodol zbaviť sa týchto návykov a namiesto toho začal pracovať na opätovnom rozbehnutí svojej kariéry. Poveril svojho syna Dannyho úlohou manažéra. Danny dostal svojho otca do televízie: Tony Bennett vystúpil v talk show s Davidom Lettermanom a Jayom Leno, v show MTV Unplugged a dokonca sa objavil aj v seriáli Simpsonovci. Vystúpením v MTV si Tony Bennett získal mladých fanúšikov a spolu s nimi aj nahrávaciu zmluvu s Columbiou, ktorá spevákovi umožnila kontrolovať celý obsah nového albumu. 
 

 
V roku 1986 mu po takmer desiatich rokoch vyšiel album, The Art of Excellence, vo vydavateľstve Columbia. Neskôr nahral album MTV Unplugged, ktorý mu priniesol cenu Grammy. Nahral tiež sériu albumov venovaných známym hudobníkom, patria sem albumy: Bennett/Berlin (venovaný Irvingovi Berlinovi), Perfectly Frank (Sinatrovi), Tony Bennett on Holiday (Billy Holiday), Here's to the Ladies (venované viacerým speváčkam). 
 
Počas deväťdesiatych rokov napísal Bennett dve knihy, v ktorých hovorí o osobnom živote a kariére. Kniha Tony Bennett: What My Heart Has Seen (1996) je zbierkou jeho malieb, ktorá obsahuje veľké množstvo portrétov známych ľudí a krajinomaľby a obrazy miest New York a San Francisco. O dva roky vyšla jeho autobiografia The Good Life, v ktorej píše o detstve, osobnom živote a samozrejme o speváckej kariére. 
 
V roku 2006 nahral na svoje osemdesiate narodeniny album Tony Bennett: Duets - An American Classic. Duety na tomto albume nahral s Barbrou Streisand, Eltonom Johnom, Elvisom Costellom, Bonom a Stingom. Album bol tak úspešný, že sa rozhodol duety o päť rokov zopakovať. Album Duets II nahral v spolupráci s Lady Gaga, Amy Winehouse, Michalom Bublé, Natalie Cole a ďalšími. Vďaka tomuto albumu získal Bennett v roku 2012 dve ceny Grammy – jednu za  skladbu „Body and Soul“, ktorú nahral s Winehouse, druhú za duet s Queen Latifah s piesňou „Who Can I Turn To?“ 
 
31. októbra 2012 vystupoval Bennett v San Franciscu v City Hall pred vyše sto tisíc divákmi. Potom napísal ďalšiu knihu Life is a Gift: The Zen of Bennett, podľa ktorého o ňom natočila režisérka Unjo Moon dokumentárny film The Zen of Bennett. Film proudkoval jeho syn Danny. Film bol odpremietaný v apríli na filmovom festivale v Tribece. Neskôr toho roku vydal Bennett ďalší duetový album Viva Duets, v ktorom sa zameral na latino hudbu. Tony Bennett počas svojej kariéry získal šestnásť cien Grammy a tiež Grammy za celoživotný úspech.
 
-nat-

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Jazzman týždňa: Miles Davis
  Miles Davis patrí k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách inštrumentálneho jazzu. Bol to...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Jazzman týždňa: Richard Bona
„Predstavte si umelca s virtuozitou Jaco Pastoriusa, s plynulosťou spevu George Bensona,...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...