Bratislava privíta dvoch špičkových umelcov: Workshopy s Kurt Rosenwinkelom a Ericom Harlandom

Bratislava privíta dvoch špičkových umelcov: Workshopy s Kurt Rosenwinkelom a Ericom Harlandom
Dávid Oláh

15. a 16. júna sa na pôde bratislavského konzervatória uskutočnia workshopy s umelcami svetového formátu. Prvý deň bude workshop vedený gitaristom Kurtom Rosenwinkelom. O deň neskôr pôjde o bubeníka Erica Harlanda. Obrovská vďaka patrí nášmu bubeníkovi a organizátorovi One Day Jazz Festivalu Martinovi Valihorovi, ktorý tieto workshopy organizuje.

 

Workshop sa uskutoční vo štvrtok, 15. júna o 16:00 do 18:00 v budove bratislavského konzervatória na Tolstého 11. Lektorom štvrtkového masterclassu bude gitarista strednej generácie patriaci k absolútnej svetovej špičke - Kurt Rosenwinkel. 

 
Vďaka interaktivnym formám spolupráce medzi účastníkmi tohoto masterclassu môže dôjsť k tomu, že si odnesiete veľa podnetov pre svoje ďalšie praktické pôsobenie.
 
Kurt Rosenwinkel (*28. októbra 1970) je americký jazzový gitarista a hráč na klávesové nástroje, ktorý sa začal presadzovať v deväťdesiatych rokoch 20. storočia. Jeho hudobná kariéra sa začala na Berklee College of Music, na ktorom študoval dva a pol roku. Štúdium ale prerušil pre koncertnú šnúru s vibrafonistom Gary Burtonom. Po tomto turné se Rosenwinkel presťahoval do Brooklynu, kde pokračoval v štúdiu hry na gitaru a začal vystupovať s Electric Bebop Bandom, kterú viedol bubeník Paul Motian, ansámblom Joe Hendersona a skupinou Fellowship, ktorú založil bubeník Brian Blade. Behom tejto doby začal používať mikrofón, zapojený do gitarového aparátu, ktorý mu umožňoval doprevádzať gitaru unisono so spevom a to jak pri živom hraní, tak i pri nahrávaní v študiu. Vďaka svojim gitarovým sólam doprevádzaných spevom sa jeho hra stala originálna a ľahko rozpoznateľnou.
 
Kurt Rosenwinkel je pôvodom z Filadelfie, v tomto čase žije v Berlíne, kde učí jazzovú gitaru.
 
Vstupné na workshop je 10 Eur.
 
V piatok, 16 júna bude masterclass pokračovať. Priebeh bude opäť v budeove bratislavského konzervatória. Začína sa od 11:00. Končiť by sa malo o 13:00. 
 
Lektorom bude bubeník patriaci k súčasnej svetovej špičke - Eric Harland.
 
 
Narodil sa v Houstone v štáte Texas v roku 1978 a je synovcom speváka Leona Polka z Houstonu. Svoju profesionálnu kariéru začal v roku 1993 hrať na miestnej úrovni a skončil strednú školu na strednej škole pre hudobné a vizuálne umenie v Houstone. Harland získal prvé kreslo v rokoch 1992-1993 s regionálnou a štátnou jazzovou kapelou.
 
Stretol sa s Wyntonom Marsalisom na školskom workshope a trumpeter vyzval mladého bubeníka, aby pokračoval v jazzovom štúdiu v New Yorku. Študoval hudbu na Manhattan School of Music a neskôr teológiu na Houston Baptist University. Svoju kariéru však začal už po ukončení stredoškolského štúdia a hral aj počas štúdií na vysokých školách.
 
Počas svojej kariéry spolupracoval s radom hudobníkov, medzi ktorých patria McCoy Tyner, Ravi Coltrane, Taylor Eigsti, Terence Blanchard, Charles Lloyd alebo Joshua Redman. V rokoch 2005 až 2012 bol členom súboru SFJAZZ Collective.
 
Vstupné na workshop je 10 Eur.
 
 
Nenechajte si ujsť stretnúť sa so súčasnými jazzovými hviezdami, načerpať inšpiráciu, vedomosti a praktické rady. To všetko za symbolickú sumu.
 
 
Dávid Oláh 

Esprit 2023

Galéria

12A.jpg
72cae457aa39086f373f72b8db580.jpg

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Nová frekvencia pre slovenský jazz: Martin Valihora prichádza s Jazz Rádiom
Jazz. Hudobný žáner, ktorý má na Slovensku a aj v Bratislave množstvo priaznivcov. Spoločne...
Reportáž: Výborný kvartet Ester Wiesnerovej v Klariskách
Ester Wiesner od návratu domov z bostonskej Berklee určite nezaháľa. Svoje koncerty odštartovala v...
Report: Candy Dulfer roztancovala bratislavský Majestic Club
12. apríla sa v bratislavskom klube MMC uskutočnil koncert interpretky, ktorá dlhé desaťročia...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...