CD My Colorful Dream: Vydarený počin multiinštrumentalistu Ivana Dimitrova

CD My Colorful Dream: Vydarený počin multiinštrumentalistu Ivana Dimitrova
Dávid Oláh
Vynikajúci slovenský hudobník s bulharsko-gréckymi koreňmi, huslista, skladateľ a producent Ivan Dimitrov nahral pred nedávnom autorskú novinku s názvom „My Colorful Dream“. Album bol vydaný pod hlavičkou vydavateľstva Hevhetia. Jeho spoluhráčmi na tomto CD sú hudobníci ako Martin Valihora, Eugen Vizváry či Juraj Griglák a Ondrej Juraši. Zloženie kapely teda jasne naznačuje moderný groovový žáner. 
 
CD obsahuje desať autorských kompozícií lídra, ktoré sú v prvom rade veľmi chytľavé a nápadité. Koncepčne ide o funkovú hudbu s prvkami soulu, balkánskej ľudovej hudby a jazzových improvizácií. Dimitrov si na album pozval nesmierne zaujímavých hudobníkov, ktorí patria k špičke slovenskej hudobnej scény.

V prvom rade musím pochváliť vynikajúci zvuk, ktorý podľa môjho názoru prekračuje tunajšie hranice, na ktoré sme väčšinou zvyknutí. Výkony jednotlivých protagonistov sú bezchybné – všetci hráči slúžia hudbe, ktorá má niekedy jednoduchší, inokedy komplexnejší aranžmán. 

 
V skladbe „You Gave Me The Best of Life“ sa Dimitrov prezentuje ako jazz-funkový gitarista v štýle Georga Bensona. Približuje sa mu hlavne zvukom, frázovaním a compingom. Peknú melódiu tu s veľkým citom a čistotou interpretuje skvelá Anita Soul. V následnej „When The Flower Grows“ sa ocitáme na pomedzí groovu a balkánskej hudby. Dimitrov tu hrá okrem gitary aj na husliach – veľmi hravo, melodicky, ale aj virtuózne. V polovici albumu sa vraciame do fusionovej r´n´b polohy, kde na basgitare vystrieda Grigláka, Robert Vizvári. V tejto kompozícii sa Dimitrov predstavuje aj ako vokalista. Slovenský text pripomínajúci černošskú hudbu USA je podporený krásnou harmonickou štruktúrou a vydareným unisono sólom scatu a gitary.

Líder je nesmierne talentovaným multiinštrumentalistom s jasným konceptom, smerovaním a cieľom. Ide o flexibilného a rozhľadeného hudobníka s výbornou predstavou celkového soundu, čo na tomto albume potvrdil. 

 
 
CD "My Colorful Dream" prezentuje vynikajúcu dávku kvalitného fusionu, funku, ľudovej hudby, latina, popu a jazzu. Album nepresahuje dĺžku 42 minút, vďaka čomu ide o veľmi príjemnú dávku kvalitnej fusionovej hudby. Doska je vynikajúcim počinom. Na svoje si prídu fanúšikovia funku, jazzu, hip-hopu, rapu, ale aj balkánskej ľudovej hudby. Hudba je výborná na cesty do auta, na sústredené počúvanie pre muzikantov, ale aj ako playlist na letnú garden party. 

www.ivandimitrov.sk

 
 
Dávid Oláh     
 

 

 

Ďalšie články

Speváčka Brigita vydala druhý album Brigita B
Nitrianska speváčka Brigita Tarinová vydala v júni svoj druhý štúdiový album. Novinka s ...
CD And So - It Is. Kvalitná hudba Ivana Dimitrova.
Slovenský skladateľ a multiinštrumentalista Ivan Dimitrov nahral nové CD pod hlavičkou vydavatľstva...
Multiinštrumentalista a skladateľ Ivan Dimitrov vydáva nové CD. Na album "And So It Is" si opäť pozval slovenskú jazzovú špičku.
Slovenský hudobník, skladateľ a producent Ivan Dimitrov práve vydáva nové CD. Pod hlavičkou...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...