Saxofonista Alex Hahn a jeho New Flight: ako znie hudba laureáta Michael Brecker Saxophone Competition?

Saxofonista Alex Hahn a jeho New Flight: ako znie hudba laureáta Michael Brecker Saxophone Competition?
Dávid Oláh

Saxofonista a skladateľ Alex Hahn sa stal minulý rok výhercom prvého ročníka Michael Brecker Saxophone Competition. Mladý lev žijúci v Los Angeles vydal v auguste 2019 svoj tretí autorský album s názvom  „New Flight“. Ako znie jeho hudba?

 

Doska „New Flight“ má svoj jedinečný príbeh. Hahn sa na tomto albume prejavuje nielen ako saxofonista, ale hlavne ako skladateľ a aranžér. Hudba na tomto CD má špecifický „sound“, ktorý odkazuje na africkú tradíciu. Hahn prezentuje nepárne metrá, vyhráva sa s harmonickým rytmom, moduláciou a pulzujúcim groovom.

 

Pri počúvaní tejto hudby som ani neveril, že autorom projektu je saxofonista. Človek má pocit akoby bol líder v roli sidemana. Nejde teda o hudbu založenú na jednotlivcovi, ale o prezentáciu autorského konceptu lídra. Hudba je veľmi otvorená, široká a plná rôznych farieb. Hahn sa nebráni experimentom so zvukom – bohato využíva zvukové pedále na saxofón, častý je tu aj zvuk elektronických nástrojov, vibrafónu, rhodes piana a sláčikov. Groovujúce témy („Give and Take“) striedajú otvorené balady so širokými zvukovými plochami(skladba „Clouds“). Hahn veľmi citlivo strieda zvuk rôznych dychových nástrojov – alt, tenor, soprán saxofón a flautu. Veľmi zaujímavé sú aj témy, v ktorých sa vyskytujú pre mňa neznámi, ale excelentní vokalisti („Raindrops“).

 

Musím povedať, že toto CD nie je žiadnym typickým mainstreamovým jazzom, ktorý poteší ortodoxného fanúšika.  Hahnova hudba má svoj unikátny „feeling“, ktorý je ovplyvnený jazzom, populárnou hudbou, neo soulom, r n b, ale aj jemným smooth jazzom.

 

 

Typický jazzový zvuk majú hlavne posledné tri témy – „Give and Take“, Anticipation a „Walk Your Way“. Práve v téme „Give and Take“ sa nachádza vynikajúce a navyše veľmi chytľavé scatové sólo Michaela Maya. Po ňom nastupuje Hahn na altovom saxofóne s podobne logicky vygradovaným sólom, v ktorom je počuteľný vplyv Kennyho Garretta, bopových legiend, ale aj jeho mentora – Boba Mintzera. V záverečnej ôsmej stope „Walk Your Way“ sa dočkáme akustického zvuku jazzového kvinteta. Funková téma pripomína štýl „písania“ Herbieho Hancocka. V tejto skladbe sa do muzicírovania pridáva aj Bob Mintzer, ktorý perfektne zapadol do celkového zvuku tejto témy.

 

Album „New Flight“ mladého Alexa Hahna ukazuje, že moderný jazz má svoju budúcnosť. Nemôžem povedať, že by išlo o vizionársku dosku, ktorá ovplyvní nasledujúcu generáciu po celom svete, ale určite ide o album, ktorý má svoj vlastný „smrad“, farbu a štýl. CD poteší každého, kto si chce vypočuť hudbu, ktorá nie je cliché. Hahn sa tu prezentuje ako veľmi zrelý skladateľ, aranžér, dramaturg a všestranný saxofonista. Preto som zvedavý na jeho ďalšie počiny.

 

Dávid Oláh

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Saxofonista Alex Hahn vydáva nový autorský album. CD má názov Second Wind.
Saxofonista a skladateľ Alex Hahn, víťaz prvého ročníka International Michael Brecker...
Prvý ročník Michael Brecker Competition má svojho laureáta: Víťazom saxofónovej súťaže sa stal Alex Hahn
Prvý ročník medzinárodnej saxofónovej súťaže na počesť Michaela Breckera má svojho laureáta. Stal...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...