Český rozhlas Jazz ocenil najlepšie jazzové albumy roka – zvíťazila klaviristka Nikol Bóková

Český rozhlas Jazz ocenil najlepšie jazzové albumy roka – zvíťazila klaviristka Nikol Bóková
Peter Motyčka

Najlepšou jazzovou nahrávkou roka 2021 je podľa Českého rozhlasu Jazz album „Prometheus“ klaviristky a skladateľky Nikol Bókovej. Odbornú anketu Česká jazzová sklizeň (Česká jazzová úroda) vyhlásil Rozhlas už deviaty rok a jej súčasťou je aj prehľad všetkých vydaných nahrávok a databáz klubov.

Pokiaľ by sme chceli uplynulý rok nejakým spôsobom zhrnúť, bola by to neistota a nepredvídateľnosť. To sa týkalo tiež desiatok jazzových klubov a ešte väčšieho množstva muzikantov, ktorí v poslednej dobe len veľmi ťažko zostavovali turné, teda svoj hlavný zdroj obživy,“ pripomína hlavné výzvy uplynulého roka Petr Vidomus, dramaturg stanice ČRo Jazz.

 

Podľa Vidomusa sa až teraz, s istým oneskorením, premietla do celkového počtu vydaných albumov pandémia. „Albumov vyšlo menej (celkovo 47) než v roku 2020 a mám dojem, že hudobníci sa tiež menej púšťajú do časovo a finančne náročných projektov, ako bigbandy, a častejšie vdzajú na prehrabávanie archívou, napríklad doteraz nevydaných živých nahrávok,“ vysvetľuje. Aj tak je podľa dramaturga český jazz v dobrej kondícii. Vzniklo nové brnianske vydavateľstvo Bivak Records a naplno sa rozbehla aj aktivita mladistvého experimentálneho labelu MaRecords

 

Panel deviatich hudobných publicistov a promotérov nakoniec za nejlepší český jazzový album roka 2021 označil nahrávku „Prometheus“ klaviristky a skladatelky Nikol Bókovej. „Autorka si porotu opakovane získala aktualizovanými reminiscenciami na hudbu tretieho prúdu ako aj netradičným obsadením s gitarou a lesným rohom,dodáva Vidomus.

 

Na druhom mieste ankety se umiestnil albumTreetoprovnomenej formácie v neobvyklom obsadení akordeon, kontrabas a trombón. Posledným oceneným je klavirista Tomáš Sýkora, ktorý si tretie miesto vyslúžil za orchestrálnu poctu Karlovi Růžičkovi.

 

Anketa o najlepší jazzový album je súčasťou katalógu Česká jazzová sklizeň, ktorý každoročne mapuje všetky domáce vydané nahrávky daného žánru. Podľa Vidomusa sa minulý rok vyznačoval niekoľkými trendami: „Pre scénu je teraz typická roztrieštenosť do mnohých smerov, prekračovanie žánrových priehradok a priehrštie nových, ale inšpiratívnych mien. O to viac prekvapí, ako nie je v aktuálnom zozname príliš zastúpená stredná, inokedy tak aktívna generácia.

 

V uplynulom roku vyšiel tiež celý rad novoobjavených starších koncertných nahrávok a tiež reedíc. K nim patria napríklad remasterované záznamy jazzrockového Pražského bigbandu, Mahagonu či Jazz Q, alebo predtým neznáme živé nahrávky Jiřího Stivína.

 

Tridsaťdva stránkový katalóg vydaných albumov distribuuje Český rozhlas zdarma na vybraných jazzových podujatiach, poslucháči si ho tiež môžu na tomto linku stiahnuť v pdf alebo prelistovať tuto. O tlačenú verziu zdarma môžu ujemci poprosiť na adrese jazz@rozhlas.cz.

 

Víťazi ankety Česká jazzová sklizeň 2021

 

1. miesto: Nikol Bóková ‒ „Prometheus“ (Animal Music)

2. miesto: Treetop ‒ „Treetop“ (Animal Music)

3. miesto: Tomáš Sýkora ‒ „Songs for Orchestra“ (Animal Music)

 

Tlačová správa Českého rozhlasu

Esprit 2023

Galéria

Český rozhlas Jazz ocenil najlepšie jazzové albumy roka – zvíťazila klaviristka Nikol Bóková

 

 

Ďalšie články

Výsledky ankety hovoria jasne: čitatelia Jazz.sk navštevujú koncerty z kalendára!
V priebehu februára 2013 ste mohli na hlavnej stránke portálu Jazz.sk odpovedať na anketu s otázkou...
Český rozhlas ocenil najlepšie jazzové albumy roka: Najviac úspechov zaznamenal David Dorůžka
Za najlepšiu českú jazzovú nahrávku uplynulého roka označila stanica Český rozhlas Jazz album...
Rozhlas nafotil najväčšie stretnutie českých jazzmanov v historií: fascinujúca fotografia inšpirovaná legendárnou udalosťou ,,A Great Day in Harlem’’
V septembri 2019 sa na záhrade karlínskeho rozhlasu v Prahe zišlo viac ako 100 hudobníkov....
Najazzlosť či vynález jam sessions: nechajte si zaručene jazzovo poradiť od Matěja Belka!
Už druhý týždeň sa na webstránkach digitálnej stanice Český rozhlas Jazz objavuje nový satiricko-...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...