Rozhlas nafotil najväčšie stretnutie českých jazzmanov v historií: fascinujúca fotografia inšpirovaná legendárnou udalosťou ,,A Great Day in Harlem’’

Rozhlas nafotil najväčšie stretnutie českých jazzmanov v historií: fascinujúca fotografia inšpirovaná legendárnou udalosťou ,,A Great Day in Harlem’’
Lenka Molčányiová

V septembri 2019 sa na záhrade karlínskeho rozhlasu v Prahe zišlo viac ako 100 hudobníkov. Výsledkom je hromadná fotografia „My jsme jazz!“, ktorá zachytáva stretnutie najväčšieho počtu českých jazzmanov na jednom mieste. Projekt inicioval Český rozhlas Jazz, ktorý pred pár dňami fotografiu zverejnil na novom webe www.jazzmani.cz

 

 

Jedinečná snímka naväzuje na fotografiu ,, A Great Day in Harlem’’, ktorú v roku 1958 vytvoril fotograf Art Kane pre časpois Esquire. ,,Zhromaždil na nej celú jazzovú smotánku tej doby, celkovo 57 hudobníkov, a jeho fotografia získala takmer kultový status,‘‘, pripomína Petr Vidomus, dramaturg stanice Český rozhlas Jazz. Hoci sa slávna harlemská fotografia dočkala mnohých variácií po celom svete, jej česká podoba doposiaľ chýbala. Všimol si to gitarista Libor Šmoldas, ktorý inicioval práve fotenie v Prahe. „Zaregistroval som šesťdesiate výročie pôvodnej harlemskej fotky a predstavoval som si, ako by bolo skvelé mať zachytenú celú jazzovú scénu na jednom mieste. Taká fotka u nás ale zatiaľ neexistovala, “ vysvetľuje Šmoldas.

Akciu nakoniec zorganizoval Český rozhlas Jazz, ktorý po trojmesačných prípravách dokázal na záhradu karlínskeho rozhlasu zhromaždiť 101 českých jazzmanov (ako aj pôvodom zahraničných, no profesionálne pôsobiacich v česku) všetkých generácií a štýlového zamerania. „Je to skutočná pocta českému jazzu, ktorému se teraz darí, a má svoj zvuk aj vo svete. Vekové rozpätie medzi účastníkmi je neuveriteľných sedemdesiat rokov,“ hovorí Vidomus.

 

 

Na fotografií „My jsme jazz!“ sa stretli legendy českej jazzovej scény ako sú Emil Viklický, Jiří Stivín, Jaromír Honzák, alebo Jana Koubková. Najstarší účastník Karel Vejvoda oslavoval v dobe fotenia svoju deväťdesiatku. Akcia prebehla symbolicky v susedstve karlínskeho Štúdia A, výrazne spätého s históriou českého jazzu. Hlavnú hromadnú fotografiu zhotovil Khalil Baalbaki, kmeňový fotograf Českého rozhlasu, ktorý sa dlhodobo venuje reklamnej, módnej a reportážnej fotografií. „Od začiatku som chcel, aby muzikanti na fotke vyzerali ako noty v jazzovej partitúre, nechcel som, aby boli strnulí,“ vysvetluje Baalbaki.

 

Zo zákulisia fotenia vznikla séria reportážnych záberov, video dokument a tiež dokumentárny program. To všetko český rozhlas umiestnil na novo vzniknutý web jazzmani.cz. ,,Je to bez zveličenia encyklopédia českého jazzu. Na jedno miesto sme zhromaždili profily všetkých hudobníkov, rozhovory a sériu bonusov,‘‘ dodáva Petr Vidomus, ktorý projekt zaštiťoval.

 

Viac zaujímavostí zo zákulisia a od organizátora fotenia Petra Vidomusa si môžete prečítať  aj v rozhovore, ktorý prirpavila Anna Marie Hradecká.

 

Prezrite si fotografiu aj zblízka, budete prekvapení, koho všetkého na nej spoznáte:)
Fotografia: Khalil Baalbaki

 

Nachádza sa na nej aj pár slovenských hudobníkov, pôsobiacich aktívne (a aj vyštudovaných) v Česku ako Sisa Fehérová či Tomáš Jochmann.

Lenka Molčányiová

Zdroj: www.jazz.rozhlas.cz
Fotografie: Jiří Šeda (titulná)
Khalil Baalbaki (hromadná čiernobiela)

 

Galéria

My jsme jazz. tz. foto Khalil Baalbaki.jpg

 

 

Ďalšie články

Jazzové vtipy :-)
K letnému dovolenkovému obdobiu patrí relax a uvoľnenie. Preto nachvíľu odbočíme od „...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Etta James – Radosť, bolesť, horkosť i utrpenie 3/3
Pokračovanie druhého dielu:          Etta James sa pretransformovala na...
VRAVELO SA V COTTON CLUBE - Letný vánok z Charlestonu
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...