Netradičná kombinácia trombónu, akordeónu a kontrabasu. Jazzové trio TREETOP vydáva singel z chystaného debutového albumu.

Netradičná kombinácia trombónu, akordeónu a kontrabasu. Jazzové trio TREETOP vydáva singel z chystaného debutového albumu.

Jazzové trio TREETOP vydalo v piatok 25. júna singel a videoklip ku skladbe "Flower She Loves The Most" zo svojho eponymného debutového albumu, ktorý vyjde 10. septembra 2021 vo vydavateľstve Animal Music. TREETOP je kapela s unikátnym nástrojovým obsadením - akordeón, trombón, kontrabas. Vo svojej hudbe kombinuje mnoho štýlov a vplyvov, od moderného jazzu cez free jazz, až k postupom klasickej hudby. Tvorí ho český akordeonista žijúci v Berlíne Vojta Drnek, pražský trombonista Richard Šanda a bratislavský kontrabasista Michal Šelep.

 

Richard Šanda, Vojta Drnek a Michal Šelep - priatelia zo štúdií na brnenskej Janáčkovej akadémii múzických umení, ktorí začali spolu začali hrať v triu pred tromi rokmi. Repertoár, ktorý počas celej tejto doby vytvorili, je základom chystaného albumu: "Je to pomyselné zakončenie jednej éry tejto kapely. Po dobu troch rokov sme formovali zvuk, kompozície, aranžmá a hľadali cestu ako najlepšie prepojiť netradičnú inštrumentáciu. Myslím, že sa nám podarilo dotiahnuť ich do bodu katarzie, ktorá vykryštalizovala do tohto albumu," hovorí Richard Šanda, ktorý je tiež autorom singlu.

 

"V skladbe 'Flower She Loves The Most' sa mieša hneď niekoľko inšpirácií. Ako vypovedá sám názov, pieseň má ľahko romantický charakter, preto som pri kompozícii vychádzal zo sonetovej formy ľúbostných básní Williama Shakespeara, ktorú do hudobného sveta previedla tiež známa dvojica Ellington & Strayhorn na albume Such Sweet Thunder. Napísal som niekoľko skečov, kde som sa s touto formou 'hral'. Z nich som potom skladbu rozpracoval a zaranžoval pre trio. Skladbu som venoval svojej priateľke a prezradím, že jej najobľúbenejší kvet je hortenzia," predstavuje skladateľ Richard Šanda.

 

K singlu vyšiel aj videoklip, ktorý bol natočený počas nahrávania albumu v štúdiu Sono Records na Nouzově a jeho premiéra sa uskutočnila na webe Lidovky.cz v piatok 25. júna, odkedy je dostupný aj na portáli YouTube.

 

Nahrávanie, mix a mastering singlu i celého albumu prebehlo v spolupráci so zvukovými majstrami Adamom Karlíkom, Milanom Cimfom a Pavlom Karlíkom v štúdiu Sono Records. Autorom grafického dizajnu obalu je Jakub Spurný zo Studia Najbrt, autorom fotografií je Dušan Tománek. Singel "Flower She Loves The Most" vychádza na digitálnych platformách, dostupný ako stream ale aj na stiahnutie. Celý album TREETOP vyjde 10. septembra 2021 na CD ako aj  v digitálnom formáte. Na rovnaký deň je naplánovaný tiež koncertný krst albumu v pražskom klube Jazz Dock.

 

Vojta Drnek študoval hru na klasický akordeón na konzervatóriu v Ostrave a jazzový akordeón na brnenskej JAMU. Absolvoval ročnú stáž na Anton Bruckner Privatuniversität v Linzi, kde sa stretol a spolupracoval s Petrom Herbertom, Aydinom Esenom, Stephanom Braunom a ďalšími. Ako interpret a improvizátor sa zaoberá pestrou paletou žánrov, moderným jazzom v triu TREETOP, swingom v kapele Hot Brew, súdobou improvizáciou vo svojom sólovom projekte. Ako sideman pôsobí v nórsko-slovenskom NOCZ & choir, je súčasťou Ensemble Opera Diversa, orchestra Janáčkovej opery v Brne, s Marianom Friedlom nahrával dosku "11 podob lásky" (Indies Scope, 2020). V minulom roku založil label Ma Records, ktorý sa zameriava na jazz, improvizovanú a experimentálnu hudbu a ako stážista pracuje tiež v berlínskom vydavateľstve Heartcore Records presláveného gitaristu Kurta Rosenwinkela.

 

Trombonista Richard Šanda absolvoval štúdium na jazzovej katedre JAMU v Brne a časť štúdia strávil tiež v Holandsku na Conservatorium van Amsterdam. Je vyhľadávaným štúdiovým hráčom, pôsobí v popredných českých a slovenských big bandoch - Rozhlasový orchester Gustava Broma, Jazz Dock Orchestra, Concept Art Orchestra a ďalších. V roku 2016 bol Českým rozhlasom nominovaný do Euroradio Jazz Orchestra. V roku 2019 bol vybraný do JM Jazz World Orchestra pod taktovkou Luisa Bonilla, aby sa zúčastnil európskeho turné. Zahral si tiež po boku Lionela Louekeho, keď bol súčasťou ansámblu Luboša Soukupa. Ďalšie významné spolupráce: Bob Mintzer, Miroslav Vitouš, Ed Partyka, Ben Wendel, Bart van Lier, Tommy Smith, David Dorůžka a ďalšie.

 

Michal Šelep začal hrať na basgitaru v 16 rokoch ako samouk. Pomocou internetu, videí na Youtube a hraním s kamarátmi v skúšobniach a v kostole sa zdokonalil natoľko, že v roku 2011 začal študovať basgitaru a hudobnú teóriu v škole Bassology Anthonyho Wellingtona, svetoznámeho učiteľa basgitary a basgitaristu v kapele Victora Wootena. V roku 2014 sa stal prvým držiteľom štipendia Fodera-Compito na prestížnom hudobnom kempe Victor Wooten Bass / Nature Camp v Nashville, kde študoval s hudobníkmi ako sú Victor Wooten, JD Blair, Futureman, Steve Bailey, Chuck Rainey, Danny Gottlieb a ďalšími. Po návrate na Slovensko začal študovať hudbu s legendárnym slovenským gitaristom Andrejom Šebanom, dokončil štúdium psychológie na UK v Bratislave a vyštudoval Jazzovú interpretáciu a kontrabas na JAMU v Brne. Michal Šelep pravidelne spolupracuje s umelcami ako Peter Lipa, Zuzana Mikulcová, Sima Martausová, Ester Wiesnerová, Katarína Máliková Modré Hory a mnohými ďalšími.

 

 

Zdroj: tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Valér Miko a jeho cesta prírodou
Možno po vzore romantikov 19. storočia, možno kvôli impulzom pretechnizovaného sveta a možno len...
Beata Hlavenková vydáva sólový klavírny album
Česká klaviristka Beata Hlavenková prichádza na sklonku roku s novým albumom. Žiadna kapela,...
Treetop: „V našej hudbe musí byť jednoducho všetko, čo potrebujeme, aby tam bolo.“
Komorné jazzové trio Treetop založila partia spolužiakov na JAMU v Brne a ich rovnomenný debut (...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...