Chris Botti - majster na rozmedzí žánrov

Chris Botti - majster na rozmedzí žánrov
Peter Baláž

V životopise mu svietia platinové platne, nominácie i ocenenie Grammy, prvé miesta v rebríčkoch hitparád. Nahrával a koncertoval s legendami ako Frank Sinatra, Joni Mitchell, či Sting. Svojim umením prepájania žánrov si získal milióny fanúšikov po celom svete. Trubkár a skladateľ Chris Botti.      

 

Christopher Stephen „Chris“ Botti sa narodil 12.októbra 1962 v americkom meste Portland, Oregon. Hudbu začína vstrebávať od detstva, vďaka matke, klasickej klaviristke. Otec talianskeho pôvodu učí malého Chrisa anglicky i taliansky. V prvej triede na základnej škole berie celú rodinu na dva roky do Talianska. „Rozprával som plynule taliansky, keď sme sa vrátili,“ spomína Botti, „ale nanešťastie, takmer všetko som už zabudol.“

 

V deviatich rokoch berie do rúk trúbku, zlom však prichádza o tri roky nekôr. Dôvodom je vypočutie skladby „My Funny Valentine“ v podaní legendárneho Milesa Davisa. Táto udalosť nielenže zapečaťuje celoživotné upísanie sa nástroju, spúšťa tiež náklonosť k melódii, priestor a rovnováhu, ktoré sa stávajú vnútornými aspektami Bottiho hudobnej vízie.

 

V roku 1981 je Botti vybraný ako člen McDonaldovho orchestra „All American High School Jazz band“, ktoré mu zabezpečuje jeho prvé účinkovanie v Carnegie Hall. Po strednej škole odchádza na univerzitu v Indiane. Tu sa jeho pedagógmi stávajú David Baker, Bill Adam, jazzový trubkár Woody Shaw a saxofonista George Coleman. V poslednom ročníku štúdia odchádza zo školy kvôli turné s Frankom Sinatrom a Buddy Richom. V roku 1985 odchádza do New Yorku, kde sa začína živiť ako štúdiový muzikant.

 

Deväťdesiate roky prinášajú začiatok dlhodobej hudobnej i nahrávacej spolupráce s legendami ako Paul Simon, Joni Mitchell, Aretha Franklin, či Natalie Cole. Počas turné so Simonom stretáva saxofonistu Michaela Breckera, čo vyúsťuje k spoluautorstvu skladby „Evocations“ na Grammy ocenenej platni „Out of the Loop“ formácie Brecker Brothers.

 

Debutový album „First Wish“ vzniká v roku 1995. O štyri roky prichádza pozvánka od Stinga na turné „Brand New Day“. Dvojročný hudobný kolotoč vrcholí jedinečným koncertom „All This Time“, ktorý sa nahrával v povestný 11.september 2001.

 

 

Tieto koncerty a hudobné priateľstvá boli, ako sám vraví, silnými skúsenosťami: „Sledovať umelcov ako Sting, Paul a Joni Mitchel, to ako sa dostávajú do vnútra piesní a ako z nich  vychádzajú, ako prehovárajú k ľuďom, či už chcú takú, či onakú vec,  čo vravia o niekom zo svojich hudobníkov - to všetko malo pre mňa obrovský prínos. Nebol by som tým umelcom, ktorým som dnes, nebyť tohto pozadia.“  

 

V súčasnosti umelec kráčajúci vlastným smerom, koncertujúci po celom svete, s predanými viac ako troma miliónmi albumov, našiel Chris Botti formu tvorivého vyjadrenia, ktorá začína v jazze a prekračuje za hranice akéhokoľvek žánru. Dôkazom je i jeho posledná nahrávka „Impressions“, ocenená cenou Grammy v kategórii „Best Pop Instrumental album“.

Práve turné s eponymným názvom prináša umenie trubkára Chrisa Bottiho aj slovenským milovníkom jazzu. Dňa 22.októbra 2015 vystúpi Chris Botti na pódiu bratislavskej Incheba Expo Arény. Vstupenky si môžete zakúpiť TU.

 

Peter Baláž

 

 

 

Ďalšie články

Chris Botti ponúkol v jednom menu cukor aj korenie
22.októbra 2015, Incheba Expo Aréna,Bratislava Koncertu Chrisa Bottiho v Bratislave,...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...