City Sound Festival prináša svetovú premiéru: Legendárny akordeonista Richard Galliano ako hosť svetoznámeho kvarteta Janoska Ensemble

City Sound Festival prináša svetovú premiéru: Legendárny akordeonista Richard Galliano ako hosť svetoznámeho kvarteta Janoska Ensemble
Peter Baláž

Richard Galliano je jedným z najznámejších žijúcich akordeonistov, ktorí sa pohybujú na scéne jazzovej, ale aj klasickej a world music. Svoj nástroj, ktorý bol vždy spájaný s trochu inými žánrami, priniesol na významné jazzové festivaly. Ako hosťa svetoznámeho kvarteta Janoska Ensemble si ho budeme môcť vypočuť na objednávku City Sounds Festivalu 17. decembra vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Počas svojej takmer 40-ročnej kariéry Richard Galliano spolupracoval hviezdami ako Charles Aznavour, Juliette Greco, Georges Moustaki, Gilberto Gil, Chet Baker, Ron Carter, Wynton Marsalis, Gonzalo Rubalcaba, či Charlie Haden. Od roku 1983 bol osobným priateľom Astora Piazollu až do jeho smrti. Pod svojim menom vydal viac ako 50 albumov. Jeho hra je strhujúci konglomerát vášne a virtuozity a je veľmi dôležitým francúzskym príspevkom do (nielen) európskeho jazzu. Teraz premiérovo zahrá s kvartetom, ktorý valcuje najvýznamnejšie svetové scény.

 

 

Zoskupenie Janoska Ensemble založili traja bratia Ondrej, Roman a František Jánoškovci, rodáci z Bratislavy, spoločne so svojím švagrom Juliusom Darvasom. Vytvorili úplne nový a originálny hudobný štýl, ktorý hudobná kritika vo svete označila ako Janoska Style. Janoska Ensemble hudbu nielen hrá, ale vytvára aj nové skladby a aranžmány, pričom neoddeliteľnou súčasťou ich vystúpení je spontánnosť a improvizácia. Súbor exkluzívne nahráva pod hlavičkou prestížneho hudobného vydavateľstva Deutsche Grammophon. Za svoj debutový album Janoska Style má už na svojom konte zlatú platňu. V poradí druhý album Revolution, ktorý nahrávali v legendárnych Abbey Road Studios v Londýne, vyšiel pod hlavičkou Deutsche Grammophon 15. marca 2019. Na albume sa popri klasických virtuóznych skladbách a vlastných kompozíciách nachádzajú aj úpravy najznámejších piesní skupiny The Beatles v Janoska štýle. „Na nahrávanie máme krásne spomienky. Je to skvelý pocit môcť nahrávať v štúdiu, v ktorom nahrávali aj samotní Beatles. Mali sme tiež šťastie, že sme mohli pracovať so zvukovým majstrom, ktorý spolupracoval s Paulom McCartneym,“ uviedol huslista Roman Janoska.

 

Súbor spolupracuje so svetoznámymi umelcami, dirigentmi a orchestrami; účinkoval v najznámejších svetových koncertných sálach, pričom ročne odohrá viac ako 100 koncertov. V tejto sezóne sa Janoska Ensemble predstaví na koncertoch v USA, Ázii, Austrálii a v Európe. Ich vystúpenia na Slovensku sú vždy výnimočnou udalosťou.

O účinkovaní s legendárnym akoredonistom nám klavirista František Janoška povedal: "Už dlho sme rozmýšľali nad spoluprácou s Richardom Gallianom. Vydávame u rovnakého vydavateľa (Deutsche Grammophon) a cítime k sebe obojstrannú muzikantskú úctu. Sme si istí, že táto premiéra našej spolupráce vyvrcholí v spoločnom albume. Nakoľko mame veľmi plný kalendár, budeme musieť vyčkať na správnu chvíľu na spoločné turné, ale sme veľmi radi, že spojenie našej hudby a Gallianovej tvorby sa uskutoční práve v Bratislave. Na koncerte nebudú chýbať najlepšie skladby nášho posledného albumu Revolution alebo zlatého albumu Janoska Style, či Gallianove vlastné skladby a určite nemôže chýbať ani Astor Piazzolla. Sme si stopercentne istí, že to bude skvelé spojenie, pretože aj Richard Galliano je jeden z mála umelcov ktorý hrajú všetko od klasickej hudby až po jazz na najvyššej úrovni.“

Janoska Ensemble na svojich vystúpeniach s obľubou mixujú žánre do pestrej, poslucháčsky atraktívnej, no vkusnej zmesi. Sú plné virtuozity, hudobníckeho sebavedomia, interakcie s publikom a je to show v tom najlepšom slova zmysle. Vedia si zachovávať poslucháčsku atraktivitu bez toho, aby sa podkladal poslucháčovi. Inak povedané – ide o skvelú show s mimoriadne kvalitným obsahom. Toto vystúpenie bude mať navyše punc svetovej premiéry.

Vstupenky na predstavenie si môžete kúpiť TU.

 

Tlačová správa
 

 

 

Ďalšie články

Janoska Ensemble v Bratislave: Spojenie majstrovstva a hravosti
Kapela Janoska Ensemble je zložená z troch bratov, ktorými sú Roman, František a Ondrej...
Štyrikrát zlato: Ocenenie pre Janoska Ensemble
Virtuóznych bratov a ich švagra pozná už celý svet. Ich príbeh sa podobá na hudobné cesty...
Janoska Ensemble a Richard Galliano: Predvianočný darček v podobe výnimočného koncertu
V utorok 17. decembra sa v bratislavskom koncertnom štúdiu Slovenského Rozhlasu uskutočnil...
Fenomenálny Janoska Ensemble: Vypredané slovenské koncerty v rekordnom čase
Hudobný maratón v podobe dvoch vypredaných koncertov absolvujú v utorok 11. decembra...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...