Janoska Ensemble v Bratislave: Spojenie majstrovstva a hravosti

Janoska Ensemble v Bratislave: Spojenie majstrovstva a hravosti
Dávid Oláh
Kapela Janoska Ensemble je zložená z troch bratov, ktorými sú Roman, František a Ondrej Jánoškovci. Títo nesmierne talentovaní hudobníci začínali ako zázračné deti, už od detstva sa učili od tých najlepších umelcov na Slovensku aj v Rakúsku. V súčasnosti sú vychytenými umelcami svetovej úrovne, dôkazom čoho sú vypredané koncertné sály po celom svete. Nestalo sa inak ani minulý utorok 11. decembra v bratislavskom SRo, kde mali po dlhej dobe koncert v rámci festivalového cyklu City Sounds. Tento koncert však nebol iba o nich, špeciálnym hosťom ansámblu bol legendárny jazzový gitarista, s ktorým Jánoškovci spolupracujú od detstva, Biréli Lagrène.
 
 
Spojenie týchto umelcov znamenalo pre mnohých fanúšikov kvalitnej hudby koncert roka. Tento pocit odrážala skutočnosť, že sa v rekordnom čase vypredal ich koncert, z toho dôvodu sa organizátori rozhodli zorganizovať druhý koncert, ktorý sa uskutočnil v rovnaký deň asi polhodinu po závere prvého. Do posledného miesta zaplnené štúdio SRo s očakávaním uvítalo úvodný príhovor organizátorov, ktorí veľmi rýchlo privítali na pódiu kapelu. Janoska Ensemble odštartovalo koncert krásnou skladbou „Praeludium and Allegro in the Style of Pugnani“ z oblasti vážnej hudby. Po úvodnej polovici klasiky, sa plynulo prešlo do latinového rytmu, kde nechýbala improvizácia. Na záver sa zahrala hlavná téma v klasickom aranžmáne. Po krátkom predstavení kapely, v ktorej je aj nový člen – kontrabasista Július Darvas, prišiel na pódium hlavný hosť večera, gitarista Biréli Lagrène. Odznela kompozícia Djanga Reinhardta „Troublant Bolero“. Po krásnom intre gitary sa pridali na  hlavnú tému husle a následne celá kapela. Téma s ľúbivou melódiou priniesla úžasné improvizácie nielen Lagrèneho, ale aj ostatných členov kapely. 
 
Janoska Ensemble má svoj špecifický sound a hudobný koncept, ktorý nesie názov „Jánoška štýl“. Kapela spája klasickú hudbu s jazzovou improvizáciou, swingovým a latinovým rytmom, ale aj maďarskou ľudovou hudbou. Toto všetko sa im darí robiť úplne prirodzene a krásne. Určite za to môže aj ich veľký kompozičný a aranžérsky talent, všetky skladby mali logickú formu, harmóniu, aj jednotlivé prechody z jedného štýlu do druhého. Ide o nesmierne komplexných umelcov s veľmi veľkým štýlovým a interpretačným záberom. O ich technickej brilantnosti sa ani netreba zmieňovať.
 
 
Odznela aj skladba z CD, ktoré vyjde vo Februári 2019. Kapela nahrávala v legendárnom štúdiu Abbey Roads v Londýne, v ktorom nahrávali aj The Beatles. Práve preto zaradili na album aj notoricky známu „Yesterday“. Aranžmán bol vynikajúci, opäť išlo o spojenie popovej melódie s prvkami vážnej hudby, ale aj s jazzovými harmonickými postupmi. Na svoje si prišiel skutočne každý. Krásnu improvizáciu odštartoval Lagrène svojim bluesovým  prístupom. František na klavíri na neho nadviazal svojským prístupom. Huslisti Roman a Ondrej mali spolu s Darvasom pekne rozpísané dvojhlasy, vďaka čomu rozšírili túto tému do širšieho zvuku. Pekným gestom bolo uvedenie sóla Lagrèneho. Jeho samostatná improvizácia priniesla do sály čarovnú atmosféru.
 
 
Skladbu „Rumba For Amadeus“ venoval František svojmu 5 ročnému synovi. Išlo o chytľavú tému s jasným vplyvom maďarského popového štýlu v spojení s jazzovou improvizáciou a citáciami zo známych Mozartových kompozícií. Roman vynikol v bezchybne vystavanom sóle plnom citu, duše, dynamiky, ale aj bopových liniek. 
 
 
Na pódium prišiel ďalší hosť, ktorým bol spevák Arpád Jánoška. Odznela romantická španielska melódia v podaní krásneho tenoru a výborného sprievodu. Jazzový fajnšmeker si prišiel na svoje v predposlednej skladbe „Cole over Beethoven“, ktorá spojila témy Moonlight Sonata“ (Beethoven) a „Night And Day“ (Cole Porter). Išlo o veľmi vydarené a poslucháčsky zaujímavé spojenie týchto kompozícií. Nechýbala tu rýdzo klasická časť, ale aj swingová, v ktorej sa predviedol ako fenomenálny improvizátor najmä Roman. V jeho štýle je cítiť vplyv Grappelliho, Jean Lucy Pontyho, ale aj saxofonistov ako Charlie Parker či John Coltrane. Nezaháľali však ani ostatní členovia kapely. Po búrlivom standing ovations sa publiku podarilo vytlieskať si jeden prídavok, ktorým bola Reinhardtova autorská „swingovka“ "Minor Swing". Kapele sa tu darilo stále viac a viac gradovať záver skladby. 
 
 
Gratulujem festivalu City Sounds of Bratislava za tento krásny večer. Išlo o umelecký zážitok na ktorý budeme ešte veľmi dlho spomínať. Janoska Ensemble spolu s Birélim Lagrènem predviedli svoju genialitu s ľahkosťou a virtuozitou zároveň. Jednoznačne musíme byť hrdí na to, že nám tento ansámbel robí vo svete také dobré meno. 
 
Dávid Oláh
Foto:  Zdenko Hanout   
 

Esprit 2023

Galéria

2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_01_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_02_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_03_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_04_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_05_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_06_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_07_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_08_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_09_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_10_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_11_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_12_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_13_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_14_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_15_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_16_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_17_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_18_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_19_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_20_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_21_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_22_web.jpg
2018_12_11_janoska_ensemble_bratislava_23_web.jpg

 

 

Ďalšie články

Štyrikrát zlato: Ocenenie pre Janoska Ensemble
Virtuóznych bratov a ich švagra pozná už celý svet. Ich príbeh sa podobá na hudobné cesty...
Recenzia CD: Dreyfus Night in Paris
V júli roku 1994 sa udiala úžasná vec. Francúzsky producent Francis Dreyfus zameriavajúci sa na...
Janoska Ensemble a Richard Galliano: Predvianočný darček v podobe výnimočného koncertu
V utorok 17. decembra sa v bratislavskom koncertnom štúdiu Slovenského Rozhlasu uskutočnil...
Fenomenálny Janoska Ensemble: Vypredané slovenské koncerty v rekordnom čase
Hudobný maratón v podobe dvoch vypredaných koncertov absolvujú v utorok 11. decembra...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...