Dan Bárta & Illustratosphere: už túto sobotu v Divadle Aréna!

Dan Bárta & Illustratosphere: už túto sobotu v Divadle Aréna!

Hoci nové CD Kráska a zvířený prach českého speváka Dana Bártu a skupiny Illustratosphere vyšlo už na jar, pandémia kapele umožnila odohrať len minimum koncertov. Už túto sobotu 28. novembra o 19.00 hod. prichádzajú spoločne zahrať výnimočný koncert do bratislavského Divadla Aréna. Jeho súčasťou bude aj krst nového CD, ktorý sa na Slovensku ešte nestihol udiať.

 

Na zajtrajšom koncerte 28. novembra 2020 o 19:00 vystúpi v bratislavskom Divadle Aréna spevák Dan Bárta so svojim zoskupením Illustratosphere, tentokrát v československej zostave: Filip Jelínek - klávesy, Míra Chyška - gitara, Robert Balzar - basa, Martin Valihora - bicie. Nalaďte sa s nami na sobotný večer spolu so spevákom Danom Bártom a členom skupiny Illustratosphere, českým kontrabasistom, Robertom Balzarom. Ako CD vznikalo? Ako hodnotia spoluprácu s Martinom Valihorom? A čo ten tajomný názov? Viac v rozhovore s hudobníkmi.

 

V čom je vaše nové CD jedinečné?

Dan: Prvýkrát sme s Illustratosphere nahrali CD v československej zostave. Na poste bubeníka je Martin Valihora. No a najjedinečnejšie na tom CD je to, že sa nám strašne podarilo.

 

Ako prebiehal proces tvorby?

Dan: V zásade to vždy vzniká rovnako. Pomaly sa skladajú akordy, tóny, rytmy, vety, slová nás všetkých... Keď mi napadne taký názov, že s ním rátam tak, že viem, že ho nezmením, rozbehneme to a dáme všetko dokopy. A už to riešime ako kapela. Tak vzniknú piesne, ktoré je treba nejako uchopiť, dať im tvar. Potom sa dopisujú texty, dolaďuje. A obalí sa to. Titulná fotografia albumu je svadobná fotografia mojich rodičov. Som na nej prítomný asi ako polročný plod. Tým je to osobné... A ide sa realizovať.

Robert: Celé CD sa volá podľa titulnej skladby Kráska a zvířený prach. Kráska to bude maminka a zvířený prach tatinko. Túto skladbu hráme spoločne s Danom v duu. Je tam jeho melódia a moja harmónia a doprovod.

 

A čo texty?

Dan: Metóda ich písania je u mňa stále rovnaká. Rozmýšľam a rozmýšľam nad vecami, ktoré ma nútia rozmýšľať nad nimi. A potom, ich popisujem. Majú predovšetkým navodiť určitú náladu a vytvoriť nejaký obraz. Niekedy ľudia majú pocit, že je to len akoby hranie sa so slovami. Keď však také niečo píšem viem, že to nie sú len zaujímavo znejúce slová. Je to príbeh alebo pocit. Alebo popis pocitu. Alebo tak. Nech sa každý rozvibruje, ako chce. Veď je to celé aj hra.

 

Ako sa vám spolupracovalo na vzniku nového CD?

Robert: Svojím spôsobom to bolo na môj popud. Ja som vymenil v triu bubeníka a v tej chvíli bolo jasné, že je len otázkou času kedy sa zmení bubeník i v Illustratosphere. Som strašne rád, že hrám s Martinom. Myslím si, že mu táto muzika veľmi svedčí. CD sme nahrávali v Bratislave v štúdiu LVGNC u Mareka Rakoveckého. Dohodol nám to Martin a bolo nám tam veľmi dobre. Znelo to tam krásne. Aj akustické nástroje. Dobré štúdio dnes poznáš podľa toho, že si všetko môžeš nahrať doma, okrem kontrabasu a bicích. Na to naozaj potrebuješ akustiku. Bolo to naše prvé CD, ktoré sme nahrávali s Martinom a myslím, že Illustratosphera presne túto zmenu potrebovala.

 

Čomu sa momentálne venujete? Ako prežívate toto obdobie?

Dan: Sú dni kedy som z toho úplne rozbitý. Tá situácia ma uráža a úplne úprimne ju nenávidím. Trápi ma, že nemôžem hrať. Že to je celé v takom stave že to nefunguje. Normálne ma to otravuje a som ochotný byť sprostý a depresívny. Niekedy to naopak proste prijmem. Ráno sa zobudím a nemyslím na to. Idem upratovat kuchyňu alebo písať nové piesne. Alebo kreslím mapy, alebo píšem poviedky. Alebo čokoľvek, dokial nepríde malý zo škôlky...

 

Čo by ste odkázali slovenským fanúšikom pred vaším koncertom v Divadle Aréna?

Dan: Myslím si, že my sme teraz ešte oveľa radšej, že si môžeme zahrať. Verím, že ľudia, ktorí prídu na náš koncert sú oveľa šťastnejší, že si to môžu vypočuť naživo. My budeme hrať, ako hovorí Martin, ako o dušu spasenú. Album aj pokrstíme. Má už pol roka, no zatiaľ sme to nestihli. Rýchlo povieme, že ho máme a rozpútame tam radosť z toho, že stále hráme. Že to neumiera. Všetci sa tešíme na tú chvíľu, až nad tou chorobou svet konečne vyhrá a my sa vrátime do starých koľají s novým pocitom zo života. Diváci bratislavského koncertu si budú môcť odniesť nové CD aj domov. Nami podpísané a pokvapkané našim hráčskym potom:-)

 

Zdroj: tlačová správa

 

Galéria

Dan Bárta & Illustratosphere: už túto sobotu v Divadle Aréna!
Dan Bárta & Illustratosphere: už túto sobotu v Divadle Aréna!
Dan Bárta & Illustratosphere: už túto sobotu v Divadle Aréna!
Dan Bárta & Illustratosphere: už túto sobotu v Divadle Aréna!

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Nová frekvencia pre slovenský jazz: Martin Valihora prichádza s Jazz Rádiom
Jazz. Hudobný žáner, ktorý má na Slovensku a aj v Bratislave množstvo priaznivcov. Spoločne...
One Day Jazz Festival v DPOH: Ari Hoenig Trio, Ovsepian/Camarda/Valihora a Ľudové Mladistvá
Jedenásty ročník festivalu sa po veľkom open-air koncerte na Bratislavskom hrade a odbočke v...
One Day Jazz Festival: Hudobná sonda do duší
7.november 2014, Istropolis, Bratislava   Ako víchrica sa Bratislavou prehnal jednodňový jazz...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...