Report: Dávid Hodek pritiahol na Slovensko ďalšie veľké meno

Report: Dávid Hodek pritiahol na Slovensko ďalšie veľké meno
Tomáš Lukáč

11.6.2014, Ateliér Babylon, Bratislava

Meno Dávid Hodek v medzinárodnom meradle naberá na váhe, o čom svedčí aj úroveň hudobníkov, s ktorými v poslednom období spolupracuje. Naposledy si na hosťovanie zavolal amerického saxofonistu Casey Benjamina.

Dávid Hodek & Friends feat. Casey Benjamin odohrali minulý týždeň niekoľko koncertov na Slovensku a v Maďarsku, jeden z nich v bratislavskom Ateliéri Babylon. Okrem Dávida (bicie) a Caseyho (saxofóny, vocoder) sa ako „friends“ predstavili klavirista Tomáš Gajlík /SK/, gitarista Nagy Laci /HU/, a basgitarista Tomi Heilig /HU/. Tomáš, Dávid, a Tomi Heilig vydali minulý rok CD Puttin‘ Together (ako kapela H&G Factory) v modernom R‘n’B/jazzovom štýle, v ktorom sa niesol aj duch minulotýždňových koncertov. Kapela sčasti využila moderný koncept Drumhedz Chrisa Davea a aj vďaka tomu si diváci mohli vychutnať rôzne odnože jazzu, resp. hudobných žánrov vôbec. Ako intro koncertu zaznel Coltraneov štandard Giant Steps v duo prevedení bicie-saxofón. Nasledovali ďalšie štandardy ako napríklad My Favourite Things, či Watermelon Man Herbieho Hancocka. Štandardný repeortoár hrala kapela na striedačku s menej štandardným. To bolo hlavne R‘n’B, ale aj napríklad popová klasika How Deep Is Your Love od Bee Gees (odohraná v duu klavír-vocoder), či skladba Proto Cosmos Tonyho Williamsa. Bodku za koncertom zanechal hip-hopový beat detroitského producenta J Dillu Fall In Love kombinovaný so skladbou The Light (z albumu Like Water For Chocolate rapera Commona, produkcia J Dilla).

 

 

Dávid sa herne dostáva z roka na rok na stále vyššiu úroveň a je pravdepodobne len otázkou času kedy sa zaradí medzi európsku, či možno aj svetovú špičku. Okrem toho je dôležité, že sleduje moderné trendy a prináša slovenskému poslucháčovi nové formy jazzu patriace k tomu najlepšiemu, čo dnes na svetovej scéne vzniká. S Tomášom Gajlíkom si vďaka podobnému hudobnému smerovaniu sedia výborne, takisto ako aj s Tomim Heiligom a Nagy Lacim. Nuž a niekto ako hosťujúci Casey Benjamin, to je trefa do čierneho. Tento newyorkský hudobník je známy hlavne ako víťaz ceny Grammy z minulého roka za najlepší R‘n’B album (album Black Radio – Robert Glasper Experiment), ale aj hrou na špecifický vocoder, či svojím neprehlianuteľným extravagantným image-om.

 

 

Atmosfére koncertu uškodila len menšia návštevnosť, než by sa pri tak kvalitnej kapele patrilo. Bohužiaľ, kultúrny život v Bratislave a vysoké horúčavy v priebehu dňa stredajšiemu koncertu príliš nepriali. Casey (aka DJ Stutz McGee) si pre divákov pripravil špeciálny after part DJ set, no keďže vačšina ľudí sa po doznení posledných tónov koncertu vytratila, bol nútený ho ukončiť predčasne.

 

 

Tomáš Lukáč

foto: Rudolf Baranovič

 

Galéria

DSC_5398-Edit.jpg
DSC_4867-Edit.jpg
DSC_4933-Edit.jpg
DSC_4938-Edit.jpg
DSC_4971-Edit.jpg
DSC_4984-Edit.jpg
DSC_5005-Edit.jpg
DSC_5044-Edit.jpg
DSC_5045-Edit.jpg
DSC_5075-Edit.jpg
DSC_5084-Edit.jpg
DSC_5116-Edit.jpg
DSC_5128-Edit.jpg
DSC_5150-Edit.jpg
DSC_5277-Edit.jpg

 

 

Ďalšie články

Mladý Áron a jeho hudobná cesta: Rodina Hodekovcov prosí verejnosť o pomoc
Rodina chlapca, ktorý sa doslova narodil s basgitarou v ruke, prosí verejnosť o pomoc. Tento...
Andreas Varady - iPod má problém s prstami gitaristov
Piatok 13. januára určite nebol nešťastný pre bratislavský klub Hlava 22. Práve v ňom sa totiž...
Gitarista a skladateľ Pavol Bereza vydáva debut Intuition
Suverénny debut uznávanej osobnosti slovenskej jazzovej scény. To je novinka Intuition gitaristu a...
Dávid Hodek v New Yorku: Niečo, čo musíte zažiť
To, že náš talentovaný mladý bubeník Dávid Hodek bol v New Yorku, ste možno od niekoho počuli....
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...