David Kollar vydáva sólový album THE SON

David Kollar vydáva sólový album THE SON
jazz.sk
Slovenský gitarista David Kollar sa pomaly stáva známy aj na medzinárodnej scéne a to vďaka spolupráci s Nórskym gitarovým mágom Eivindom Aarsetom a jeho Sonic Codex Orchestra. Aktuálne vydáva svoj siedmy album s názvom THE SON.

Hudobník sa môže pochváliť kolaboráciou napríklad  so svetovým bubeníkom Gergom Borlaiom (dnes už žijúcim v Barcelone), Andreou Ladanyi, Indiou Czajkowskou, Tadeuszom Sudnikom, Lenkou Dusilovou, Erlandom Dahlenom a ďalšími.  Pripravil hudbu k osemnástim filmom a siedmym divadelným predstaveniam (Jedno z nich pre Londýnske East Moon Theater). Okrem toho je jedným zo zakladateľov medzinárodnej ARTRANCE PERFORMANCE a niekoľkých projektov ako KOLLAR/BORLAI electronic, Kollar & Czajkowska duo, KOLLAR/SUDNIK/CZAJKOWSKA, pohybové trio s Indiou Czajkowskou a Andreou Ladanyi a tak isto vystupuje sólo k videoprojekcii. Tento rok začal spolupracovať s fyzickým divadlom Debris Company.


Album THE SON je v poradí siedmy nosič, ktorý David vydáva. Tentokrát to nie je jeho vlastný label "Mystery Stable" ako pri poslednom albume, ale produkcie sa chytilo zabehnuté vydavateľstvo HEVHETIA, ktoré čoraz viac rozširuje svoju medzinárodnú distribúciu.
THE SON je sólový album na ktorom hrá David na elektrickej gitare, mandolíne so slákom a gamelane.
Na albume hosťuje češka Lenka Dusilová, ktorá spieva v troch skladbách a India Czajkowska z Poľska.
 
 
Dve ukážky z nového albumu si ešte pred vydaním môžete vypočuť tu:
 
 
 
 
 
David o albume:
Album The Son som sa rozhodol nahrať začiatkom tohto roka, keď môj syn Davidko čakal na druhú operáciu. Bolo to veľmi ťažké a bolestivé obdobie, ktoré som zároveň zobral ako výzvu posunúť sa niekam inam. Nahral som pocity, ktoré boli vo mne a mojom okolí. Chcel som sa k albumu postaviť inak ako doteraz. Použil som len elektrickú gitaru na ktorej som vyrobil všetky ruchy a zvuky, mandolínu na ktorej hrám slákom, Gamelan, hlas Lenky Dusilovej a Indie Czajkowskej. Skladby vznikli na základe improvizácii, ktoré som nahrával vo Varšave v štúdiu Tadeusza Sudnika a neskôr v mojom štúdiu na Slovensku. Výsledný materiál bol dlhší ako tri hodiny. Neskôr som z neho vybral cca 50min.
 
Eivind Aarset o albume:
Nakoniec sa z toho stal krásny a silný album plný identity a emócii od začiatku do konca. Je tam počuť obrovskú prácu s gitarou a gitarovým zvukom. David to urobil veľmi kreatívne a moderne. Celé je to veľmi dobre vystavané od začiatku do konca. Páči sa mi tiež, že tam David priznal šumy s ktorými veľmi dobre narába.
Pôvodne som chcel nejakým trackom prispieť aj ja, ale po vypočutí prvého finálu som zistil, že ma tam vôbec netreba. David urobil všetko čo tam má byť.

Peter Katina o albume:

Album The Son je osobitou umeleckou výpoveďou Davida Kollara, ktorá ponúka niekoľko významových rovín. Jednou z nich je prerod tohto prešovského jazzového gitaristu, pôvodne vychádzajúceho z dynamického rockového prejavu, na originálneho autora filmovej a scénickej hudby, až k nekompromisným autorským sólovým projektom, ktoré predstavujú syntézu rôznych žánrov a vplyvov, od výsledkov spolupráce s nórskym mágom Eivindom Aarsetom, cez krehké, premýšľavé gitarové fantázie, plné filozofického ponoru do hudby, až po ambientnú, suverénnu elektroakustickú prácu s modernými výdobytkami štúdiového zvuku. Kollarova hudba na albume The Son prináša svet rozsiahlych, „opustených“, industriálnych zvukových polí evokujúcich severské experimentálne projekty, no i množstvo lyrických momentov a čistých melodických línií...

 

-rob-

 

Esprit 2023

Galéria

David.jpg

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...