Do Bratislavy mieria hudobní profesionáli zo sveta: World Music Festival bude mať bohatý program

Do Bratislavy mieria hudobní profesionáli zo sveta: World Music Festival bude mať bohatý program
Patrik Gömöri

Už o dva týždne sa v Bratislave začne World Music Festival, podujatie, ktoré zmení centrum Bratislavy na miesto konaní koncertov, workshopov a ďalších hudobných udalostí nielen z oblasti world music, ale aj jazzu a tradičnej hudby. V dňoch 13. až 16. septembra sa v pestrom programe predstavia slovenskí aj zahraniční umelci na galakoncertoch, v tanečnom predstavení Gádžo Expres aj na filmových premiérach. Pre hudobných odborníkov bude pripravená konferencia za účasti viac ako 30 zahraničných delegátov, ktorí sa budú aktívne podieľať na dialógu so slovenskými hudobnými profesionálmi, ktorým sa tak ponúka jedinečná možnosť nadviazania potrebných kontaktov a získania nových poznatkov.

KONFERENCIA WMFB        
15.-16. septembra 2018         
Pálffyho palác, Zámocká 47, Bratislava        

Počas dvoch dní sa v Bratislave, v rámci World Music Festivalu zíde vyše 30 zahraničných profesionálov, aby sa zoznámili so slovenskou hudobnou scénou a zúčastnili sa konferencie, ktorá bude miestom pre vzájomné spoznávanie, výmenu informácií a nadväzovania nových kontaktov so slovenskými zástupcami. Takáto koncentrácia zahraničných promotérov a odborníkov z oblasti world music, jazzu a tradičnej hudby je mimoriadna. Dôvodom je konanie celosvetového stretnutia Fóra svetových festivalov Forum of worldwide Music Festivals  v Bratislave. Využite prítomnosť odborníkov na konferencii, na Listening Session, Face to Face stretnutiach, prednáškach aj počas koncertov. Jediná podmienka je online registrácia na webe festivalu https://worldmusicfestival.sk/konferencia/.

Listening Session       

V rámci verejného Listening Session bude táto medzinárodná zostava profesionálov hodnotiť vybrané slovenské albumy: Petr Doružka (CZ) - hudobný publicista nositeľ ocenenia WOMEX 17 Professional Excellence Award za svoju profesionálnu prácu a podporu umenia, Johannes Theurer (D) – hudobný redaktor a zakladateľ hudobného rebríčka World Music Chart Europe, Stephen Budd (GB) – producent, hudobný manažér a riaditeľ festivalu One Fest, projektu Africa Express a spoluzakladateľ festivalu NH7 Weekender v Indii, Araceli Tzigane (ESP) – hudobná redaktorka a zakladateľka rebríčka Transglobal World Music Chart a László Márton (HU) – hudobný publicista a programový riaditeľ World Music Stage na festivale Sziget.

Albumy, ktoré sa budú verejne hodnotiť sú od interpretov, ktorí sa na festivale predstavia aj naživo, v rámci showcase koncertov 14.-16. septembra:
Ľudové Mladistvá - Viete ako... (2018), Miriam Kaiser - Colours Sounds (2016), Páni času - Zelené sihote (2016), Rusín Čendeš Orchestra - Best of (2015), Trombitáši Štefánikovci - Grúňom hore (2017) a 2 tajné nominácie...

Face to Face Meeting

Osobné stretnutia – Face to Face Meetings – sú krátke, max.  5 minútové pohovory s vybranými delegátmi, ktorým môžu slovenskí hudobníci, manažéri a agenti stručne predstaviť hudbu kapiel, ktoré zastupujú (venovaním CD, poskytnutím presskitov a materiálov o kapele apod.). Zároveň je to spôsob ako sa informovať o  festivaloch, prezentovať záujem slovenských hudobníkov a hudobných profesionálov vystúpiť na konkrétnych podujatiach a nadviazať osobné kontakty. Delegáti zastupujú rôzne krajiny a vedia poskytnúť informácie aj o tamojšej hudobnej scéne, poradiť a navrhnúť podujatia, kluby, kde o hudbu kapiel môže byť záujem.     

Medzi delegátmi, s ktorými je možnosť sa stretnúť sú aj zakladatelia a šéfovia prestížnych world music hudobných rebríčkov a tiež skúsení hudobní agenti a manažéri, ochotní poradiť slovenským záujemcom. Potrebná je znalosť angličtiny.         

Ak máte záujem o Face to Face stretnutie, je potrebná Registrácia s označením, s ktorými delegátmi sa chcete stretnúť. Počet účastníkov je limitovaný. Podrobný časový rozpis stretnutí poskytneme priamo na konferencii, v nedeľu o 9:30, preto prosím o dochvíľnosť a zaujatie miest najneskôr 15 minút pred začiatkom stretnutí.

S kým sa môžete stretnúť:  Alexandra Archetti Stølen (NOR) – je riaditeľkou Oslo World Festival, Johannes Theurer (D) – je sekretárom  hudobného rebríčka World Music Chart Europe (WMCE), Hilde Bjørkum (NOR) – spoluzakladateľka a riaditeľka Førde Traditional and World Music Festival, Araceli Tzigane (ESP) – je riaditeľkou promotérskej a umeleckej agentúry Mapamundi Música v Španielsku, Csaba Lőkös (HU) – organizuje World Music stage v rámci festivalu Sziget od roku 2000, Minna Huuskonen (FIN) - hudobná agentka a šéfka Minnamurra Agency, so zameraním na world music a jazz, externá programová poradkyňa pre Helsinki Festival (Huvila Tent), Tarmo Noormaa (EST) – Je riaditeľom Estonian Traditional Music Center a programovým manažérom Viljandi Folk Music Festival, Márton Náray (CZ,HU) - spoluzakladateľ proexportnej spoločnosti na podporu českej hudby SoundCzech, spolupracovník Ozora Festivalu a riaditeľ festivalu Nouvelle Prague, Anna Mašátová (CZ) - hudobná publicistka, spolupracuje s agentúrami Jazz Meets World, Earth Music, festivalmi Na jednom břehu či Colour Meeting. Je členkou tímu konferencie a showcase Czech Music Crossroads a SoundCzech.

Odborné prednášky sú na aktuálne témy: trendy v marketingu aj problematika zmlúv, zrážkovej dane a GDPR. Sú určené hudobníkom, manažérom, majiteľom klubov aj promotérom. Sú bezplatné vďaka podpore našich partnerov.  

Tipy a triky v digitálnej komunikácii a tvorbe obsahu          

Prednáška o nových možnostiach marketingu a brandingu s praktickými radami o digitálnych médiách, využití  youtube a podobne. András Bodrogi na konkrétnych príkladoch zhodnotí aj niektoré slovenské kapely.

Praktické rady právničky

Prednáška s diskusiou: Zmluvy s umelcami, ochrana osobných údajov (GDPR), ako ošetriť zrážkovú daň v zmluvách s umelcami – praktické rady pre hudobníkov a promotérov poskytne advokátka a právnička Adriana Tomanová.  

O práci hudobného agenta

Prednáška jednej z najvyhľadávanejších hudobných agentiek, Minny Huuskonen (FIN) s viac ako 20 ročnými skúsenosťami v hudobnej brandži. Minna je zakladateľka a šéfka Minnamurra Agency, so zameraním na world music a jazz. V rokoch 2008-2018 Minna pracovala ako programová riaditeľka pre Helsinki Festival (Huvila Tent) a stále je jeho externou umeleckou poradkyňou. Spolupracovala s Music Finland, Music Estonia, Sibelius Academy a Arcada university, kde viedla rôzne kurzy a mentoring. Bola dlhodobou členkou Finnish Music Foundation, vo Výbore pre marketing a export. http://www.minnamurra.fi/about/

 

Pre zahraničných delegátov bude určený prvý deň konferencie, kedy sú naplánované stretnutia s osobnosťami slovenskej scény , ktorí predstavia: Festival Pohoda a Konvergencie, Slnko Records, Hevhetia, Real Music House, Slovenský ochranný zväz autorský a niektoré ďalšie.

Prezentácia o tradičnej  gajdošskej hudbe od Lukáša Lacka a prieniky medzi klasickou hudobnou a hudbou menší predstaví Jozef Lupták. Dôležitou časťou bude aj Panelová diskusia so zástupcami  stredoeurópskych proexportných organizácii  Maďarska, Čiech a Rakúska.

Tlačová správa
 

Galéria

bannery 300x6003.jpg

 

 

Ďalšie články

World Music Festival Bratislava zaujal divákov: Dokonca sa dostal aj do vysielania BBC
Premiéra filmu Ťažká duša od Mareka Šulíka a Jany Belišovej, ktorý bol venovaný prenosu...
Aboubakar Traoré & Balima – skvelá afropárty vo Véčku
World Music Festival Bratislava prináša každoročne mimoriadne pestrú nádielku kvalitnej a...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...