Džez v príbehoch - noci s ikonami džezu vol. 3

Džez v príbehoch - noci s ikonami džezu vol. 3
Vlado Vizár

            Tretí večer cyklu „Džez v príbehoch“ Janky Gavačovej sa tentoraz konal v pondelok, 17.decembra a odznel v treťom priestore: v Ateliéri Babylon. No a čo sa týka priestoru, musím hneď rýchlo a s radosťou konštatovať, že „ÁNO“ – to je ono! Výhrady, ktoré som si dovolil vysloviť k predošlým koncertom v miestnostiach KC Dunaj, resp. v NuSpirit Klube boli vyriešené! Verím, že Ateliér Babylon sa pre tento projekt už zafixuje. Isté zvukárske rezervy som evidoval aj dnes, ale nie sú podstatné a možno, že sú vecou len môjho osobného dojmu ( evidoval som trochu a relatívne nevyvážené hlasitosti jednotlivých mikrofónov a liniek v celkovom zvuku...).

            Ikonou – teda témou dnešného večera bol jeden z najvýznamnejších a najznámejších brazílskych skladateľov a muzikantov: Antonio Carlos Jobim.

            Antonio Carlos Brasileiro de Almeida Jobim, tiež známy ako Tom Jobim (*25. januára 1927 v Rio de Janeiro - † 8. decembra 1994 v NY USA), brazílsky skladateľ, spevák, aranžér, gitarista a klavírista, patrí určite k najvýraznejším osobnostiam vzniku a vytvorenia štýlu “bossa nova”, ktorý v spojení s jazzom - s jazzovou interpretáciou - vytvoril úžasne silný hudobný fenomén a samostatný jazzový žáner. A.C.Jobim je považovaný za jedného z najvýznamnejších skladateľov 20.storočia – jeho skladby interpretovali aj tí najprominentnejší speváci a hudobníci a jeho skladby (z veľkého počtu spomenieme napr. Felicidade, Aqua de Beber, Bonita, Chega de Saudade, Corcovado, Desafinado, Garota de Ipanema, O Amor em Paz, Samba de Uma Nota só, Wave, atď. …), sú už jazzové štandardy a sú “povinnou” súčasťou jazzových programov a koncertov. Bossa-nova strhla svojou rytmickou stránkou, ale aj novátorsky postavenými podmanivými harmonickými štruktúrami v skladbách A.C.Jobima. No a až explozívne silný prienik bossa-novy do USA a zároveň do sveta jazzu mala spolupráca Jobima najmä s americkým jazzovým saxofónistom Stanom Getzom a tiež s emigrovaným brazílskym hudobníkom Joäo Gilbertom a jeho manželkou Astrud Gilberto. Ich spoločné albumy a nahrávky skladieb “The Girl From Ipanema” a tiež “Corcovado” spustili lavínu bossa-nova šialenstva, skladby sa okamžite dostali do rebríčkov hitparád, získali ceny a stali sa najpredávanejšími skladbami všetkých čias.

            Takže Antonio Carlos Jobim: téma ako hrom! V rozprávaní Janky Gavačovej aj Petra Lipu bolo jasné, že príbehy o bossa-nove, o brazílskych rytmoch, o ich fúzii s džezom, im vyhovujú a sú im blízke. Zaujímavá je skutočnosť, ktorú tiež spomenuli, že texty jazzových skladieb, ktoré sa celosvetovo všeobecne spievajú v angličtine – teda v jazyku kolísky jazzu, majú v prípade bossa-novy výnimku: interpréti ich vo veľkej miere študujú a spievajú v jazyku Brazílie – teda po portugalsky!

            Citlivo a dobre prispôsobená, resp. zmenená bola aj zostava a formácia orchestra – trio Gaba Jonáša dnes vystriedala zostava : Peter Preložník – klavír, Pavol Bereza – gitara, Juraj Griglák / Martin Kapusník – kontrabas, Peter Raitl – perkusie, Milo Suchomel – tenorsax. Kapela hrala veľmi dobre a profesionálne! Spievali: Janka Gavačová, Peter Lipa, Adriena Bartošová, Samuel Hošek, Ingrid Bezáková.

            Predvianočný – tretí – večer cyklu “Džez v príbehoch” bol veľmi príjemný a dobre pripravený! Nepokazila ho ani nepredvídateľná porucha kanalizácie v Babylone, hoci sa svojími útokmi na čuchové zmysly o to veľmi snažila!

            Obligátne : Tešíme sa na Džez v príbehoch č.4 !

 

Vlado Vizár

Esprit 2023

Galéria

A.C.Jobim
A.Carlos Jobim
Najlepší nástroj pre skladbu One Note Samba od A.C.Jobima :-)

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...