Free Charlie Parker Festival sa koncom augusta odohral v New Yorku

Free Charlie Parker Festival sa koncom augusta odohral v New Yorku

Každoročný festival na počesť legendárneho Charlie Parkera sa konal v dňoch 20.-23. augusta v New Yorku. Séria workshopov, diskusií a koncertov popredných jazzových hudobníkov si pripomenula vplyv a význam tohto altsaxofonistu, ktorý stál pri zrode nového jazzového štýlu 40. rokov, bebopu.

 

Charlie "Bird" Parker sa narodil 29. augusta 1920, teda by dnes oslavoval 95 rokov. V začiatkoch bol jeho idolom Lester Young, no už ako 20-ročný objavil sám seba a nový hudobný spôsob "nadstavovania harmónií", ktorý obrátil naruby celý dovtedajší jazzový svet. Medzi jeho rovesníkov patril Dizzy Gillespie, Thelonious Monk, Kenny Clarke a spoločne vytvorili nový hudobný štýl s názvom "bebop".

 

Vplyv bebopu neustále pretrváva, hoci všetci jeho zakladatelia už opustili tento svet - odkaz Charlie Parkera si každoročne už 22 rokov pripomína aj City Parks Foundation v New Yorku. Vždy auguste v čase Birdových narodenín organizuje tzv. Free Charlie Parker Jazz Festival, na ktorom vystupujú umelci, ktorých hudba súvisí s tvorbou Parkera. Tento rok bol medzi headlinermi napríklad altsaxofonista s indickými koreňmi Rudresh Mahanthappa, ktorý prednedávnom nahral album venovaný Parkerovi s názvom "Bird Calls". Ďalšou hlavnou osobnosťou na festivale bol tenorsaxofonista Joe Lovano, so svojim albumom "In The Spirit - Dedicated to Bird".

 

Okrem koncertov sa počas festivalu odohrávali aj viaceré workshopy a diskusie, kde účastníci mali možnosť spolu s umelcami rozprávať o vplyve Charlie Parkera na ich hudbu a život.

 

Zdroj: jazztimes.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...