Fúzie 2024 predstavia domáce bigbandy

Fúzie 2024 predstavia domáce bigbandy
Peter Motyčka

Priaznivci veľkoformátových jazzových zoskupení by mali koncom mája určite zavítať do Prievidze, kde sa už po štrnásty krát uskutočnia festivalové Fúzie 2024. Súčasťou dvojdňového podujatia sú workshopy špičkových domácich jazzmanov, ako aj celoslovenská prehliadka slovenských bigbandov. Vrcholom bude určite vystúpenie medzinárodného CZ-SK Big Bandu pod vedením gitaristu, skladateľa a aranžéra Matúša Jakabčica.

 

Štvrtkové dopoludnie (30. mája) bude patriť v priestoroch ZUŠ Ladislava Stančeka v Prievidzi tvorivým dielňam, na ktorých sa môžu záujemcovia konfrontovať s vynikajúcimi hudobníkmi. Lektormi budú členovia CZ-SK Big Bandu Matúša Jakabčica – saxofonista Martin Uherek, trubkár Lukáš Oravec, trombonista Branislav Belorid, klavirista Ľuboš Šrámek, gitarista Matúš Jakabčic, kontrabasista/basgitarista Juraj Griglák a bubeník Marián Ševčík. Ukrátení nebudú ani speváci, pretože od 10.30 povedie vokálny workshop prievidzská rodáčka Zuzana Vlčeková. V piatok 31. mája od 10.00 hod v rovnakých priestoroch zasvätí pokročilejších a náročnejších záujemcov do tajov komponovania a aranžovania Matúš Jakabčic.

 


 

Oba festivalové dni (30. a 31. máj) budú patriť od 16.00 hod na Námestí slobody bigbandom v rámci celoslovenskej prehliadky bigbandov. Účasť prisľúbili amatérske súbory Big Band ZUŠ Nováky, HTŠ Zvolen s projektom Songs for Wurlitzer, Múzaband Humenné, Swingový orchester ZUŠ Jána Cikkera v Banskej Bystrici, Swingless Junior Jazz Band, Swingless Jazz Ensemble Junior SZUŠ H. Madariovej v Nitre a piatkový večer vyvrcholí vystúpením domáceho Big Bandu ZUŠ Ladislava Stančeka s hosťujúcou speváčkou Zuzanou Vlčekovou. Absolventka Jazzového konzervatória Jaroslava Ježka v Prahe je tiež laureátkou ocenenia Nové tváre slovenského jazzu a sólistkou Golden Big Band Prague Petra Soviča. So svojím triom spieva v pražských jazzových kluboch Reduta a Jazzdock, ako aj na domácich či zahraničných festivaloch. Venuje sa aj pedagogickej činnosti – pôsobí ako hlasový pedagóg v pražskej ZUŠ Popelka a cenné skúsenosti rozdávala na Konzervatóriu Jaroslava Ježka i na Medzinárodnom konzervatóriu v Prahe.

 

 

Medzinárodný CZ-SK Big Band Matúša Jakabčica tvoria poprední hudobníci z Čiech, Slovenska a Maďarska, ktorí majú s pôsobením vo veľkých jazzových orchestroch bohaté skúsenosti. Ťažiskom ich repertoáru sú pôvodné skladby Matúša Jakabčica, moderné aranžmány známych jazzových štandardov, ako aj skladby saxofonistu Erika Rothensteina a klaviristu Ľuboša Šrámeka. Na festivale Fúzie tiež orchester predstaví aj nové kompozície flautistky Sisi Michalidesovej. Práve tento rok bude náš najprestížnejší jazzový bigband oslavovať dvadsiate výročie svojej existencie. Teleso má na svojom konte niekoľko nahrávok a ich štúdiový dvojalbum „Room#555“ (JFJ / LaPlata records 2022) získal dvojicu ocenení ESPRIT a Radio_Head Award za najlepší jazzový album roka 2022.

 

 

Hlavným organizátorom podujatia Fúzie 2024 je K-2000, združenie na podporu kultúry, spoluorganizátormi sú Základná umelecká škola Ladislava Stančeka Prievidza a Združenie rodičov pri ZUŠ L. Stančeka v Prievidzi.

Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia, realizuje sa s finančnou podporou mesta Prievidza a tradičných partnerov IZING s.r.o., CAFÉ MERLO - VATEL, s.r.o.

 

Autor: Peter Motyčka

 

 

Ďalšie články

Bojnické Fúzie rozohriali aj studenú sálu
Festival Fúzie s podtitulom „nielen o jazze“ písal v prvý októbrový víkend v Prievidzi a...
Reportáž: Prievidzské Fúzie ponúkli kombináciu kvalitných koncertov a výchovno-vzdelávacích aktivít
Už po jedenástykrát prišiel tím organizátorov podujatia Fúzie v Prievidzi s komplexným...
Príbehy jazzu na Fúziách 2017: Jazzový výchovný koncert ako bodka za festivalom
Minulú stredu 24. mája sa uskutočnila posledná časť bohatého festivalového programu FÚZIE 2017....
Fúzie nesklamali ani po desiaty raz: Priniesli dva dni plné kvalitnej hudby aj vzdelávania
Jubilejný ročník kvalitnej hudby a vynikajúcich vzdelávacích aktivít Fúzie – festival nielen o...
Kto sú vlastne ocenení slovenskí jazzoví favoriti?
Minulý týždeň sme ukončili súťaž o špeciálny balíček „The Best of Slovak Jazz 2023“, pozostávajúci...
Členovia Peter Dobai Quintet môžu mať hlavu v oblakoch
Keď v decembri 2023 predstavil na pódiách svoju novú zostavu slovenský saxofonista Peter Dobai,...
Vynález Adolpha Saxa oslavujú nielen jazzmani
Saxofón skonštruoval začiatkom 40. rokov 19. storočia Belgičan Adolphe Sax a patentovať ho dal v...
Kempujte s Lukášom Oravcom
Jazzový trubkár a skladateľ Lukáš Oravec prednedávnom uviedol aktuálnu, v poradí už tretiu nahrávku...