Jubilejný ročník prievidzských Fúzií: Už desiatykrát prinesú do regiónu kvalitný jazz

Jubilejný ročník prievidzských Fúzií: Už desiatykrát prinesú do regiónu kvalitný jazz

Festival Fúzie sa za uplynulých deväť rokov etabloval v regióne Hornej Nitry ako umelecky a obsahovo vydarený projekt. Prinášal do regiónu vynikajúce umelecké projekty a zároveň sprostredkovával príťažlivé vzdelávacie aktivity, umelecké a personálne prepojenia – fúzie, ktoré sa stali inšpiráciou pre všetkých zúčastnených. Dramaturgický zámer 10. ročníka festivalu prináša štyri kvalitné koncerty a zároveň vzdelávacie aktivity smerujúce k popularizácii žánru a k rozvoju hudobných schopností začínajúcich hudobníkov. Koncerty sa odohrajú už cez tento víkend, 20. a 21. apríla 2018.

 

Piatkový festivalový program /20.4.2018/ začne už vdopoludňajších hodinách vzdelávacími aktivitami. Prievidzská rodáčka, speváčka, absolventka Konzervatória Jaroslava Ježka Zuzana Vlčeková, ktorá v súčasnosti spolupracuje s orchestrom Golden Big Band Prague, bude viesť vokálny workshop. Inštrumentálne wokshopy a workshop na tému hra v súbore big-bandového typu budú viesť headlineri Academy Big Band Orchestra z Akadémie umení v Banskej Bystrici. Piatkový program vpopoludňajších hodinách začne Celoslovenská prehliadka súborov ZUŠ a vyvrcholí večerným koncertom Academy Big Band Orchestra so Zuzanou Vlčekovou. Prehliadky súborov a workshopov sa zúčastnia žiaci, pedagógovia a členovia súborov zo základných umeleckých škôl v Nitre, Novákoch, Zvolene a Prievidze.

 

Začiatok sobotného festivalového programu /21.4.2018/ bude mať duchovný rozmer. O 17.00 h v galérii Art Point uvedie prievidzská vokálna skupina Musica Nostra jazzovú omšu Boba Chilcotta A Little Jazz Mass. Festivalové dianie sa následne presunie do sály Kina Baník, kde slovensko-moldavská formácia Bashavel predstaví skladby zo svojho aktuálneho albumu Bashavel – Hoorhay. Za nimi vystúpi britský bluesman s jedinečným gitarovým štýlom a hlasom Justin Lavash. Vyvrcholením večera bude koncert jednej z najuznávanejších súčasných inštrumentálnych skupín v strednej Európe, maďarskej kapely Special Providence. Kapela je známa svojím jedinečným štýlom, v ktorom mieša moderný jazz, progresívny rock a elektroniku. Jej živé predstavenia sú vždy nevšedným zážitkom, ktorého zárukou je okrem famóznej virtuozity aj ich charizmatické vystupovanie.

 

Festival Fúzie 2018 bude mať v mesiaci máj ešte malé ale užitočné vzdelávacie pokračovanie vo forme výchovný koncertov pre žiakov prievidzských základných a stredných škôl. Úlohy poslucháčsky sprístupniť a spopularizovať jazz a príbuzné žánre sa zhostia so svojim projektom “Príbehy jazzu II.” členovia kapely Martin Uherek Quartet.

 

Cieľom organizátorov festivalu /Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi, ZUŠ Ladislava Stančeka, Občianske združenie K2000, Kultúrne centrum Art Point/ je nadšené a spokojné publikum. Vďaka podpore mesta Prievidza a vďaka finančným príspevkom partnerov sa podarilo pripraviť bohatý a hodnotný program. Organizátori žiadajú o podporu z verejných zdrojov aj Fond na podporu umenia SR. Festivalový program sprostredkuje umeleckú konfrontáciu slovenských hudobných projektov s európskou jazzovou špičkou a kvalitné vzdelávacie aktivity. Vzhľadom na regionálne ekonomické pomery budú vstupenky v predpredaji za primeranú cenu.

 

 

 

Zdroj: tlačová správa

Foto: Special Providence

Galéria

Fúzie 2018 Plagát koncerty.jpg
Buletin obal A Fúzie 2018 (2).jpg

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Bashavel Hoorhay
Kapela Bashavel sa zrodila na jar v roku 2006 ako spoločný projekt špičkových slovenských...
Novoročný koncert Academy Big Band Orchestra
Big Band je v dnešnej dobe vzácne zoskupenie a nie každý banskobystričan si v plnej miere...
United Europe Jazz Festival v Banskej Bystrici
Banská Bystrica hostila v dňoch 16. a 17. mája jazzový festival United Europe Jazz...
Roztancovaný OpenJazzFest 2015
Na to, aby sa každoročne konal Openjazzfest na Zelenej vode musí byť splnených viac základných...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...