Gary Burton má osemdesiat!

Gary Burton má osemdesiat!
Peter Motyčka

Práve dnes oslavuje jeden z najlepších svetových jazzových vibrafonistov. Američan Gary Burton patrí k štýlotvorným majstrom svojho nástroja a za svoje nahrávky získal sedem ocenení GRAMMY. Rovnako spolupracoval s množstvom pozoruhodných kolegov (od Stéphana Grapelliho, Chicka Coreu, Dava Hollanda, Keitha Jarretta či Pata Methenyho po Antonia Sancheza a Juliana Lageho). Dlhoročný pedagóg prestížnej Berklee College of Music sa na našich pódiách predstavil niekoľkokrát a počas jedného z koncertov vo viedenskom klube  Porgy & Bess dal nášmu portálu exkluzívny rozhovor.

 

Na Garyho Burtona máme na Slovensku spomienky lepšie i horšie. Napríklad na jeseň 2010 sa Burtonovo kvarteto plánovalo počas svojho európskeho turné zastaviť aj v Bratislave. Žiaľ, nestalo sa. Burtonova kapela síce slovenskú metropolu navštívila, ale ostalo len pri hotelovej izbe a obhliadke mesta. Dôvod? Len niekoľko fanúšikov (tuším ich bolo do dvadsať) prejavilo záujem a kúpilo si lístky na prvoligového vibrafonistu spolu so živelným mexickým bubeníkom Antoniom Sanchezom, vynikajúcim kontrabasistom Scottom Colleym a fenomenálnym gitaristom Julianom Lagem. Veď Slovensko…

 

 

Ak už spomínam Juliana Lageho, tak pri výbere gitarových hráčov mal Burton počas celej svojej kariéry šťastnú ruku a v jeho kapelách sa prestriedali majstri ako Mick Goodrick, Jim Hall, Larry Coryell, John Scofield, Pat Metheny... „Julian je úplne fantastickým a vyzretým hráčom a to má ešte len 22 rokov“, povedal mi Burton pred plánovaným bratislavským vystúpením v roku 2010. „Okrem širokého rozpätia nielen jazzových, ale napríklad aj country štýlov, ktoré ovláda, je veľmi šikovným skladateľom. Jeho hra ma skutočne inšpiruje a je mi cťou mať ho v kapele. Poznám ho od teenagerských čias – už vtedy bol vynikajúcim, no za posledné roky naozaj dospel.

 

 

Rok nato (už šťastlivo) prebehlo vystúpenie legendárneho tandemu Gary Burton – Chick Corea. Dvojicu, ktorá v tom čase spolupracovala už takmer 40 rokov, sme v Bratislave zažili aj na jednom z najikonickejších koncertov v bývalom Československu – v roku 1983 vypredali bratislavské Pasienky a na neopakovateľnú atmosféru koncertu spomínajú dodnes nielen slovenskí fanúšikovia, ale aj obaja aktéri, ktorým v mysliach utkveli spontánne reakcie obecenstva. „Možno tomu nebudete veriť, ale na tento koncert si obaja s Chickom pamätáme veľmi dobre,povedal mi počas uvoľneného rozhovoru Gary Burton. „Hneď po jeho skončení sme sa v šatni zhodli, že to bolo jedno z našich najlepších vystúpení. Jednak kvôli špeciálnemu miestu a tiež kvôli reakciám obecenstva, ktoré boli spontánnejšie, ako sme boli v tých časom zvyknutí. Sledovali nás zaujato a bolo naozaj cítiť, že aj pre nich bol náš koncert v čomsi výnimočným.“ Vďaka tímu Československej televízie pod vedením vynikajúceho režiséra (a tiež fantastického jazzového vibrafonistu) Jozefa „Bobyho“ Novana sa z koncertu zachoval filmový dokument.

 

 

Práve tandem Corea-Burton a ich spoločné albumy „Crystal Silence“ (1972), „Duet“ (1978), „In Concert“ (1979), „Lyric Suite for Sextet“ (1982), „Native Sense“ (1997) a „The New Crystal Silence“ (2007) ostanú navždy zapísané v mysliach fanúšikov. „Keď sme boli prvýkrát s Chickom v štúdiu“, spomína Burton na prelínanie klavírnej zvukovosti s krehkou zvonivosťou vibrafónu, „bolo to pre nás prekvapivo jednoduché, pretože sme dokázali predvídať reakcie toho druhého. Práve z týchto interakcií vznikol album Crystal Silence. Nebola to hudba pre veľké publikum, obrovský záujem nás skutočne prekvapil a obaja sme si uvedomili, že naše duo bude čímsi unikátnym.“ Ďakujeme za túto unikátnosť Gary a prajeme všetko najlepšie!

 

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

Galéria

Gary Burton má osemdesiat!

 

 

Ďalšie články

Gary Burton: Raz príde deň, kedy budem musieť s hraním skončiť
Priekopník fusion jazzu, významná osobnosť hudobného vzdelávania na slávnej Berklee College of...
ECM remastruje historické nahrávky
Vychýrené nemecké vydavateľstvo ECM Records sa podujalo na reedíciu svojich siedmich historických...
Donny McCaslin: Nahrávanie s Davidom Bowiem bolo luxusom
Bratislava, 17.júna 2016, One Day Jazz Festival   Americký jazzový saxofonista Donny McCaslin...
Report: New Gary Burton Quartet, Wiener Konzerthaus, máj 2013
         V rámci svetového turné sa 8. mája 2013 v...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...