GoGo Penguin, Bill Evans či Nik West: Predstavia sa tiež na festivale Bratislavské jazzové dni v Žiline

GoGo Penguin, Bill Evans či Nik West: Predstavia sa tiež na festivale Bratislavské jazzové dni v Žiline
Patrik Gömöri

Štvrtý ročník slávneho bratislavského festivalu špičkových svetových a slovenských jazzových umelcov v Žiline sa tento rok koná v dňoch 20. – 22. októbra 2016. Dva hlavné koncerty budú prebiehať v Mestskom divadle Žilina. Sprievodné akcie - zaujímavé diskusie o jazze spojené s premietaním filmov sa uskutočnia 20. októbra v hudobnej kaviarni ArtCafé, ktorá sa počas festivalu stane centrom stretávania sa účinkujúcich s publikom.

 

Hlavným organizátorom festivalu je od roku 2013 Agentúra Art Team, s. r. o., ktorá je držiteľkou oprávnenia používať značku Bratislavské jazzové dni s prívlastkom v Žiline na desať rokov. Na základe veľkej odozvy sa od roku 2015 tento festival koná dva dni a jeho súčasťou sú aj diskusné večery a premietanie jazzových filmov. Dramaturgiu festivalu určuje agentúra Art Team, s. r. o. v spolupráci s významnými osobnosťami kultúrneho a spoločenského života mesta Žilina a s hlavným organizátorom festivalu Bratislavské jazzové dni.

V piatok 21. októbra otvorí prvý tohtoročný festivalový koncert v Mestskom divadle Žilina víťaz medzinárodnej súťaže jazzových talentov Žilina International Jazz Contest. Po úvodnom koncerte sa predstaví momentálne najlepšia britská jazzová formácia GoGo Penguin, ktorú kritika hodnotí ako jednu z najzaujímavejších kapiel, ktoré sa na britskej scéne za ostatné roky objavili. Ide o trio mladých muzikantov z Manchestru, ktorí hudobne vychádzajú z klasického jazzu a s citom k nemu pridávajú prvky elektronickej hudby. Ich druhý album V2.0 získal ocenenie album roka 2014 v rámci prestížnych britských cien Mercury Prize. Ďalšou hviezdou piatkového festivalového dňa bude americký saxofonista svetovej extratriedy Bill Evans, ktorý je tiež držiteľom ceny Grammy. Počas svojej doterajšej hudobnej kariéry spolupracoval s hudobníkmi takej veľkosti ako napríklad Mahavishnu Orchestra, Herbie Hancock či Mick Jagger z The Rolling Stones. Sprevádzať ho bude v zahraničí vysoko cenené slovenské zoskupenie AMC Trio Unit, ktoré tvoria klavirista Peter Adamkovič, kontrabasista Martin Marinčák a bubeník Stanislav Cvanciger. AMC doposiaľ nahralo päť štúdiových albumov, z ktorých One Way Road To My Heart získal cenu Radio_Head Awards za najlepší album roka 2013 v kategórii jazz.

V sobotu 22. októbra otvorí druhý festivalový koncert originálne zoskupenie Pacora Trio vynikajúceho slovenského huslistu Stana Palúcha, kontrabasistu Róberta Ragana a moldavského cimbalistu Marcela Comendanta. Potom vystúpi známy rakúsky saxofonista Harry Sokal a kontrabasista Heiri Känzig, ktorí sú už roky hnacou silou kapely Depart. Do svojho najnovšieho projektu Depart Refire si prizvali aj nášho špičkového bubeníka Martina Valihoru. Vrcholom sobotného festivalového koncertu bude vystúpenie výbornej americkej basgitaristky a speváčky s originálnym imidžom Nik West s prezývkou „ženský Lenny Kravitz“. Vysoký kredit si získala spoluprácou s takými hviezdami ako Dave Stewart (Eurythmics), Prince, John Mayer či Marcus Miller. Pri svojich cestách na hotelových izbách často hrá cover verzie slávnych hitov a tie potom zverejňuje na svojej facebookovej stránke, ktorá má milióny zhliadnutí a „lajkov“. Nik West v Žiline vystúpi so svojou kapelou a bude spievať energeticky funk, jazz, soul ale aj iné žánre.

 

Galéria

ArtTeam_jazzaky_330x230px.jpg
FullSizeRender.jpg
ArtTeam_jazzaky_500x100px.jpg

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...