Horúca novinka Ľudových Mladistiev: Nový výpravný videoklip

Horúca novinka Ľudových Mladistiev: Nový výpravný videoklip
Skupina okolo skladateľa a klaviristu Martina Majla Štefánika už má za sebou niekoľko úspešných míľnikov. Odohrali skvelé koncerty na veľkých podujatiach na Slovensku, vydali vynikajúci debutový album (recenzia tu) a etablovali sa na slovenskej hudobnej scéne ako hodnotné a unikátne zoskupenie. Dnes prichádzajú s veľkolepým audiovizuálnym počinom.
 
Ľudové Mladistvá už nejaký čas na sociálnych sieťach avízovali, že chystajú umelecký videoklip k jednej zo svojich najvýpravnejších skladieb s názvom Hlaše, ktorú nájdete aj na ich spomínanom debute Viete ako... Po sérii letných koncertov sa teda hlásia aj v takejto podobe, ktorá sa celkom vymyká konceptu, na ktorý sme od slovenských, jazzu príbuzných, zostáv zvyknutí. Video má tajomnú, hutnú atmosféru, plnú éterických a imaginárnych bytostí. Hlavnou postavou je dievča, ktoré sa nachádza v strede farebnej oázy. Okolo nej sa ozývajú hlasy a vábia ju. Farebné ruky, ktoré sa objavujú neskôr, symbolizujú rôzne hudobné nástroje. Video zaujímavo pracuje s farebnými kontrastami a technikou spomaľovania a zrýchľovania záberov. Vynikajúci je synchrón vizuálu a hudobných akcentov v nahrávke. Videoklip s dĺžkou takmer sedem minút sa vlastne blíži skôr ku krátkometrážnemu filmu a vrcholí v záverečnej sekcií s orchestrom a operným spevom, kde sa napokon objavujú aj zábery na hrajúcu kapelu.
 
 
Režisér Branislav Vincze približuje, aké boli začiatky spolupráce: “Pamätám sa, ako som sedel koncom februára u Majla doma a púšťal mi demo. Vysvetľoval mi, čo bude ako znieť a mne v hlave bežali obrázky typu 'Divokosť v srdci' či 'Piaty element'. Skladba sa mi páčila na prvé počutie, aj keď mala neštandardnú dĺžku. Tam, kde väčšina klipov a skladieb končí, táto sa len rozbieha. To sa mi páčilo.” Pre frontmana kapely bol výber režiséra jasnou voľbou, keďže spolupracovali už v minulosti. “Páči sa mi jeho robota a je to ten typ režiséra, ktorému dôveruješ a vieš, že to dobre dopadne,” konštatuje Majlo.
 
Samotná skladba Hlaše vychádza z pôvodnej folklórnej piesne “Ozývaj še hlaše”, ktorú Majlo objavil v databáze SĽUK-u a inšpirovala ho. V piesni môžeme počuť klasické husle, ale aj menej tradičný lesný roh či operný spev. Hlavným cieľom bolo jasne svetu ukázať, ako vyzerá Slovensko 21. storočia v umení a posunúť latku čo najvyššie. Ak človek zavrie oči, mal by si predstaviť a cítiť Slovensko. “Túžim po tom dostať slovenskú hudbu do zahraničia. V tej hudbe je totiž všetko - folklór, moderný aranžmán aj obrys Slovenska tak, ako ho vidím vo svojej fantázii,” hovorí Majlo.
 
 
Zaujímavosťou je, že klip je zložený z troch jednotlivých videí a každé funguje aj samostatne. Jedinečná estetika klipu pôsobí najmä pocitovo, ale pozorný divák môže vytušiť aj jemnú dejovú líniu - príbeh lásky. V prvej časti hľadá dievča svojho milého, neskôr sa spoja a začnú spolu komunikovať prostredníctvom tanca. Okrem kapely v klipe vystupuje aj dvojica z tanečnej skupiny Debris Company. “So Staňou Vlčekovou sme už niekoľkokrát spolupracovali. Oslovil som ju, pustil jej skladbu a ona ponuku prijala. Pripravila choreografiu spoločne s Danielom Račekom a pre mňa to bola veľká česť pracovať s takými menami,” nadšene opisuje režisér. Pre neho samotného bola práca na tomto klipe veľkou výzvou, keďže s podobným hudobným štýlom založeným na žánrovej fúzii sa vo svojej práci ešte nestretol. “Som vďačný všetkým, ktorí nám s videom pomohli. Najviac asi Majlovi, lebo nám nechal priestor na tvorbu a nestresoval s termínmi. Postprodukcia nám ozaj zabrala viac času ako sme plánovali.”
 
Videoklip sa natáčal tri dni na dvoch lokáciách. Dva dni sa točilo v POP Studiu v priestoroch starej Cvernovky a jeden deň v ateliéri Svetlík v kultúrnom centre Nová Cvernovka. Samotnému natáčaniu predchádzali tri týždne príprav, kedy sa riešili kostýmy, rekvizity, techniky, masky. Zo všetkého najťažšie bolo zorganizovať 32 hudobníkov a 2 tanečníkov. “Termíny sa neustále menili. Mali sme rozpracované dve varianty - jednu v exteriéroch a druhú v ateliéri. Prvá kamerová skúška v lese nedopadla podľa predstáv. Brutálne nás doštípali komáre a sklamaní sme išli domov,” približuje atmosféru na natáčaní Vincze. Neľahkú produkciu mala na starosti spoločnosť CITRÓN PRODUCTION a okrem komárov štáb potrápila aj flóra. “Nakrúcali sme vo vysokých trávach, do ktorých fúkal ventilátor, čo spôsobilo, že sa polovici štábu prejavila alergia. Naša scénografka odišla z výroby rovno na týždennú PNku,” prezradil produkčný Tomáš Treťo Tretiník. Pieseň “Hlaše” odzrkadľuje, akým smerom sa chcú Ľudové Mladistvá uberať v budúcnosti.
 
 
Tlačová správa
Foto: Ľudové Mladistvá official

Esprit 2023

Galéria

LM mof_1.JPG
LM mof_16.JPG

 

 

Ďalšie články

Piatok na BJD 2017: Hviezdy hľadajte doma
Ak existuje niečo ako „štandardný“ BJD večer, jeho tohtoročné piatkové vydanie z 20. októbra ním...
Jazzové ceny sú rozdané: Ocenenie Esprit za najlepší slovenský jazzový album získal gitarista Andreas Varady
Slávnostné odovzdávania cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v utorok 30. apríla v Divadle...
Recenzia CD: Ľudové Mladistvá vedia ako...
O Ľudových Mladistvách sa už čo-to napísalo. Oprávnene. Za krátku dobu svojej existencie toho...
Objav roka Ľudové Mladistvá predstavuje novinku ‘Hojana’: Chcú ísť aj za hranice
Netradičný projekt mladého hudobníka Martina Majla Štefánika rozvíril v posledných mesiacoch vody...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...