Ibrahim Maalouf vydáva dva nové albumy

Ibrahim Maalouf vydáva dva nové albumy
Maros Pavlik

V týchto dňoch vychádzajú vo vydavateľstve Universal Music dva albumy prominentného francúzskeho trubkára Ibrahima Maaloufa: Kalthoum a Red & Black Light. Dva nové albumy predstavujú súčasne dve pocty ženám.

 

RED & BLACK LIGHT je ódou na dnešnú ženu, na jej dôležité posolstvo vo viere v lepší život.

Ibrahim o význame žien vo svojom živote hovorí: “Ženy v mojej rodine vždy mali (a majú) zásadný vplyv na moju hudobnú tvorbu. Predovšetkým vďaka významnej inšpirácii, ktorú mi denne poskytujú tým, ako si vedia poradiť so svojim životom. Napriek tomu, že majú životy ako labytint, zložité a často dramatické, majú v sebe silu a stabilitu, podobnú neochvejnému nadšeniu. Mám pri nich pocit, že nikdy nespúšťajú zrak z toho, čo je naozaj podstatné.”

Svojim zameraním na estetiku, ktorá je modernejšou, viac elektro (alebo dokonca popovou), album pozostáva z mojich vlastných skladieb. Nachádza sa na ňom aj skladba od súčasnej divy Bioncé. Hoci samotné komponovanie bolo obzvlášť zložité (napríklad polyrytmami 19, 17 alebo 27), zaranžovali sme skladby tak (s tromi hudobníkmi, ktorí s nami hrali), že nikdy nepocítite náročnosť procesu komponovania.

Ďalej vysvetľuje: “A tak sme sa vlastne vyhli nástrahám elitárstva, či didaktického skladania a spravili sme album, ktorý je ľahko čitateľný a priezračný. Ľudia môžu naň tancovať, alebo dokonca aj spievať, zároveň však obsahuje veľa neprevídateľných tém, harmónií a rytmov, ktoré sa navzájom prekrývajú a ktorých tajomstvo môže byť odhalené len matematickým čítaním albumu”.

Album nahratý v Ivry-sur-Seine s Ericom Legninim (klávesy), Françoisom Delportom (gitara) a Stephanom Gallandom (bicie), je predovšetkým túžbou predstavovať dôležitosť a nevyhnutnosť komplexnosti povahy vecí a ľudí, ktoré sú zásadné.

Ibrahim Maalouf sa stal jedinečnou hviezdou vo Francúzsku a jeho povesť sa už dávno šíri svetom.

Trubkár a tiež skladateľ/aranžér/producent, Ibrahim Maalouf sa teší mimoriadnej popularite aj ako inštrumentalista. Po prestížnej klasickej karíére s niekoľkými medzinárodnými oceneniami (Francúzsko, Maďarsko, Fínsko, USA), prvou cenou Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris a po spolupráci s mnohými symfonickými a komornými orchestrami, ako i s rôznymi súbormi po celom svete, sa stal Ibrahim známou postavou na hudobnej scene. Bolo tomu tak i vďaka spolupráci s takými spevákmi ako Sting, Amadou et Mariam, Lhasa de Sela, Salif Keita, Vanessa Paradis. Mnohí ďalší umelci, chceli použiť jeho zvuk a jedinečný štýl hry na dofarbenie svojej hudby. Ibrahima začal jazzový svet veľmi rýchlo uznávať a jeho päť albumov boli jednoznačne pozitívne prijaté francúzskými a medzinárodnými médiami.    

Ocenenia Ibrahima Maaloufa k dnešnému dňu zahŕňajú cenu “Victoire du Jazz” v kategórii “Inštrumentálny objav” (2010), “Umelec roka” (2013) a “Grand Prix” od spoločnosti SACEM. V roku 2013, sa stal Ibrahim Maalouf francúzskym inštrumentalistom, ktorý vo Francúzsku za posledné tri roky dosiahol najvyššie tržby. V roku 2014 bol Ibrahimovi Francúzskou vládou udelený Rytiersky rád umenia a literatúry a v ten istý rok dostal I ocenenie  “Victoire” v kategórii World Music za jeho album Illusions.

Ibrahim je tiež skladateľom filmovej hudby. V roku 2014 zložil hudbu k filmu “Smart Ass” (Kim Chapiron); v roku 2015 k filmu “Yves Saint Laurent” (Jalil Lespert), za ktorý bol nominovaný na cenu “César”. Maalouf skladá aj hudbu pre symfonické orchestre a rôzne hudobné telesá a učí improvizáciu na konzervatóriu Supérieur v Paríži.

Album Kalthoum vyšiel 2.10.2015 a Red & Black Light vyjde onedlho, 23.10.2015. 

Zdroj: tlačová správa Universal Music

http://www.ibrahimmaalouf.com/en/

http://www.impulse-label.com/artists/ibrahim-maalouf/

Esprit 2023

Galéria

maxresdefault.jpg

 

 

Ďalšie články

Top 5: Jazzová trúbka na všetky spôsoby
Skutočná ikona i symbol jazzu, krása tohto nástroja možno tkvie aj v kontraste jeho na prvý pohľad...
Ibrahim Maalouf a jeho trúbka na brnianskej Fléde
Priznám sa, k hudbe Ibrahima Maaloufa som sa dostal čírou náhodou pri blúdení YouTubom. Keď...
Ibrahim Maalouf: Hudbu nepočúvam takmer vôbec
Brnenský klub Fléda je známy skôr hudobnými predstaveniami modernej alternatívnej a tanečnej hudby...
Universal Music otvorila svoje trezory: Cez internetový obchod ponúka staré albumy, fotky a vzácnosti
Organizácia Universal Music Enterprises prednedávnom spustila nový internetový obchod s názvom...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...