Jazyk jazzmanov: Krátky úvod do významu a histórie jazzového slangu

Jazyk jazzmanov: Krátky úvod do významu a histórie jazzového slangu
Vedieť anglicky vám nepomôže. Ak na vás americký jazzman spustí svoj slang a ste „square“ (dosl. prekl. „štvorec“), rozumieť mu budete len ťažko. Ibaže by ste si predtým pozreli nasledujúce video, kde vám majstri ako Wayne Shorter, Kamasi Washington, či Sherman Irby vysvetlia, čo to vlastne ten „square“ je. Tento diel programu „Jazz Night in America“ spoločnosti NPR sa totiž zaoberá významom a históriou jazzového slangu.
 
Slang je jazykom ulice. Je súčasťou neformálneho prejavu. Jeho užívateľom dáva pocit spolupatričnosti. Prehlbuje vzťahy v skupine, ktorej konkrétny slang patrí. Posilňuje identitu skupiny ako aj sebavedomie jednotlivca, ktorý do nej patrí. Vytvára akýsi pocit domova či familiárnosti. Slang a schopnosť porozumieť mu zároveň elegantne umožňuje zúčastneným rozpoznať, kto je „in“ a kto je „out“.
 
Jazzový slang má dlhú a bohatú históriu. Maurice Jackson, profesor na univerzite v meste Georgetown, vysvetľuje, že jeho korene môžeme hľadať v hovorovej reči post-otrockého obdobia amerických dejín. V zlatom období jazzu a nasledujúcich rokoch sa tento druh reči natoľko rozšíril a obohatil, že v roku 1939 umožnil Cab Callowayovi, spevákovi a jednému z priekopníkov sketu, vydať slovník jazzového slangu. Nazval ho „Hepster's Dictionary”. Názov tejto publikácie je chytrá slovná hračka. Na jednej strane odkazuje na „Webster's Dictionary”, základný americký výkladový slovník anglického jazyka, na strane druhej pomenúva človeka, ktorý je „in“ alebo „trendy“. V 20. rokoch išlo o milovníka jazzu. A áno, ide o predchodcu dnes populárneho slova „hipster“.
 
Krátky video dokument síce vysvetľuje význam slov ako spomínaný „square“ (niekto, kto nepatrí do „trendy“ jazzovej komunity, suchár) alebo „cat“ (jazzman), no väčšinu výrazov iba s úsmevom vymenúva. Je prakticky isté, že aj zdatný jazzman či fanúšik žánru v tomto divokom zozname nájde niekoľko neznámych pojmov. Ich význam si však musí nájsť svojpomocne (na začiatok odporúčam populárny Urban Dictionary).
 
Význam ktorých slov z dokumentu poznáte? Napíšte nám do komentárov a pomôžte tak ostatným spoznať jazzový slang. Ak navyše poznáte slangové termíny z prostredia jazzu slovenského, budeme radi, ak sa s nimi podelíte.
 
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Filmové fórum predstaví vzácne jazzové krátke filmy zo začiatku storočia
Filmové fórum mesta New York začiatkom júna predstaví krátku kolekciu vzácnych jazzových krátkych...
VRAVELO SA V COTTON CLUBE: Hi - De - Ho - Man
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...