JazzFestBrno láka na ročník 2017: Vracia sa Chick Corea, tentoraz v triu s Gomezom a Bladom

JazzFestBrno láka na ročník 2017: Vracia sa Chick Corea, tentoraz v triu s Gomezom a Bladom
Patrik Gömöri

Brno, Praha - 1. 11. 2016 Usporiadatelia medzinárodného hudobného festivalu JazzFestBrno oznámili prvé hviezdne meno 16. ročníka. Do Brna sa vráti Chick Corea. Dvadsaťnásobný držiteľ ceny Grammy, invenčný skladateľ, improvizátor a klavírny virtuóz v priebehu svojho muzikantského života preskúmal prekvapivé množstvo hudobných štýlov - od avantgardy cez bebop k jazzrockovou fúzii, latinskoamerickej a tradičnej španielskej hudbe, detským piesňam a komornej i symfonickej hudbe. Na festivale JazzFestBrno zahral naposledy vlani spoločne s Bobbym McFerrin vo vypredanej hale Vodova. Tentoraz na festival príde Chick Corea s triom, v ktorom mu sekundujú basový majster triovej disciplíny Eddie Gomez a najvyhľadávanejší súčasný jazzový bubeník Brian Blade. Koncert Chick Corea Tria sa uskutoční 4. mája 2017 v Bobycentru. Limitovaná vianočné séria vstupeniek v cenách od 390 korún je v predaji od 1. novembra na webe www.nejkoncerty.cz, v predajnej sieti Ticketportal a v bežných kamenných predpredajoch. Viac informácií na www.jazzfestbrno.cz.

 
"Sedemdesiatpäťročný umelec nepoľavuje vo svojom vplyve na súčasnú scénu, o čom svedčia ceny Grammy, ktoré vyhráva v posledných rokoch," hovorí umelecký riaditeľ Jazzfest Brno Vilém Spilka. V roku 2012 si Corea odniesol hneď dve ceny Grammy: "najlepšie džezové inštrumentálne sólo" a "najlepší akustický jazzové album" nahraný so spoluhráčmi z legendárnej kapely Return To Forever Stanley Clarkom a Lenny Whitom. Ceny za rok 2014 zaberajú v Coreovej zbierke Grammy Awards neuveriteľné čísla 21 a 22, získal ich za album Trilogy (najlepší džezový inštrumentálny album) a Fingerprints (najlepšie improvizované jazzové sólo).


Chick Corea dosiahol štatút žijúcej legendy už v sedemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, keď formoval jazz nahrávkami jednej zo svojich najúspešnejších kapiel Return to Forever. Renomé medzi jazzmanmi si však vydobyl oveľa skôr, šesťdesiate roky boli totiž svedkom Coreovej premeny z vynikajúceho klaviristu na skutočného umelca. Chick Corea začal svoju oslnivú kariéru v kapelách Stana Getza, Sarah Vaughan a Miles Davisa. "Mal som obrovské šťastie, že som mohol sprevádzať takých velikánov," spomína Corea na svoje tovaryšské roky. "Mám pocit, že som dostal jedinečnú príležitosť rozvinúť svoj vlastný prístup k hudbe i umenie ako takému. Dostalo sa mi inšpirácie od vynikajúcich muzikantov a mohol som nahliadnuť aj do kapelnícej kuchyne. Spolupráca s niekým, kto robí niečo, v čom chcete byť dobrí aj vy, na tej najvyššej úrovni, je štandardnou cestou k zlepšeniu. Naučíte sa základné prostriedky a potom si s nimi môžete nakladať podľa vlastnej vôle. "Legendárny Miles Davis mu ponúkol šancu podieľať sa na tak zásadných jazzových nahrávkach, akými boli In A Silent Way a Bitches Brew. Tej druhej menovanej sa na konci šesťdesiatych rokov predalo viac ako milión kusov a stala sa vôbec najpredávanejšou jazzovú nahrávkou v čase svojho vzniku.


Corea vždy vynikal schopnosťou s ľahkosťou sa pohybovať medzi rôznymi hudobnými svetmi a preukazuje ju aj v čase aktuálnej - pokračujúca séria koncertov s aktuálnym triom s Eddiem Gomezom a Brianom Bladom, stretnutia klasiky a džezu ponúka koncert pre jazzový kvintet a komorný orchester, nezastaví sa ani nekonečné turné v duu s vibrafonistom Garym Burtonom. Najnovším prírastkom medzi aktivitami Chicka Coreu je projekt The Vigil, ktorý si európsku premiéru odbil v roku 2013 na iba piatich miestach vrátane Brna. Pravidelne si užíva tiež koncerty plné improvizácie so starým priateľom Bobby McFerrinom. Tieto vzácne príležitosti si obaja naplno vychutnávajú, ako mali príležitosť vidieť poslucháči na ich brnianskom koncerte v roku 2015. Ich pódiové rozhovory sú plné úcty, humoru i nedostižného duchovného napojenia.
 
 "Chick Corea sa rád vracia aj k hudobnej konverzácii v ideálnom jazzovom formáte, klavírnom triu a na túto tradíciu nadviaže s basistom Eddiem Gomezom a bubeníkom Brianom Bladom práve na budúcom Jazzfest," teší sa Spilka. Hoci Corea už v Českej republike hral niekoľkokrát, bude to vôbec prvýkrát, čo vystúpi práve v triu, v ktorom mu zdatne sekundujú dvaja vynikajúci sidemani. "Brian Blade je na našom festivale pravidelným hosťom, okrem svojej kapely tu nezabudnuteľne zahral aj s Wayne Shorterom tento rok na jar. Vnímam ho predovšetkým ako fenomenálneho muzikanta, ktorý zhodou okolností hrá aj na bicie. Eddie Gomez dostal jedinečnú školu triového hrania od legendárneho pianistu Billa Evansa, s ktorým strávil viac než dekádu. Vychádza z tradície komunikatívnych kontrabasistov, ktorých inšpiroval úžasný a dodnes málo docenený Scott Lafaro. Obdobne nenútene hudobne komunikuje aj Brian Bladom a práve v takejto konštelácii môžu na pódiu vznikať prekvapivé situácie, ktoré sú korením jazzu a navyše si ich improvizátor ich kalibru dokážu dokonale vychutnať, "hodnotí umelecký riaditeľ.




Ceny vstupeniek na Coreov tretí brnenský koncert začínajú na 390 korunách, ale usporiadatelia ponúkajú aj exkluzívne VIP kategórie za 2 490 korún. "Tieto vstupenky zahŕňajú sedenie na najlepších miestach v sále, vstup do VIP zóny s občerstvením a darčekový balíček," prezrádza výkonný riaditeľ festivalu Vlastimil Trllo. Ďalší program 16. ročníka sa zatiaľ rysuje. Isté je, že JazzFestBrno v priebehu jari ponúkne prinajmenšom desať hudobných večerov, pri ktorých sa predstavia známi svetoví umelci, špička domácej jazzovej scény aj talentovaní hudobníci z nastupujúcej jazzovej generácie. "Veríme, že meno ďalšieho z headlinerov budeme môcť zverejniť už o pár týždňov. Kompletný program festivalu potom zverejníme tradične na prelome januára a februára, "dodáva Trllo.

 
Aktuálny ročník festivalu končí práve v týchto dňoch sériov Echoes of JazzFestBrno. Tá privezie do mesta pod Špilberkom troc svetových hudobníkov. Začne ju 2. 11. americký gitarista John Scofield v Sono Centre. Na rovnakom mieste vystúpi 8. 11. tuniský lutnista Dhafer Youssef. Posledný koncert tejto jesennej série obstará francúzsky akordeonista Richard Galliano, ktorý 16. 11. zahrá v Besednom dome hneď dvakrát spoločne s filharmóniou Brno.

Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

Unknown.jpeg
unspecified-1.jpeg

 

 

Ďalšie články

Hadrien Feraud: Nová hviezda na basovom nebi
John McLaughlin o ňom povedal, že je novým Jacom Pastoriusom. Hadrien Feraud síce len budúci...
Jazzman týždňa: Chick Corea
Žijúca legenda jazzového klavíra a originálny skladateľ Chick Corea patrí nepochybne medzi...
Jazzman týždňa: Al Di Meola
“Zvykol som cvičiť na gitare 8 až 10 hodín denne a snažil som nájsť samého seba, či nájsť hudobný...
John Scofield: Miles bol superstar, ja som bol pri tom
John Scofield – Bohemia Jazzfest, rozhovor 23.7.2014 v Zlíne. Bohemia Jazz Fest je festival,...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...