Jazz na Colours of Ostrava – 2. diel

Jazz na Colours of Ostrava – 2. diel
Miroslav Bachura

Pred vyše dvoma týždňami sme Vám predstavili pár hudobných tipov v programe tohoročného festivalu Colours of Ostrava. Aj dnes Vám predstavíme niekoľko z tých desiatok skvelých kapiel na Colours, ktoré by mohli osloviť jazzového fanúšika.

 

Dan Bárta & Illustratosphere

Národný hrdina súčasného českého jazzu sa vracia na pódium  Colours of Ostrava i so svojimi dlhoročnými spoluhráčmi z kapely Illustratosphere. O osobnosti Dana Bártu netreba zbytočne dlho rozpisovať. Držiteľ desiatok prestížnych ocenení na pódiu Colours predstaví svoj nedávny  album Maratonika. Koncerty Dana Bártu a Illustratosphere patria v Čechách i na Slovensku k dlhodobo žiadaným podujatiam s vždy príjemnou atmosférou a originálnym programom, takže o výborný hudobný zážitok by malo byť postarané bez ohľadu na to, koľko krát ste už Bártu videli predtým.

 

 

Hidden Orchestra

Škótsky Hidden Orchestra bol pre tuzemských poslucháčov zrejme doposiaľ skutočne skrytý. Toto kvarteto s dvoma bubeníkmi v zostave je však už od svojho vzniku v roku 2010 popredným predstaviteľom na experimentálnej scéne Britských ostrovov. Hidden Orchestra, to je zmes jazzu, klasiky, zvukových samplov, rocku či hip-hopu. „Keby ste dali Joeovi Achesonovi, lídrovi kapely vychádzkovú palicu, pol kila ružičkovej kapusty a karburátor z Austin Princess z roku 1972, vrátil by Vám fascinujúcu hudobnú koláž,“ takto charakterizoval hudbu Hidden Orchestra denník Herald Scotland. Štvorčlenný ansámbel kladie dôraz na čo najautentickejšie koncertné prevedenia, na Colours by Vám teda nemali ujsť.

 

 

Seasick Steve

Niečo pre fanúšikov blues. A nie len tých. Seasick Steve je unikátna hudobná osobnosť z Kalifornie. Tento osamelý jazdec strávil veľkú časť života na potulkách Amerikou, občasne si privyrábal ako bluesový hudobník. V roku 2006 Seasick Steve vystupoval v istej televíznej relácii. Po troch minútach, počas ktorých zahral jednu skladbu a naštvane odhodil svoju trojstrunovú gitaru, bola nová bluesová hviezda na svete. Dnes má na konte niekoľko platinových albumov, vystúpenia na najväčších svetových festivaloch, spolupráce s osobnosťami ako John Paul Jones, Nick Cave či Jack White. Steve hrá na vlastnoručne vyrobené gitary, jedno a trojstrunné, skvele ovláda slide gitaru, dobro či banjo, je tiež presvedčivý bluesový rozprávač a spevák. Nechajte sa presvedčiť, že aj potetovaný dedo vo vyťahanej flanelovej košeli a s gitarou zo škatule na cigary môže byť chodiacou charizmou.

 

 

V prípade tak bohatého multižánrového podujatia, akým je každoročne Colours of Ostrava by sme v tipoch na dobré koncerty mohli pokračovať ešte dlho. Headlinerom festivalu je legendárny Robert Plant, ktorý so svojou kapelou The Sensational Space Shifters privádza odkaz Led Zeppelin do sviežych afro-bluesových polôh, blues-souloví Belleruche na Colours odohrajú údajne jeden z posledných koncertov, publiku sa zase predstaví nová soulová hviezda John Newman. Sledujte stránky jazz.sk, kde Vás čaká ešte jedna súťaž o permanentky na celé trvanie festivalu, určite to stojí za to!

 

 

 

zdroj: colours.cz

Miro Bachura

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Letné jazzové festivaly očami organizátorov
V posledných rokoch sa i na Slovensku začala udomácňovať tradícia letných jazzových...
Prekvapivé a zarážajúce rozhodnutie: Kenny G bude headlinerom festivalu John Coltrana
Hudba niektorých jazzmanov sa zapíše tak hlboko do sŕdc fanúšikov, že aj po ich smrti ostáva...
Report: Dan Bárta a Gustav Brom Big Band/Roberta Gambarini - JazzFestBrno
Ďalším z mnohých zaujímavých koncertov v rámci tohtoročného brnianskeho JazzFestu bolo vystúpenie...
Roztancovaný OpenJazzFest 2015
Na to, aby sa každoročne konal Openjazzfest na Zelenej vode musí byť splnených viac základných...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...