Jazz START UP ide do finále, už poznáme trojicu postupujúcich!

Jazz START UP ide do finále, už poznáme trojicu postupujúcich!
Peter Baláž

Štvrtý ročník obľúbenej súťaže pre mladých jazzmenov už pozná mená postupujúcich do veľkého finále! O tom, kto získa motivačný Start-up balíček, rozhodne porota na záverečnom koncerte troch finalistov dňa 26. novembra v Slovenskom rozhlase v Bratislave. Vstup na koncert je voľný!

 

Finalisti

Porota zložená z popredných slovenských jazzových hudobníkov vybrala na základe zaslaných nahrávok tri postupujúce kapely. Na záverečnom koncerte sa v Slovenskom rozhlase na pódiu stretnú kapely Impaco Trio z Trnavy, Paper Moon Trio z Bratislavy a Especias z Banskej Bystrice.

 

Záverečný koncert a vyhodnotenie

Trojica finalistov predvedie svoje umenie na záverečnom koncerte dňa 26. novembra o 19,00h v bratislavskom Štúdiu č.5 v Slovenskom rozhlase, s priamym prenosom na Rádiu Devín. Odborná porota na mieste vyberie a slávnostne vyhlási víťaza Jazz START UP 2016 a odovzdá Hlavnú cenuCenu za živé vystúpenie. Do kresiel poroty sa tento rok usadili saxofonisti Milo Suchomel a Radovan Tariška, klavirista Pavol Bodnár, gitaristi Boris Čellár a Andreas Varady a speváčka Lucia Lužinská. Hosťom večera bude minuloročný víťaz súťaže Jazz START UP 2015, klavirista Valér Miko. Vstup na koncert je voľný!

 

Profily kapiel

Hudba zoskupenia Impaco Trio prináša kultivovaný pop s prvkami jazzu, r´n´b, klasiky, filmovej hudby a groovovým základom a je otvorená experimentom a novým postupom. Všetka tvorba vzniká výhradne improvizáciou danou vlastnými emóciami, preto im pri živom hraní nikdy nechýba tvorivosť.

 

Tri pôvabné mladé dámy sa preniesli časom do zlatej éry jazzu minulého storočia. Či už hrá Paper Moon Trio groteskný charleston, alebo koketný swing, cieľ a zámer je jediný - autentickou a originálnou interpretáciou sa preniesť do doby, kedy zábava znamenala kvalitu a noblesa nebola pýchou, lež cnosťou.

 

Hudobná formácia Especias prináša vo svojej tvorbe fúziu swingu, jazzu, vážnej hudby, folklóru, latina a groovu. Mladí talentovaní hudobníci s rozmanitým žánrovým zameraním ponúkajú v repertoári vlastné kompozície i prearanžované skladby rôznorodých hudobných štýlov.

 

Ceny pre víťaza

S Hlavnou cenou získa víťazná kapela možnosť dvoch dní strávených v profesionálnom nahrávaciom štúdiu STUDIO J pod taktovkou zvukového majstra Milana Tokolyho a vydanie albumu pod hlavičkou Pavian Records. Cena za živé vystúpenie zahŕňa príležitosť účinkovania na popredných jazzových festivaloch ako Orava Jazz Festival, Mikulášsky jazzový festival alebo Pet Jazz. Všetci traja finalisti získajú poukaz na nákup v hudobninách Muziker, ako i mediálnu podporu a prezentáciu na Rádiu Devín, na stránkach Jazz.sk a ďalších hudobných portáloch.

 

Do súťaže Jazz START UP 2016 sa prihlásilo desať hudobných zoskupení:

Awaking Affinity, Jaroslav Remenár & Crew, Spiros Satori, Paper Moon Trio, Impaco Trio, Ľudové Mladistvá, Ján Fiala & Štefan Szabó, Ivana Ecetová Trio, Especias, Tomas Lukac Group

 

Víťazi minulých ročníkov:

2013 - Swingless Jazz Ensemble

2014 - Andrej Urminský trio

2015 - Valér Miko trio

 

Tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Ceny pre mladých jazzmenov sú rozdané, hlavnú cenu súťaže Jazz START UP získala kapela Paper Moon Trio
Štvrtý ročník súťaže mladých jazzových talentov Jazz START UP 2016 už pozná svojho víťaza! Hlavnú...
Súťaž Jazz START UP čaká na vaše prihlášky: Štvrtý ročník prináša niekoľko noviniek
Už po štvrtýkrát spúšťa portál Jazz.sk spolu s Rádiom Devín súťaž pre mladé jazzové talenty...
Hráte jazz? Prihláste sa do súťaže Jazz START UP! Uzávierka je 31. októbra
Portál Jazz.sk spolu s Rádiom Devín prináša štvrtý ročník obľúbenej súťaže pre mladých...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...