Jazzman týždňa: Alice Coltrane

Jazzman týždňa: Alice Coltrane
Peter Baláž

Alice Coltrane bola americká jazzová klaviristka, harfistka a skladateľka. Narodila sa 27.augusta 1937 v Detroide ako Alice McLeod. Ako sedemročná sa začala učiť na klavíri klasickú hudbu. Rodinné baptistické zázemie prináša mladej Alice podstatný hudobný vplyv – vstrebáva gospelovú hudbu v kostoloch a neskôr hráva na organe v mnohých náboženských zboroch. Kontrabasista Ernie Farrow, nevlastný brat a spoluhráč Yousef Lateefa, zasvecuje Alice do jazzovej hudby.

V roku 1959 odchádza Alice do Európy a pôsobí ako klaviristka v prestávkach v klube Blue Note v Paríži. Navštevuje tu aj významné hodiny klavíra u Buda Powella. Po návrate do Detroidu sa živí ako profesionálny muzikant so svojim triom. Vydáva sa za Kennyho Hagooda, speváka z Dizzie Gillespie Orchestra a narodí sa im dcéra Michele.

 

 

V roku 1963 je Alice na turné s vibrafonistom Terry Gibbsom v slávnom Birdland Club v New Yorku. Tu stretáva dvadsaťšesť ročná Alice legendárneho saxofonistu Johna Coltrana. Gibbs spomína pre Los Angels Time, že Coltrane „v nej zbadal niečo, čo bolo nádherné“. Alice opúšťa Gibbsovu kapelu a vydáva sa za Johna. Majú spolu tri deti: bubeník John Jr. (*1964 †1982), DJ Oranyan (*1967) a saxofonista Ravi (*1965). V januáry 1966 nahrádza Alice klaviristu McCoy Tynera v Coltranovom kvartete a spôsobuje rozruch v jazzovom svete. Johnova hudba ale naďalej prekračuje hranice, začína skúmať hudobné motívy Východu, k čomu mu dopomáha aj Alicina hra na klavír.

Po smrti Coltrana pokračuje Alice so spoluprácou s členmi jeho poslednej kapely: Jimmy Garrison - kontrabas, Pharoah Sanders – saxofón a Rashied Ali – bicie nástroje. Začína však hrať na harfu, používa v kapele sitár, indické tabla, alebo africký oud. Odkláňa sa od jazzových postupov a západných stupníc. Obracia celý svoj život na východnú kultúru a náboženstvo. Pod vydavateľstvom Impulse! vychádzajú albumy ako Huntington Ashram Monastery (1969), Ptah, the El Daoud (1970), Journey in Satchidananda (1970), Universal Consciousness (1971) a World Galaxy (1972).

 

Alice Coltrane sa stáva stúpencom indického guru Sai Baba. Mení si meno na Turiyasangitananda, zakladá duchovné centrum pre štúdium východných náboženstiev v Kalifornii a stáva sa swamini, čiže duchovný vodca. Nástáva dlhá odmlka v koncertovaní a nahrávaní.

V roku 1990 vychádza kompilácia s názvom „Astral Meditation“ a v roku 2004 prichádza hudobný comeback v podobe albumu „Translinear Light“. Na jeseň 2006 sa vracia na scénu po takmer dvadsaťpäť ročnej koncertnej prestávke na veľkých pódiach. Vrcholom sa stalo vystúpenie na San Francisco Jazz Festival. Tu sa na spoločnom pódiu stretla so synom Ravim, bubeníkom Roy Haynesom a kontrabasistom Charlie Hadenom.

12. januára 2007 zomiera Alice Coltrane na zlyhanie dýchania v Los Angeles. Jej pozostatky sú uložené vedľa jej manžela Johna Coltrana v Pinelawn Memorial Parku.

 

"Božská hudba má liečivú moc, je to dar od Boha, ktorý prináša uzdravenie a pohodu na duši. Táto hudba môže povzniesť dušu do vyššej dimenzie bytia, ktorá je plná pokoja a radosti. Božská hudba je zvuk pravého života, múdrosti a blaženosti. Táto hudba prekračuje geografické hranice, jazykové bariéry, vek a vzdelanosť. Siaha hlboko do srdca a duše, je posvätná, ako nekonečný zvuk slávy vstupu do Pánovho útočiska."

Swamini A. C. Turiyasangitananda

 

Zdroj: theguardian.com, wikipedia.com, alicecoltrane.com, spotlightonjazzpoetry.blogspot.sk

Foto: Joe Alper/Frank Driggs Collection

Peter Baláž

Esprit 2023

Galéria

Alice Coltrane1.jpg
09-john-alice-coltrane-blog480.jpg

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Jazzman týždňa: Miles Davis
  Miles Davis patrí k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách inštrumentálneho jazzu. Bol to...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...