Jazzman týždňa: Andreas Varady

Jazzman týždňa: Andreas Varady
Už ako dieťa ho porovnávali s Georgeom Bensonom. Andreas Varady začal svoju cestu za majstrovstvom v jazzovej gitare už v útlom veku. Gitarista maďarského pôvodu vyrástol na Slovensku a prvýkrát zobral svoj hudobný nástroj do ruky už ako štvorročný. Hrať ho učil jeho otec, Bandi. Prvým jazzovým štandardom, ktorý sa mladý Andreas naučil, bol “Blue Bossa” a od tej chvíle sa začal jeho raketový vzostup vo svete jazzu.
 
Varady začal prezentovať svoj talent, keď sa so svojou rodinou presťahoval do Írska v roku 2007. Vystupoval v uliciach miest Limerick a Cork. Okoloidúci sa často zastavili a obdivovali jeho hru a muzikantskú osobnosť, ktorú si vybudoval už v tak mladom veku.
 
 
V roku 2011 (mal vtedy 13 rokov) sa stal najmladším headlinerom v prestížnom londýnskom jazzovom klube Ronnie Scott’s. Začal hrávať na vystúpeniach Martina Taylora, Tommyho Emmanuela a Louisa Stewarta. Objavil sa aj na titulke magazínu Guitar Player. Už v roku 2012 dostal možnosť hrať na svetoznámom Montreux Jazz Festival, kde ho počul zakladateľ podujatia, Claude Nobs, a producentská legenda Quincy Jones. Andreas ho uchvátil natoľko, že s ním o niekoľko mesiacov neskôr uzavrel zmluvu.
 
Stále veľmi mladý gitarista má dnes na konte množstvo spoluprác s hviezdami svetového jazzu. Patria sem mená ako Frank Vignola, Casey Benjamin, Lee Ritenour a mnoho mnoho ďalších. Ako to už býva, stal sa firemným hráčom niekoľkých značiek. Nedávno sa dokonca kruh takpovediac uzavrel a Andreas započal spoluprácu s Bobom Zieversom, agentom svojho gitarového hrdinu, Georgea Bensona.
 
Svoj debutový album nahral v roku 2014 už pod hlavičkou vydavateľstva Verve a objavili sa na ňom umelci ako Brian Bromberg, Nathan East, Steve Lukather, či Dave Weckl. Svoj druhý album s názvom The Quest vydal v apríli 2018, tentoraz pod vydavateľstvom Resonance Records. Andreas si tento raz (na rozdiel od svojho debutu) sadol aj na producentskú stoličku. Na pomoc si prizval klaviristu Benita Gonzalesa, ale aj nášho skvelého Radovana Tarišku, s ktorým už predtým absolvoval niekoľko vystúpení. Nesmieme zabudnúť, že do dnešného dňa je súčasťou Andreasovej kapely jeho otec Bandi na base a mladší brat Adrian na bicích, čo je veľmi sympatický zjav.
 
 

Galéria

andreas-varady-640x310.jpg
andreas-varady-main.jpg

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Andreas Varady - iPod má problém s prstami gitaristov
Piatok 13. januára určite nebol nešťastný pre bratislavský klub Hlava 22. Práve v ňom sa totiž...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...