Jazzman týždňa: Anthony Crawford

Jazzman týždňa: Anthony Crawford
Vďaka svojej remeselnej a umeleckej zdatnosti sa častokrát stáva, že jazzman je schopný hrať hudbu ľubovoľného žánru v dokonalom súlade s ňou. Nie jeden jazzový hudobník o svojom žánri povedal, že ide o najnáročnejší a najkomplexnejší druh modernej hudby. Polemizovať sa zrejme dá, no zdá sa, že najuniverzálnejší hudobníci dneška majú svoje remeslo pevne ukotvené práve v jazze. Medzi nich nepochybne patrí aj tohtotýždňový jazzman, basgitarista Anthony Crawford.
 
Crawford sa narodil 21. júna 1981 do úspešnej hudobníckej rodiny. Jeho otec Hubert je bubeník a vystupoval po boku takých hviezd ako James Brown, alebo Cyndi Lauper. Jeho strýko Hank je jazzový saxofonista a jeho hru s obľubou samplujú hip-hopoví producenti. Po vzore svojho otca si Anthony najprv sadol za bubny, no už ako dvanásťročný presedlal na basgitaru.
 
Vďaka blízkej rodine mohol od malička nasávať jazz, R&B i soul, no basgitarista si obľúbil aj rockovú a metalovú hudbu. Medzi svojich obľúbených interpretov zaraďuje skupiny Yellowjackets, Primus, či Rush, čo je vskutku pestrý výber. Jeho otvorenosť, flexibilitu a univerzálnosť dokazuje aj zoznam umelcov, s ktorými doteraz spolupracoval. Nachádza sa tam napríklad Erykah Badu, Justin Timberlake, Virgil Donati, ale aj jazzmani Jeff Lorber, Dave Weckl a v neposlednom rade Allan Holdsworth.
 
V prípade diskografie a vlastnej tvorby nejde o siahodlhý zoznam, no o pestrosť opäť núdza nie je. Crawford má na konte vynikajúci dvojdielny album z roku 2010 s názvom “Urban Jazz,” v ktorom sa snúbi jazz, hip hop, i pop. Ak by ste chceli tohto basgitaristu počuť v jazzovom kontexte, najviac zrejme oceníte práve toto dielo. Crawford je skutočný virtuóz, čo sa týka improvizácie, ale aj techniky a zvuku.
 
Basgitaristova kariéra sa rozbehla začiatkom 21. storočia, kedy dostal ponuku hrať pre Billa Clintona na podujatí National Democratic Convention. V roku 2002 sa spolu s basketbalovou ikonou Shaquille O’Nealom objavil v reklame na Burger King, čo zdvihlo jeho popularitu. Zrejme aj vďaka tomu sa mu podarilo dostať angažmá v kapele Justina Timberlakea. Neskôr sa presťahoval z domovského Memphisu v štáte Tennessee do Los Angeles, kde mohol naplno rozvinúť svoju kariéru “nájomného” univerzálneho hudobníka. Spomínaný debutový album vydáva už ako obyvateľ Californie.
 
Čo robí tento basgitarový virtuóz v súčasnosti? Láska k tvrdej hudbe z mladých čias sa nezaprela a Crawford len nedávno dokončil prácu na albume metalovej kapely Witherfall, ktorý vyjde začiatkom novembra tohto roku. Basgitaristovu nevídanú univerzálnosť dokazuje to, že popri tomto projekte pracoval aj s jazzovým klaviristom Lao Tizerom (pochopiteľne na diametrálne odlišnej hudbe). Zároveň tvrdí, že sa v budúcnosti môžeme tešiť aj na jeho tretí sólový album. Hudobný žáner radšej tipovať nebudeme.
 
 
Foto: No Treble

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Top 5: Skvelé albumy basgitaristov, ktorých možno nepoznáte
V predošlom Top 5 rebríčku sme si predstavili albumy basgitaristov v pozícií lídrov nie staršie...
Keď sa boria hranice žánrov: Victor Wooten a jeho metalové angažmá
Na stránkach rôznych internetových hudobných magazínov sa prednedávnom rozšírila senzačná správa....
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...