Jazzman týždňa: Ben Webster

Jazzman týždňa: Ben Webster

 

Americký jazzový saxofonista Ben Webster dostal prezývku „The Brute and the Beautiful“ (surový a krásny) vďaka svojmu štýlu hrania aj povahe. Bol známy pre svoj nádherný a mäkký zvuk, ktorý mu znel, keď hral balady, zatiaľ čo v rýchlejších tempách hral veľmi tvrdo a surovo. Sám mal podobnú povahu. Bol príjemný, zábavný a vtipný gentleman, no po požití príliš veľkého množstva alkoholu sa stal nepredvídateľným až násilníckym. Spoločne s Colemanom Hawkinsom a Lesterom Youngom sa stal jedným z troch najdôležitejších „swingových tenorov“ a na konte má viac ako dvadsať albumov.
 
Celým menom Benjamin Francis Webster sa narodil 27. marca 1909 v Kansas City v štáte Missouri. Ako malý sa učil hrať na klavíri a na husle, ale keď ho Budd Johnson naučil základy hry na saxofón, začal sa venovať prevažne tomuto nástroju. Pomerne krátko po tom, ako zobral saxofón prvý krát do rúk, začal Webster hrať v Young Family Band. V tej dobe bol jej členom aj Lester Young. Podľa Websterových vlastných slov ho na saxofóne naučil hrať Johnny Hodges.
 
V tridsiatych rokoch hral Ben Webster vo viacerých orchestroch a big bandoch. Hral s Andy Kirk orchestra, Fletcher Henderson orchestra, Cab Calloway orchestra, Benny Carter orchestra, Willie Bryant and his orchestra, či Teddy Wilson big band. Od roku 1932 bol spoločne s Count Basiem, Oran „Hot Lips“ Pageom a Walterom Pageom, členom kapely Bennieho Motena. V roku 1935 hral po prvý krát s Duke Ellington’s orchestra a v 1940 už bol prvým sólistom tenorového saxofónu. Spoločne s kontrabasistom Jimmy Blantonom boli pre orchester tak významnými osobnosťami, že bol Duke Ellington’s orchestra v tejto dobe označovaný aj ako Blanton–Webster band. V posledných troch rokoch jeho pôsobenia v orchestri, okrem koncertov, hral na mnohých známych nahrávkach, ako napríklad „Cotton Tail“ či „All Too Soon“. V roku 1943 skupinu po vážnejšej hádke opustil.
 
Po tom ako Ben Webster odišiel z Duke Ellington’s orchestra, pracoval v New Yorku na 52nd Street. Tam často nahrával, či už ako sólista alebo sideman. V tomto období spolupracoval s hudobníkmi ako Raymond Scot, Sid Catlett, John Kirby, alebo Jay McShann’s band. V roku 1948 sa na zopár mesiacov vrátil do Duke Ellington’s orchestra. Začiatkom päťdesiatych rokov začal spolupracovať s klavíristom Oscarom Petersonom. V roku 1953 s ním nahral album King of the Tenors (Verve). Okrem Petersona nahrával a koncertoval s trúbkarom Harry „Sweets“ Edisonom a spolupracoval s organizáciou Normana Granza, Jazz at the Phillharmonic. V roku 1957 nahral spolu s ďalším tenorovým saxofonistom Colemanom Hawkinsom album Coleman Hawkins Encounters Ben Webster (Verve). Klavír na tomto albume nahrával Peterson, gitaru Herb Ellis, kontrabas Ray Brown a Alvin Stoller bicie. Okrem tohto albumu v rovnakom roku nahral spoločne s Oscar Peterson Trio album Soulville (Verve).
 

 
V šesťdesiatych rokoch začal pôsobiť v Európe, kde sa aj usadil. V roku 1964 býval rok v Londýne, potom odišiel na štyri roky do Amsterdamu a nakoniec, v roku 1969, sa usadil v Kodani. V tomto období spolupracoval napríklad s Billom Colemanom, Teddy Wilsonom, alebo Buckom Claytonom. V roku 1970 sa objavil vo filme Quiet Days In Clichy, kde hral saxofonistu v zapadnutom kabaretnom klube. V nasledujúcom roku prišiel do Európy Duke Ellington’s orchestra, s ktorými odohral niekoľko koncertov. 
 
V roku 1973, po koncerte v Leidenskom Twee Spieghels, mal vnútorné krvácanie do mozgu, následkom čoho 20. septembra zomrel. Bol spopolnený a pochovaný v Kodani na cintoríne Assistens. Po jeho smrti sa na Bena Webstera ani náhodou nezabudlo. V južnej Kodani je po ňom pomenovaná ulica „Ben Websters Vej“ a o jeho súkromnú zbierku jazzových nahrávok a iných predmetov je postarané v Knižnici Univerzity Južného Dánska. Okrem toho, Billy Moore Jr. spolu s Harley Robinsonom, správcom Websterovho majetku, založil nadáciu The Ben Webster Foundation. V stanovách nadácie sa okrem iného uvádza, že bude „podporovať a šíriť jazz v Dánsku“. The Ben Webster Foundation podporuje nahrávanie albumov, koncerty a iné udalosti spojené s jazzom. Nadácia každoročne udeľuje v Dánsku a USA cenu pod názvom Ben Webster Prize. Toto ocenenie je zakaždým udelené mladému hudobníkovi. Prémia, ktorú hudobník s cenou dostane, síce nie je vysoká, ale jej získanie je považované za prestížne. 
 
Foto: benwebster.dk. Zdroj: benwebster.dk, Wikipedia.
-nat-
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Zomrel saxofonista Lubomír Tamaškovič
Jas, to znamená pôvodné, silné svetlo. Možno, že raz či dvakrát sa mi tak podarilo zahrať, ešte na...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...