Jazzman týždňa: Benny Golson

Jazzman týždňa: Benny Golson

Jeden z posledných žijúcich velikánov zlatej jazzovej éry, člen legendárnych Art Blakey and the Jazz Messengers a skladateľ viacerých významných jazzových štandardov, ako napríklad Blues March, Whisper Not, I Remember Clifford - to je tenor saxofonista Benny Golson. Počas svojej viac ako 60-ročnej kariéry hral s každým, kto v jazzovom svete niečo znamená a je jedným zo štýlotvorných saxofonistov 20. storočia.

 

Benny Golson sa narodil 25. januára 1929 v jednom z epicentier jazzu, meste Filadelfia v štáte Pensylvánia. Počas svojho štúdia na strednej škole hrával Golson s množstvom mladých nádejných hudobníkov, medzi nimi s Johnom Coltranom, Redom Garlandom, Jimmym a Percym Heathom, Philly Joe Jonesom a Redom Rhodneym, ktorí sa všetci radia medzi filadelfských rodákov. Po ukončení štúdia na Howard University sa stal Golson členom rythm and bluesovej kapely Bull Moose Jackson, kde hrával aj mladý klavirista Tadd Dameron, neskôr jeden z Bennyho hlavných kompozičných vzorov.

 

Od roku 1953 hrával Golson s Dameronovou kapelou, neskôr s Lionelom Hamptonom, Johnnym Hodgesom, Earl Bosticom, Dizzym Gillespiem a najmä s Art Blakey and the Jazz Messengers, s ktorým nahral legendárny album Moanin’ (1958), doteraz považovaný za vrchol hardbopu. Od roku 1959 viedol Golson spolu s trubkárom Art Farmerom spoločnú kapelu the Jazztet, s ktorou nahrali albumy Meet The Jazztet (1960), Big City Sounds (1960) aj Here and Now (1962), neskôr začal saxofonista stále viac a viac času venovať komponovaniu a napísal hudbu ku známym seriálom ako Mannic, M*A*S*H a ku filmu Mission: Impossible. Golson je aj autorom viacerých skladieb, ktoré sa vďaka svojej popularite stali jazzovými štandardmi - Stablemates, Killer Joe, Whisper Not, Along Came Betty, Are You Real? a I Remember Clifford, ktorú zložil na pamiatku tragickej smrti mladého talentovaného trubkára Clifforda Browna.

 

 

Počas 70. a 80. rokov viedol Golson svoje vlastné kapely, nahral viacero albumov a od roku 1982 obnovil fungovanie kapely the Jazztet. V roku 1995 získal Benny cenu NEA Jazz Masters, ktorú nasledovali ocenenia Mellon Living Legend Legacy Award, Lifetime Achievement Award a v roku 2009 bol uvedený do siene slávy International Academy v Pittsburghu. Benny Golson napriek svojmu vysokému veku 89 rokov stále koncertuje, v roku 2011 vystúpil aj na Slovensku, ako headliner úvodného ročníka Gypsy jazz festivalu v Bratislave.

 

Zdroj: wikipedia.org

Autor: Martin Uherek

Foto:  Ed Newman

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Zomrel saxofonista Lubomír Tamaškovič
Jas, to znamená pôvodné, silné svetlo. Možno, že raz či dvakrát sa mi tak podarilo zahrať, ešte na...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...