Jazzman týždňa: Dinah Washington

Jazzman týždňa: Dinah Washington
Patrik Gömöri

Vďaka svojmu štýlu a umeleckému smerovaniu bola označovaná ako najpopulárnejšia černošská speváčka nahrávajúca umelcov 50-tych rokov. Sama sa označovala za kráľovnú blues. V roku 1986 bola uvedená do Alabama Jazz Hall of Fame a v roku 1993 do Rock and Roll Hall of Fame. Speváčka Dinah Washington.         

Narodila sa 29. augusta 1924 v meste Tuscallosa v štáte Alabama ako Ruth Lee Jones. Keď mala tri roky presťahovala sa do Chicaga a vyrastala vo svete gospelu. V útlom veku začala hrať na klavír a začala sa angažovať aj v riadení kostolného zboru. Už ako 15 ročná vyhrala na amatérskej súťaži v Regal Theatre a onedlho začala vystupovať ako speváčka a klaviristka v nočných kluboch, predovšetkým v podniku Garrick v Chicagu.  Vyhľadávač talentov Joe Glaser ju tam videl a hneď ju odporučil Lionel Hamptonovi, ktorý jú následne požiadal aby sa pripojila do jeho kapely. Práve Hampton je ten, ktorý tvrdí že dal Ruth Jones umelecké meno Dinah Washington, ale bolo niekoľko ďalších názorov, že to bol práve Joe Glaser alebo aj manažér klubu Garrick. V roku 1943 debutovala so sextetom v bluesovej relácii organizovanej Leonard Fearherom. Jej prvý hit, skladba Evil Gal Blues v spolupráci s Leonard Fearherom  ju podnietili k sólovej drhe, odišla od Hamptona a stala sa líderkou.

Podpísaním zmluvy s vydavateľstvom Mercury začala Dinah tvoriť zázračnú šnúru hitov od roku 1948 až do roku 1955 spievajúc blues, jazzové štandardy, popové covery. Taktiež často nahrávala s big bandami a malými zoskupeniami, medzi najzaujímavejšie patria tie s Cliffordom Brownom, Cannonballom Adderleym, Clarkom Terrym, Wyntonom Kellym a vtedy ešte mladým Joeom Zawinulom. V roku 1959 Dinah Washington urobila zlom na mainstreamový popový hit What a Difference a Day Makes, oživením hitu Dorsey Brothers v latinskoamerickom bolero štýle. Od tej doby sa sústredila predovšetkým na spievanie balád podporené sviežou orchestráciou podobne ako napríklad u Raya Charlesa.

 

Dinah Washington bojovala s problémami s hmotnosťou.  14. decembra 1963 vo veku 39 rokov tragicky zomrela po predávkovaní tabletkami v kombinácii s alkoholom. Bolo to v období, kedy bola ešte na speváckom vrchole a pár dní predtým spievala v bluesovom klube v Los Angeles.

Autor: Patrik Gömöri
Foto: www.shapingamerica.byu.edu
Zdroj: www.allmusic.com

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Jazzman týždňa: Miles Davis
  Miles Davis patrí k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách inštrumentálneho jazzu. Bol to...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
Jazzman týždňa: Richard Bona
„Predstavte si umelca s virtuozitou Jaco Pastoriusa, s plynulosťou spevu George Bensona,...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...